programe sociale (inutile)

Siguranta si incredere. Asta au simtit, probabil, 26 de milioane de elevi americani, participanti la un program pe nume D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education). Programul a fost initiat de politia din Los Angeles (L.A.P.D., daca esti cinefil) in 1983 si s-a bucurat de un succes urias, ajungand in aproximativ 20 de ani in 80% din scolile publice din US.

Programul dura 17 saptamani si se baza pe ofiterii de politie care mergeau in scolile generale si in licee pentru a-i informa pe tineri despre adevaratele consecinte ale consumului de droguri. Si parintii si profesorii au fost incantati (invitati sa evalueze programul, l-au perceput, majoritatea zdrobitoare, peste 90%, „bun” si „foarte bun”).

Cativa psihologi din APA, mai putin dusi la biserica, s-au gandit sa testeze programul intr-o maniera stiintifica. Asa ca in 1999 au finalizat un studiu de 10 ani. Ei au comparat consumul de marijuana (joint, doobie, dope, spliff etc.), alcool si tigari inainte de intrarea in program (cand bravii cetateni americani erau clasa a sasea) cu consumul la 20 de ani, cand iesisera deja din program. Nu au obtinut niciun efect masurabil.

Acesta este doar unul dintre studiile care au demonstrat ineficienta programului, altfel extrem de valorizat de adultii care nu participau la el (politisti, profesori, parinti, comunitate locala, politicieni). Poate ca mintea (pre)adolescentilor functioneaza altfel decat isi imagineaza cei care nu sunt specialisti?

Ar merita sa stii si care a fost bugetul anual al acestui program (adica sa mananca si gura noastra ceva, doar oamenii nu erau sa lucreze gratis in el):

1 miliard de dolari.

„Project DARE: No effects at 10-year follow-up”,
By Lynam, Donald R.;Milich, Richard;Zimmerman, Rick;Novak, Scott P.;Logan, T. K.;Martin, Catherine;Leukefeld, Carl;Clayton, Richard
Journal of Consulting and Clinical Psychology, Vol 67(4), Aug 1999, 590-593.

Publicat

în

de către

Etichete: