I was here

Intrucat s-a scurs tot nisipul din clepsidra, a sosit vremea unor recenzii noi. Mai intai, Catalina Robe, cu Beyonce undeva in fundal:

 

Paul Thagard ” The Brain and the Meaning of Life”

 

” I wanna leave my footprints on the sands of time ( Vreau sa- mi las urmele pe nisipul timpului) Know something that I left behind ( Sa stiu ca am lasat  ceva in urma) .

 

Iata cateva versuri din melodia cantata de Beyonce care mi-au atras atentia . Desi stiam melodia din vara si o ascultam cu placere pentru ca trezea ceva in mine, avea acel ceva care te face sa te opresti din ce faci , sa  dai eventual volumul mai tare si sa o asculti , acum am sesizat o corelatie intre piesa si sensul vietii.

 

Daca , sa zicem,  maine ai muri poti sa zici : Da , domnule , mor linistit si impacat, viata pe care am trait- o a fost plina de sens , am iubit, am facut lucruri care m-au bucurat si nu pentru cateva minute , ci de mai multe ori pe parcursul vietii.

” When i leave this world( Cand plec de pe acest Pamant) I’ ll leave no regrets ( Plec fara regrete) Leave something to remember ( Lasi ceva in urma) So they won’ t forget ( Ca ei sa nu uite).

 

 

Raspunsul   meu ar fi nu, al tau nu stiu, poate esti mai norocos / norocoasa si ai un job unde faci ce- ti place sau  ai o familie minunata pe care o iubesti si niste prieteni nemaipomeniti sau  un partener/a care e compatibil cu tine si de aceea aveti o relatie satisfacatoare si de durata.

Aceste trei coordonate ( iubirea, munca si jocul) reprezinta nevoile care pot da sens vietii tale. Sper ca ai sesizat ca nu doar iubirea pentru o persoana de sex opus e singura care da sens  ,in cazul iubirii paleta este cuprinzatoare  de la partener, copil, pana la prieteni.

La fel e si in cazul  muncii. Poate fi

satisfacut de viata sa si un tamplar , la fel de mult ca o persoana care depune munca intelectuala.  Se pare ca sensul e liberal , accesibil oricui, nu face dife- rente, e nediscriminativ .

Si daca dispui de o sursa dintre cele trei , poti fi de acord cu ce spune melodia mai departe:

 

„I was here( Am fost aici)

I lived  ( Am trait)

I loved ( Am  iubit)

I did ( Am facut)

I’ ve done ( Am facut)

Everything that i wanted( Tot ce am vrut) And it was more then i thought it would  be  ( Si a fost mai mult decat mi-am imaginat ca va fi).

Exista un vers in aceasta melodie care mi se pare important  si anume : ” I wanna say I lived each day „(  Vreau sa spun ca am trait fiecare zi).  Eu personal cunosc o singura persoana care poate face aceasta afirmatie despre viata sa  ( si il cred pe cuvant, nu e vers de cantec, e realitate ) . Asta da performanta , sa traiesti fiecare zi ca pe ceva nou, sa te dai jos din pat si sa  te bucuri de faptul ca respiri, ca mergi, ca iubesti, ca muncesti.

Aici intervine minunatul nostru creier , insa buclucas si chiar nesuferit cateodata ,care e in cautare de nou  deoarece apare  un mecanism de functionare al mintii noastre – adaptarea  hedonica ,reminiscenta din viata vanatorilor- culegatori care aveau de infruntat neprevazutul  in fiecare zi, nu batatoreau aceleasi carari , recte strazi, peisajul era diferit, nu tu aceleasi blocuri, acelasi tramvai antic si de demult.

Sensul  vietii e dat de faptul ca ai scopuri si exemplific aceasta afirmatie a lui Thagard printr- un citat peste care am dat intamplator intr- o revista ( ii apartine  Malvinei Cservenschi )  : ” Acum cativa ani ma trezeam dimineata cu o stare foarte ciudata, mi se parea ca nu am un scop in viata, ma duceam la munca ca un robot. Acum, cand ma trezesc dimineata, ma simt cu totul, pentru ca am un scop bine definit.”

Cum poate munca sa dea sens vietii?

Atunci cand nu este perceputa doar

ca : un loc in care depui efort, ai un sef ” tampit”, niste colegi nesuferiti, ai un program fix, ci ca o oportunitate pentru autocontrol, pentru a- ti folosi abilitatile, pentru a fi respectat, pentru a avea un statut ( sanse mai mari de reproducere), contacte interpersonale si pe deasupra esti si platit.

Jocul reprezinta o sursa de sens din cel putin  trei motive:

1. Este o activitate care confera placere, relaxare si recreere.

2. In urma cercetarii circuitelor creierului in timpul jocului, s-a constatat ca acesta genereaza bucurie. Atunci cand te joci creierul e invadat de acetylcolina , glutamate si opioide.

3. Jocul este un mijloc prin care sunt dezvoltate si utilizate abilitatile fizice si cele sociale.

 

Si pentru ca aceasta carte contine in titlu cuvantul” brain”  , iata cateva idei despre acesta:

– „brain is  mind” (creierul e mintea), sufletul nu exista , e doar o conceptie religioasa, fara nici o baza fiziologica si  a carei existenta nu poate fi dovedita;

– alcoolul afecteaza chimia creierului, creste activitatea in nucleus accumbens ( arie a creierului asociata cu placerea). De asemenea, creste si activitatea neurotransmitatorului GABA ( neuronii sunt impiedicati sa mai comunice unii cu altii).

– tigarile – oamenii devin dependenti pentru ca nicotina stimuleaza receptorii de acetylcolina si creste nivelul de dopamina, producand o dependenta fizica si psihica.

– drogurile ( cocaina, amfetaminele, ectasy) cresc concentratia creierului , a neurotransmitatorului care induce placerea- dopamina-, a neurotransmitatorului care energizeaza – norepinefrina- creand un craving pentru mai multa.

 

Din pacate iubirea, placerea de a munci si jocul nu se gasesc la pachet, sticla , nu se injecteaza, dar se simt si se traiesc, iar cand creierul le proceseaza e ospat mare,   care tine toata viata si  nu  e nunta de imparati, regi sau alte fapturi fantastice,  e Sensul Vietii.

 

Daca tot am inceput cu o referire la un cantec , am sa termin aceasta recenzie cu un amendament la versuri: as utiliza timpul prezent , iar piesa mea (de aceasta data ) ar suna asfel:

I live ( Traiesc)

I love ( Iubesc)

I worked( Muncesc)

I play ( Ma joc)

So, I have a meaningful life .

 


Publicat

în

de către

Etichete: