teste IQ (dar nu mai devreme de 3 ani)

O mamica interesata de evaluarea psihologica ma intreaba de la ce varsta este demna de incredere o masuratoare profesionala. Foarte buna intrebare! Desi fidelitatea test-retest a evaluarilor IQ este foarte mare, varsta de 3 ani introduce o exceptie importanta la aceasta regula. Cu alte cuvinte:

Mai devreme de 3 ani testele IQ nu sunt stabile!

Daca prichindelul a obtinut un scor inalt cand l-ai evaluat la 1 an poti sa te bucuri, desigur, dar nu exista un temei serios pentru a considera ca acest nivel IQ il va insoti intreaga viata. Iar daca l-ai masurat pana in 6 luni trebuie sa stii nivelul corelatiei cu IQ-ul adult. Este zero! (Brody, 1992)

Unele cercetari interesante s-au facut in directia prezicerii IQ-ului adult in functie de viteza de obisnuire la un stimul. Adica, daca ii arati unui bebelus un cerc rosu in mod repetat, la un moment dat nu-l va mai privi (va intoarce capul) cu o expresie de genul „What’s up, man? How can you come always with such boring stuff? That’s what big guys call research?”). Insa conteaza cat de repede se plictiseste (si vrea altceva, probabil..laptic?).  La cei care s-au obisnuit mai repede cu stimulul s-au inregistrat corelatii de .3-.5 cu IQ-ul din adolescenta (da, unii cercetatori-Slater, 1997- au asteptat 18 ani pentru a repeta masuratoarea: de-asta ii admir!)


Publicat

în

de către

Etichete: