tatal lui dr. House a fost doctor

Presa de astazi (25 august 2011) ne-a adus la cunostinta demisia lui Steve Jobs. Da, cel de la Apple! Se pare ca boala lui, cancer la pancreas, a ajuns in faza terminala. Hmm, Steve are o avere de 8 miliarde de dolari si nu poate vindeca un amarat de cancer? Sper sa reuseasca, evident! (nu a reusit, n.m) Oare a incercat cura de broccoli?

Acesta nu e un articol despre iMac, iPhone si creatorul lor. Nici despre sanatate, desi ma voi referi la ea. Si nici despre broccoli. Urmeaza-ma, te rog:

Luam un numar mare de persoane, barbati si femei, de varsta mijlocie si ii intrebam de cate ori se delecteaza cu broccoli, la masa, intr-o saptamana respectiv intr-o luna. De ce facem asta? Deoarece intuim (simtim/am visat/ne-a spus un maestru spiritual) ca putem fi mai sanatosi daca introducem broccoli in alimentatia noastra. Fiind, insa, un pic sceptici, inainte de a redirectiona 1/3 din buget spre neasemuitele vegetale, studiem problema. E nevoie, totusi, de rabdare. Stiinta cere sacrificii. Asa ca revenim peste 5 ani la subiectii nostri. Si ce facem? Ii numaram! „Ia sa vedem, cine a murit intre timp?”

Rezultatele sunt urmatoarele: din 100 de consumatori saptamanali de broccoli a murit doar unul iar din 100 de non-consumatori (nici platiti nu acceptau sa manance scarboasa leguma-da, perceptiile difera!) au murit trei. Aha, 1 vs 3! Ce naiba inseamna asta? Inseamna asa: din punct de vedere statistic, consumul de broccoli nu are un efect semnificativ asupra longevitatii.

Oh, nu, nu poate fi adevarat! Sa ne mai uitam putin la date (adica sa facem niste acrobatii). Procentajul de 97% (au murit 3 persoane) poate fi divizat astfel: 99% femei si 95% barbati. Voila! Din 100 de barbati au murit 5. Acesta este un rexultat semnificativ (crede-ma, asa este!). Deci consumul de broccoli prelungeste viata, la barbati.

O clipa! Nu e chiar asa. Studiul nu spune asta. Studiul ne spune ca exista o corelatie semnificativa intre consumul de broccoli si longevitate. Corelatia nu este cauzalitate! (studentii care nu dorm invata lucrul acesta in anul 1, semestrul 1). Este posibil ca barbatii care au murit (cei 5) sa fi avut aceasta soarta din motive care nu au nicio legatura cu absenta acelor legume din alimentatia lor. este posibil chiar, desi poate nu vei crede, ca o alimentatie bogata in broccoli sa scurteze viata iar acest rezultat sa fie supracompensat, in studiul de mai sus, de alte variabile care nu au fost urmarite (de pilda, frecventa conflictelor maritale, mai ales la vegetarienii care, reprimandu-si agresivitatea-deoarece nu ucid animale-refuleaza intr-un loc sigur, anume in relatia lor).

Studiul nu ne spune nimic in termenii cauzalitatii. Si stii ceva? Nici nu ma intereseaza! (poate nici pe tine) Vreau sa punctez cu totul altceva. Hai sa consideram consumul de broccoli o expresie a stilului sanatos de viata. Da, consideram asta din start. Ai uitat de intuitie? (nu mai zic de maestrul spiritual) Suntem rationali asteptandu-ne ca un stil de viata sanatos (plenty of broccoli) sa prelungeasca viata.

Si acum sa inlocuim „stil de viata sanatos” cu „practici parentale sanatoase”. Altfel spus, exista un anume fel de a-ti creste copiii (cate manuale exista pe piata?) de natura a-i transforma pe prichindei in adulti echilibrati si sanatosi, tot asa cum broccoli, serviti saptamanal, prelungesc viata. Daca manaci broccoli, traiesti mai mult. Daca iti cresti copiii intr-un anume fel acestia vor deveni adulti sanatosi din punct de vedere psihologic.

Asa si este! Studiile arata in mod consistent urmatoarele: copiii crescuti cu afectiune si cu respect pentru nevoile lor sunt mai satisfacuti in relatiile lor, la adultete. Si acum verificarea (insa numai daca m-ai urmat/insotit pana aici). Sa inlocuim „consumul de broccoli” (un aspect al stilului de viata sanatos) cu „a creste copiii cu respect si afectiune” si „longevitate” cu „nivel de satisfactie in relatiile interpersonale”. Te rog, apreciaza faptul ca nu folosesc simboluri: X, Y etc. Observi ceva? (un mic ajutor: acesta este un articol din seria celor care intentioneaza sa atraga atentia asupra unui mit, extraordinar de bine inradacinat in mentalul colectiv: cel al influentei durabile al educatiei si stilului parental asupra personalitatii adulte)

Pofta buna! (sustin varietatea)


Publicat

în

de către

Etichete: