sa ne iubim pe tunuri, pe poduri sau, mai bine, acasa

Vancouver. 2 poduri suspendate deasupra unui riu. Unul este instabil (se misca din toate incheieturile), fiind imposibil sa-l traversezi intr-o stare de calm. Celalalt este solid (din beton). Ai putea pasi pe el cu ochii inchisi. La capatul podului subiectii, care nu stiau ca sunt testati, erau rugati sa completeze un chestionar, fie de un barbat, fie de o femeie. Cercetatorul oferea, in final, si numarul de telefon, in cazul in care respondentii doreau sa continue discutia. Femeia de la capatul podului periculos a fost sunata de 9 din 18 barbati chestionati. Aceeasi femeie-cercetator, dar la capatul podului sigur (podul de control) doar de 2. Din 18 subiecti, doar 2 l-au sunat pe barbatul-cercetator (si asta in cazul podului sustinut de cabluri).

Intr-o alta varianta, sub pretextul unui studiu artistic, subiectii erau rugati sa comenteze un desen care permitea, de fapt, o evaluare a imaginarului sexual. Cand aceasta solicitare venea din partea femeii-cercetator, continutul imaginarului sexual era dublu.

Un experiment ingenios (realizat de Dutton si Aron,1974), care demonstreaza ca emotiile puternice (traite in situatii critice) amplifica disponibilitatea erotica si/sau relationala. Acesta e unul din motivele pentru care cuplurile formate in contextul unor situatii speciale (intens activatoare din punct de vedere fiziologic) nu rezista in timp. Partenerii asociaza in mod gresit  propriile stari emotionale si caracteristicile sexuale ale celuilalt. Femeile si barbatii par mai atragatori unii pentru altii atunci cand experimenteaza impreuna o situatie limita (de la accidente pana la proiecte cu termene „ucigatoare” si sesiuni de terapie de grup). Insa totul este doar o iluzie. Daca esti o femeie si barbatul care te curteaza creeaza un context plin cu senzatii tari (stati undeva foarte sus sau pur si simplu urmariti un film de groaza) afla ca esti predispusa sa-i oferi mai mult decat iti doresti in mod constient (sarut-sex-relatie-casatorie). Pulsul accelerat, temperatura crescuta („fierbinteala”), fluturii in stomac nu sunt de la dragoste. Sunt raspunsuri ale creierului arhaic la o situatie ce pare a ameninta viata (fie si la nivel simbolic), raspunsuri pe care Eul constient le interpreteaza in mod eronat.

Ce putem invata de aici? Nu e bine ca angajarea intr-o relatie de cuplu sa inceapa la capatul unui pod. E greu de acceptat dar atractia romantica se datoreaza mai mult „podului” decat personalitatii reale a celuilalt. Ofera-ti timp, asaza-te pe pamant, relaxeaza-te. Stiu, nu e prea romantic. Insa nici sarcinile nedorite sau incurcaturile amoroase nu sunt.


Publicat

în

de către

Etichete: