mai buni decat Albania (evaluarile PISA)

Toscana. Un loc in care as vrea sa traiesc (o regiune, de fapt, in centrul Italiei). Crezi ca pentru Chianti si Brunello di Montalcino? Nu, pentru cele 120 de rezervatii naturale. Periodic, as trece prin Florenta, Siena si Pisa. Ups, am spus Pisa? Orasul cu turnul care sfideaza gravitatia si la fel de multi rezidenti ca la Vaslui.

Oare de ce spunand „Pisa” imi vin in cap rezultatele BAC-ului 2011, facute publice acum cateva luni? (never mind, it’s just my under construction brain) PISA este si acronimul de la Programme for International Student Assessment. Este vorba de o evaluare a performantei scolare a elevilor de 15 ani, initiata in anul 2000 si repetata la fiecare 3 ani. Cine face asta? OECD-ul! Cu ce scop? Pentru a imbunatati politicile educationale.

Evaluarea este facuta in 3 domenii de competenta. Ti le spun in engleza, limba pe care o invat, de la o vreme, obligat fiind de niste oameni care scriu lucruri deosebit de interesante in aceasta limba: reading, mathematics and science.

In 2009 au participat 59 de tari. China a iesit prima, la toate cele 3 probe. La matematica, de pilda, daca vrei sa-ti trimiti adolescentul prin Europa, Finlanda a iesit a sasea (prima tara europeana). La „stiinte” finlandezii sunt si mai buni: sunt pe locul doi. Iar la „citire”, in afara de plictisitoarea Finlanda (locul 3), mai avem si Olanda, in primele 10 (chiar pe 10).

Si Romania, si Romania? Pe ce loc a iesit? Ei bine, s-a plasat cu 2 locuri mai jos decat in 2006 (precedenta evaluare). Se afla pe un trend descendent (locul 49, dupa locul 47).

Locul 49 din 59!

In Europa, doar Muntenegru si Albania au rezultate mai slabe. Nu e nicio greseala! Suntem din nou (aproape) ultimii, doar ca, de data aceasta, in planul minunatei, fabuloasei, incredibilei noastre educatii. Testele sunt standardizate. Scolile in care se dau examenele sunt alese in baza unui esantion. Nu avem pe cine sa dam vina. Poate ca, pur si simplu, aceasta este starea invatamantului actual. Un invatamant de proasta calitate, neinteresant si ineficient.

Nu, nu, nu! (te aud cum protestezi, mai ales daca esti un profesor idealist) Trebuie sa fie ceva gresit in metodologia testului PISA. Copiii nostri sunt buni la invatatura, intotdeauna au fost asa. Sa ne uitam la numarul de studenti (in special cei de la universitatile particulare, forma ID) si la rata de promovare remarcabila de la BAC din anii trecuti.

Si anul acesta? Stii ce rezultate au fost la BAC? Da, dezastruoase, insa e din vina camerelor de luat vederi din clase care au trimis unde misterioase, blocante de tinere sinapse. Nu are nicio legatura cu nivelul de performanta al invatamantului romanesc. Inainte de a ne uita la cifra hai sa revedem rezultatele PISA din 2009 si 2006. Aproape ultimii in Europa. Si la BAC, in 2011? Sub 50% promovabilitate. Din doi candidati unul a trecut. Si cel care nu a trecut? Oare va pleca in Spania, la capsuni? Sau va pleca, mintenas, cel care a trecut? (for strawberry-teams supervising, I guess, somewhere in Liverpool area)

Ar putea pleca amandoi, totusi? Ai putea pleca si tu? (eu nu, imi iubesc tara si tarele ei-atentie, e joc de cuvinte!) Insa intr-un astfel de caz, ma intreb simultan cu un fost coleg de facultate, expert in evaluarea politicilor sociale: cine va plati pensiile peste 20 de ani? Cine ne va educa progeniturile? Si, mai ales, cine va repara camerele de luat vederi instalate saptamana trecuta?


Publicat

în

de către

Etichete: