miscarea de translatie (a posteriorului)

Au fost identificate cateva locuri, pe glob, in care exista un numar surprinzator de centenari iar sansele de a atinge 100 de ani, daca esti membru al comunitatilor respective, sunt pana la de 3 ori mai mari decat daca traiesti intr-una din tarile dezvoltate ale lumii. National Geographic le-a numit Blue Zones, plecand de la termenul inventat de specialistii in demografie pentru Okinawa (una din aceste zone).

Au fost identificati mai multi factori comuni, prezenti in toate aceste zone populate cu centenari si la unul din ei vreau sa ma refer in continuare:

Viata ta are sanse de a fi mai lunga daca te misti.

Petreci cumva 8 ore pe zi in fata unui computer? Circuli cu masina chiar si atunci cand mergi pana la supermarketul din cartier? Ultima data cand ai alergat 200 de metri aproape ca te-ai prabusit? Ei bine, cand vei implini 100 de ani sunt sanse foarte mari sa te gasesc intr-un cimitir (dar sufletul tau nemuritor, evident, va pluti fericit intr-un paradis astral la fel de real precum echilibrul mental al recent mediatizatului posesor de Glock).

Centenarii din Sardinia, Okinawa, Loma Linda sau Hojancha se angajeaza zilnic in activitate fizica, aceasta fiind o parte a rutinei lor de lucru. Nu alearga la maratonul de la Boston si nu participa la competitii foarte dure de triatlon. Adica nu fac excese, asta vreau sa spun! Exista un nivel moderat de activitate fizica pe care l-au integrat in mod natural in vietile lor. Iar aceasta activitate nu are nicio legatura cu religia: cei din Okinawa au un cult al stramosilor, cei din Loma Linda (in California) sunt Adventisti de ziua a saptea.

Insa toti sunt activi. Toti se misca, in fiecare zi, de cand sunt copii pana aproape de moarte. Nu merg la cursuri de aerobic si nu au biciclete stationare. Nu dispun de echipament sportiv sofisticat (cat jumatate din salariul unui profesor bugetar). Depun efort si, culmea, pare sa le placa! Sunt multumiti cu vietile lor.

Ti-as mai da si alte amanunte dar asta ar insemna sa mai stau in fata acestui notebook si nu-mi doresc, acum, deoarece simt un alt impuls. Ghici care?


Publicat

în

de către

Etichete: