inca il mai astepti sa se schimbe?

Marvin Zuckerman este batran. S-a nascut in 1928. Cu toate acestea, el inca mai figureaza in corpul profesoral de la University of Delaware. Este profesor emerit, desigur. Cand era un pic mai tanar, adica in 1991 (la 63 de ani) si-a facut curaj si a realizat o meta-analiza a studiilor de genetica comportamentala publicate pana atunci. Specialistii numesc  aceasta cercetare „a state-of-the-art study”. E cumva normal, nu degeaba Zuckerman a fost presedintele International Society for the Study of Individual Differences (niste indivizi care iti explica de ce nu semeni cu sora ta mai mare cu doi ani, desi ati crescut in aceeasi casa).

Marimea esantioanelor studiate a fost variabila. A existat un studiu facut pe 151 de persoane dar si unul facut pe 14 228 de oameni. Concluziile au fost publicate in cartea Psychobiology of Personality (1991, Cambridge University Press). A doua editie a aparut in 2005, la aceeasi editura (doar 144 USD, hardcover, pentru curiosi).

Iata un extras din studiul Pedersen et al (1988): masurati pe factorul extraversie, cu un inventar de personalitate pe modelul Eysenck, gemenii monozigoti (MZ) inregistreaza o corelatie de 0,54. Pe acelasi factor, cu acelasi inventar, corelatia la gemenii dizigoti este doar de 0,06. Poate ca nu te mai surprind aceste cifre, daca ai citit articolele mele anterioare (diferentele mari in favoarea MZ, indiferent daca au crescut impreuna sau separat, sunt obtinute in mod constant, de aproape toate studiile-unul din punctele foarte tari ale geneticii comportamentale!).

Ceea ce te-ar putea surprinde (si motivul pentru care scriu acest articol) este varsta la care gemenii au fost masurati. Tine-te bine: 59 de ani! Stii ce inseamna asta?

Pedersen, N. L., Plomin, R., McClearn, G. E., et al (1988) Neuroticism, extraversion, and related traits in adult twins reared apart and reared together. Journal of Personality and Social Psychology, 55, 950 -957.


Publicat

în

de către

Etichete: