Despre

Sunt un site dedicat psihologiei orientate stiintific, creat de Adrian Nuta, fost profesor, timp de 12 ani, la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, fost autor de manuale universitare si carti pe teme de spiritualitate si psihoterapie, in prezent consultant in probleme asociate cu stilul de viata,  riscul si luarea deciziilor, motivatia si performanta si, uneori, mentor (pro bono) si Sorin Abagiu, inginer, specialist IT,  psiholog si psihoterapeut.

Am aparut pentru a proteja publicul romanesc de psihologia populara, bazata pe intuitii, prejudecati, stereotipuri si simt comun, nu intotdeauna gresita dar adesea naiva, neglijenta, noncritica si contradictorie.

Psihologia nu este o stiinta exacta, asa cum este fizica si, probabil, nici nu va fi vreodata insa este o disciplina stiintifica, adica o abordare a realitatii sustinuta de dovezi, proiectata pentru a preveni variatele feluri in care ne pacalim pe noi insine.

Psihologia populara, pe de alta parte, este cunoasterea pe care fiecare dintre noi parem a o detine, consolidata social de experienta personala in familie si grupuri, discutii cu prietenii, televiziune si, mai nou, in Romania, industria self-help sau atelierele de weekend care pretind ca iti vor schimba viata. Nu opereaza cu grupuri de control si diferente statistic semnificative, nu propune ipoteze pe care sa le verifice empiric, in mod repetat si nu stie ce este acela bias de confirmare, fiindu-i, simultan, inocenta prizoniera.

Acesta este sensul in care cred ca sprijin interesul publicului romanesc si particip, cum grano salis, la modelarea unor atitudini sociale de pretuire a informatiei stiintifice. Cred ca a fi o persoana mai educata este o minunata oportunitate a lumii in care traim iar psihologia de buna calitate, povestita intr-un mod relaxat, asa cum incerc aici, o sansa de a deveni locuitori ai planetei  mai responsabili si, poate, un pic mai fericiti. In aceasta ordine.

PS Unii vizitatori si-au exprimat neincrederea ca ar putea exista o astfel de Biblioteca in Romania. Ii asigur ca toate cartile mentionate exista cu adevarat si ii invit sa puna mana pe ele. Poate chiar sa le citeasca, desi acesta este un exercitiu riscant.