fMRI pentru mistici

Cand am scris acest articol inca mai credeam ca telepatia este posibila. Acum sunt mult mai sceptic. Desi…

Leanna Standish este norocoasa. La universitatea in care lucreaza dispune de un fMRI, un dispozitiv sofisticat de scanare a creierului derivat din MRI (si nici nu i se reduce salariul cu 25%). MRI, folosit pentru prima oara in 1977, foloseste un magnet urias pentru a alinia protonii din corp si a-i pozitiona pe polaritatea lui nord-sud. Datele rezultatea sunt transformate de un computer in imagini dintr-o varietate de unghiuri si perspective. La noi, MRI-ul este cunoscut ca RMN (rezonanta magnetica nucleara). Occidentalii au renuntat la aceasta denumire pentru a-si proteja pacientii (care puteau crede ca sunt supusi unei iradieri nucleare tip Cernobil).

Fata de tomografiile PET(care urmasera tomografiei axiale computerixate, elaborate in 1972), fMRI reprezinta un pas inainte. Tehnologia in slujba omului! Singura problema o au claustrofobii. Trebuie sa stai intr-un fel de sicriu, timp de 20 de minute, cu dopuri in urechi (pentru a nu auzi, de fapt pentru a atenua, zgomotul facut de  ingenioasa dihanie ). In timpul acesta (si ulterior) cineva se uita prin creierul tau!

Asta a facut si Leanna in 2003, cu mai multe perechi selectionate. Unul din parteneri, aflat la distanta, era expus unei lumini bruste de scurta durata (la intervale de timp diferite). Ce crezi? Simultan se activa cortexul vizual al creierului receptorului (aflat in fMRI). N-am fi stiut niciodata sigur (doar presupuneri si intuitii insa asta nu e stiinta) ca exista comunicare telepatica (adica la distanta, de la telos=distanta) fara progresul uluitor al tehnologiei. De asemenea, nu ne-am putea explica aceste fenomene uneori minunate, alteori infricosatoare in absenta intelegerii oferite de teoria cuantica si principala ei predictie, corelarea (inclusiv corelarea mintilor, pentru amatorii de (aparent) SF)

Traim intr-o lume enigmatica? Bineinteles! Chiar acum, cand tu citesti acest articol, daca mintile noastre sunt corelate, tu ai putea primi ceva din dorinta mea de a o explora fara a cadea in ispita confortabila a propozitiilor mistice lipsite de fundament (intemeiate, vreau sa spun, pe dorinte si frici neexaminate). Evident ca procesul functioneaza si invers. Te anunt ca sunt deschis la entuziasm si coerenta in gandire. Inclusiv la lumini bruste de scurta durata. Sa le spun iluminari?


Publicat

în

de către

Etichete: