iluzia controlului

Sunt gata sa pariez ca vei gasi imediat un caz in experienta ta concreta pentru exemplul urmator: X urmeaza sa sustina o proba oarecare (examen, interviu, competitie) si afirma „nu cred ca voi avea succes”. Esti mirat, deoarece l-ai vazut invatand (antrenandu-se). „Cum poti sa spui asta?”, intrebi tu intrigat. Si urmeaza stupefiantul raspuns: „Daca nu ma astept la un rezultat pozitiv, nu voi fi dezamagit, deci nu voi suferi. Daca, dimpotriva, rezultatul imi convine, voi fi fericit.” Detectezi o eroare logica? Sau ceva nu e in regula din punct de vedere psihologic?

Subiectul nostru pare a fi capabil de a-si programa asteptarile („daca nu ma astept…”). Insa lucrul acesta nu este posibil. Asteptarile sunt, in esenta, dorinte, iar aparitia, cresterea, scaderea sau disparitia dorintelor nu se afla sub controlul Eului (daca esti o tanara sexy si te uiti la un ochelarist cu urechi clapauge, necasatorit si mai bogat decat toti locuitorii oraselului tau, ca urmare a unor abilitati IT sub nicio forma nu poti genera in tine, la comanda, dorinta de a-i fi partenera). Totusi, de ce crede ca poate?

Deoarece creierul nostru asculta de un mecanism numit iluzia controlului. Crede ca se poate proteja de o amenintare potentiala (esecul) manipuland realitatea interna (asteptarile) Si care este problema cu esecul? Este inacceptabil pentru o persoana cu o stima de sine scazuta sau inalta si instabila. Esec=”nu sunt suficient de bun”, cu variatia „nu sunt bun de nimic”. Deoarece nu poate controla rezultatul X isi imagineaza ca poate controla conditiile aflarii rezultatului. Incearca sa creeze acele conditii care exclud dezamagirea. Cu alte cuvinte, vrea sa evite o posibila suferinta (din seria de succes„sa controlam realitatea si sa o facem cum vrem noi”). Esecul este probabil iar probabilitatea este cu atat mai mare cu cat a invatat mai putin (de exemplu) sau nu a reusit sa asimileze materialul (ci doar sa-l memoreze mecanic).

Nimic nu poate elimina aceasta probabilitate dupa cum nimic din plan constient nu poate modifica intensitatea dorintei de succes. Imaginea de sine, in cazul unui esec, va fi afectata („nu am reusit sa…”). Dar asta va fi abia atunci o problema. Acum nu este. Ba da, pentru X este (de aceea si anticipa anxios situatia si cauta instinctiv sa se protejeze). Daca nu intelegi aceste mecanisme ai putea crede ca X are o inteligenta emotionala remarcabila (a gasit o modalitate ingenioasa pentru a se apara de dezamagire). Nu e deloc asa. De fapt X, prin afirmatia lui, ne spune, in subtext: „Eul meu este fragil. Ma tem de un posibil esec si vreau sa ma amagesc, prin ceea ce fac acum, ca nu ma va afecta. Ma mint pe mine insumi si, cu putin noroc, te pacalesc si pe tine”.

Acest articol nu este doar despre X si examene dificile. Mintile noastre sunt inclinate sa se autoprotejeze si daca asta presupune minciuna (autoamagire) atunci minciuna sa fie. Credem ca putem controla ceea ce de fapt este incontrolabil (dar este prea anxiogen, pentru un psihic infantil, sa recunoasca asta). Te-ai gandit vreodata ca „lucrul acela nu ti se poate intampla tocmai tie”? (se numeste iluzia invulnerabilitatii) Nu-i asa ca ti se pare extrem de improbabil sa mori maine? Sau sa te imbolnavesti grav? Sau sa pierzi brusc pe cineva drag? (sau sa-ti fie casa inundata de apele Siretului?) Aceste lucruri se intampla altora (si pot fi vazute la stiri,gratie unor reporteri sadici)

Vietile noastre se sprijina pe structuri iluzorii si devin greu de suportat atunci cand acestea se prabusesc. Cred ca un antrenament de acomodare la realitate ne-ar ajuta sa facem fata mai bine evenimentelor nedorite (esecuri, pierderi, frustrari repetate, accidente). Am micsora distanta intre ceea ce avem nevoie sa stim ca este realitatea si ceea ce este de fapt. Cred ca o cunoastere de calitate este o protectie mai sigura decat un set de convingeri iluzorii („apele nu vor intra tocmai in casa mea!”). Cu o astfel de cunoastere (plus niste fonduri europene care nu se duc pe apa Sambetei) s-ar putea construi, din timp, un dig sanatos. Dig that, chief?


Publicat

în

de către

Etichete: