lovi-te-ar fulgerul!

Dupa ce a obtinut un doctorat in psihologie domnul Sas Seramis pare interesat si de unul in matematica (sau, cel putin, in teoria probabilitatilor). Doar ca al doilea, probabilistic vorbind, este mai greu de obtinut:

„Te poti lasa vrajit(a) de “magia” unui univers probabilistic si poti invata cu umor teoria probabilitatilor intr-o carte intitulata “Struck by lightning”, aparuta in 2008 la Granta Books (UK) si pentru prima data in 2005 in Canada, devenind bestseller, fiind o carte tradusa si vanduta in noua limbi straine. Sunt incantat de titlul cartii care-mi pare o metafora inspirata pentru uimirea intelegerii felului in care teoria probabilitatilor reuseste sa descrie realitatea.

Matematica este o zona a cunoasterii, alaturi de fizica, cu care din nefericire, multi psihologi si, multi ne-psihologi, dar experti in “vindecari” cuantice de suflete, sunt intr-un conflict peren. Nici nu ma mira, matematica si, sau logica (alaturi de fizica) ajuta la structurarea unei atitudini rationale si critice. Dar asta doar in urma unui efort intelectual sustinut care, din nefericire, nu ne recompenseaza cu stari extatice, ba chiar dincontra, uneori. Fara aceste discipline cunoscute macar la un nivel elementar, gandirea irationala, magica si superstitioasa, isi poate cu usurinta face de cap, structurand o realitate de basm ofertanta in sperante desarte si asteptari utopice. Insa, daca educatia stiintifica s-ar derula ca o poveste in multe episoade, incepand cu clasele mici, sunt convins ca zanele, duhurile, energiile bune si rele, zeii si fortele paranormale ar apartine basmelor nemai fiind confundate cu realitatea.

Lecturand cartea, vei avea parte, sper eu, de o incursiune “vindecatoare” de superstitii, sincronicitati (vezi Jung), biasuri si priming induse de mesajele media prin sondaje de opinie, cercetari stiintifice, declaratii pretentioase ale unor personaje publice. De asemenea, te vei delecta cu concepte din teoria probabilistica si vei intelege misterul din spatele unor cifre si sintagme, oculte cand nu ai cunostintele necesare, care fac referire la fapte si evenimente cum ar fi: de ce se intampla si ce sunt coincidentele, unele atat de surprinzatoare; ce sunt predictiile si prognozele (vezi vremea); de ce este mai riscanta calatoria cu masina decat cea cu avionul; numararea si ratele pe o populatie (de ex. rata criminalitatii sau rata mortalitatii); adevarul unor sondaje (marja de eroare +, – 3 % pe un esantion de 1200 oameni); de ce este important clopotul lui Bell – graficul distributiei gaussiene (nu, nu ca sa cheme credinciosi la rugaciune!) regresia catre medie (de ex, de ce euro  “tinde” sa ramana peste valoarea de 4,5 RON ?); de ce cazinourile castiga intotdeauna;  functia utilitatii in luarea deciziilor; de ce sunt necesare cercetari stiintifice controlate (cu p-value mai mic de 5%); de ce este plauzibila aparitia vietii pe pamant (si in alta parte) fara contributia unui agent supranatural; de ce exista diversitate in evolutia vietii; de ce universul este probabilistic, guvernat de intamplare.

Inclin sa cred ca oricine cu un I.Q cel putin mediu ar putea intelege teoria probabilitatilor si aplicatiile ei cu ajutorul acestei carti. Sa poti scrie o carte pentru to(n)ti despre o teorie din matematica, ca de altfel despre orice teorie stiintifica, mi se pare un succes intelectual si cred ca un autor care reuseste aceasta performanta demonstreaza cel putin o calitate profesionala: este un excelent didact. Este o sansa foarte mica sa fii lovit de fulger, dar daca intri in posesia acestei carti, vei fi, metaforic zis, lovit de fulger la fiecare capitol. Cu alte cuvinte, lumea probabilitatilor te poate uimi, surprinde, chiar nauci si, uneori, amuza prin curiozitatile ei cotidiene. Vei decoperi, inserate in fiecare capitol, povestioare haioase si elocvente pentru cum functioneaza probabilitatile in existenta noastra, stimulandu-ti intelectul pentru a pricepe cum poti folosi teoria probabilitatilor pentru a-ti face viata mai relaxata, dar intr-un fel responsabil si nu, cautand protectia unui spirit/inger binevoitor. Desigur, cealalta alternativa (irationala), usoara si comoda, este reprezentata de diverse metode de divinatie (ghicitul in carti, in cafea, palma), astrologia si numerologia, comunicarea cu ingerii si spiritele si apelul la mesajele unor carti sfinte.

O carte, care dupa mintea mea, merita un loc in biblioteca personala, ca sa o poti rasfoi la nevoie, fiind prin continutul ei un instrument de gandire critica si realista. Daca aceasta recenzie nu te-a convins pentru lectura, te poti delecta, urmarind pe youtube.com o conferinta de aproape doua ore despre curioasa lume a probabilitatilor prezentata de autorul cartii, profesor in matematica si statistica la Universitatea din Toronto, Jeffrey Rosenthal.”

 

 

 


Publicat

în

de către

Etichete: