intelegerea probabilitatilor, la nivel social (pariezi ca nu e posibila?)

Am in fata o moneda de 50 de bani si doua hartii de 500 de euro (onorariul achitat de un client pe care l-am ajutat sa-si diminueze adictia pentru jocurile de noroc – nu l-am vindecat, psihoterapia nu vindeca pe nimeni, cu exceptia cazurilor care oricum s-ar fi vindecat). Am aruncat mondeda de cinci ori si am obtinut in mod repetat „stema” (partea aceea a monedei pe care se afla o stema, deasupra ei scrie „Romania” si dedesubt „2009”). Important de precizat: it’s a fair coin.

Am nevoie sa primesc un sfat de la tine: vreau sa pariez cei 1.000 de euro castigati cu sudoarea cortexului prefrontal si nu stiu daca sa aleg stema (S) sau banul (B). Pana in acest moment, cum iti spuneam, succesiunea rezultatelor a fost:

S, S, S, S, S,…

Nu stiu care va fi rezultatul celei de-a sasea aruncari si m-ar ajuta o intelegere profesionista a probabilitatilor (sau a intentiilor lui Dumnezeu, versiunea Fourier). Tu ce spui? Ce este mai probabil sa cada, stema sau banul? Oricum, pentru tine e usor, tu nu ai de pierdut 1.000 de euro (salariul meu pe cinci luni, daca as fi ramas profesor la Universitate – am o reala admiratie pentru colegii mei, in special cei tineri).

Sa revenim: banul sau stema? Vrei sa scrii pe un biletel si sa-l citesti (poi)maine, cand voi reveni cu un alt articol? In cazul in care ti se pare un exercitiu inutil (scolaresc, fara legatura cu viata reala), indraznesc sa-ti reamintesc, umil, urmatorul lucru: tu, in viata de zi cu zi, iei numeroase decizii bazandu-te pe estimarea probabilitatilor. Inclusiv decizii majore („Ce este mai probabil, daca ma casatoresc cu acest barbat, sa fiu sau sa nu fiu fericita cu el?” sau „Daca imi inscriu copilul la aceasta gradinita particulara, ce este mai probabil, sa plang dupa bani sau sa fiu multumita?”).

Traim inconjurati de incertitudine si ne-ar prinde bine o intelegere corecta a legilor probabilitatii si a unei doze inofensive de statistica. Insa aceasta cunoastere, din cate am putut remarca, incepand cu mine, este aproape inexistenta. De aceea am, acum, si aceasta dilema: banul sau stema dupa ce a cazut, de 5 ori consecutiv, stema?

Daca vrei sa fii mai credibil(a) imi poti scrie chiar un mail. Promit 10% din castig, astfel incat sa poti darui, de Sarbatori, un tratat despre hazard, sanse si probabilitati intr-un Univers coordonat cu intelepciune de managerii lui Mos Craciun.


Publicat

în

de către

Etichete: