efectul Barnum (mediat de steaua Forer, in casa 11, pe horoscopul natal)

Sunt un tip norocos in urmatorul fel: la nasterea mea s-a intamplat ca planeta Pluto sa se afle pe Ascendent, prin urmare am primit, fara sa fac nimic (decat, eventual, intr-o viata anterioara plina de austeritati, probabil pe timpul lui Seneca sau al lui Marc Aureliu, imparatul filosof), o serie de puteri sau, mai bine zis, inzestrari paranormale. Si cum nu-mi plac afirmatiile nedovedite (sunt un fan al metodei stiintifice, predispozitie data de Uranus, culmea, tot pe Ascendent) si sunt constient de biasul autoindulgentei urmeaza o demonstratie: ma concentrez putin si iti spun ce fel de persoana esti. Citeste cu atentie si spune-mi daca am dreptate:

„Iti place sa fii apreciata desi, in adancul tau, te judeci frecvent si esti destul de critica la adresa ta. Totusi, iti fac placere complimentele si le astepti, desi uneori iti vine greu sa recunosti asta. Simti ca ai un potential important dar admiti ca ai si puncte slabe, care nu-ti plac. Esti atasata de anumite persoane din viata ta si suferi cand ele se poarta neatent sau nedrept cu tine. Reusesti sa te controlezi si sa pari o persoana destul de sigura desi, inauntrul tau, nu te simti intotdeauna sigura pe tine. In general stii destul de bine cat valoreaza lucrurile importante insa mai faci si greseli, din cand in cand. Poti fi atenta la detalii, mai ales daca iti propui asta. Nu iei decizii pripite chiar daca mai sunt momente cand esti impulsiva. Dupa ce ai luat o decizie ai unele indoieli si te intrebi serios daca a fost cea mai buna. Nu-ti place sa-ti irosesti timpul si energia dar constati ca exact asta faci, cateodata. Te consideri o persoana independenta si nu accepti ca cineva sa te oblige sa crezi ceva in absenta unei dovezi. Cu toate acestea, sunt si situatii in care poti fi naiva. Iti place sa inveti insa doar ceea ce te intereseaza (inveti si alte lucruri insa fara placere). Iti place schimbarea intr-un anumit grad si ai nevoie de varietate in viata ta. Pe de alta parte, vrei ca unele lucruri sa nu se schimbe. Nu dezvalui cu usurinta lucruri semnificative despre tine si ti se pare ca nici nu e potrivit un astfel de comportament, mai ales daca oamenii nu se cunosc. Nu esti insa o persoana ermetica si le povestesti celor apropiati despre viata ta. Unii ar spune ca esti comunicativa si sociabila dar la fel de adevarat este ca ai momentele tale de singuratate, pe care le pretuiesti. Cand ai o convingere la care tii, destul de greu te poate convinge cineva de contrariu. Nu-ti plac persoanele lipsite de caracter. Poti parea prudenta si rezervata uneori, cand situatia o cere si esti capabila de entuziasm, in alte momente. Ti-ai dat seama, pana acum, ca unele lucruri la care ai visat sunt imposibil de obtinut. Cand cineva iti face un serviciu nu-ti place sa ramai datoare dupa cum, cu prietenii si persoanele dragi, adesea te-ai dovedit, la randul tau, generoasa.”

Si as putea continua, doar ca a intrat Luna pe un grad in Varsator in opozitie cu Soarele natal, silindu-ma sa ma opresc, pentru a-mi proteja echilibrul masculin-feminin (simbolizat de cele doua astre). Ceea ce tocmai am facut, tin sa te avertizez, nu are nicio legatura cu efectul Barnum din psihologia sociala (Barnum a fost un individ preocupat de circ si lui i se atribuie aforismul din titlul acestui articol). In Journal of Abnormal Psychology, cu 60 de ani in urma, B.R.Forer a publicat un studiu ciudat de asemanator cu analiza mea, diferenta fiind ca el si-a evaluat studentii, fata in fata, pe cand eu te-am evaluat pe tine, de la distanta, gratie laturii mele plutoniene favorizate, astazi, si de un ingenios Mercur aflat in tranzit prin semnul analitic al Fecioarei. Ulrich, Stachnick si Stainton au reluat experimentul si au obtinut rezultate similare, publicate in Psychological Reports (1963). Intentionat mentionez anii, pentru a intelege ca aceste lucruri s-au intamplat cu mult timp in urma si nu au cum sa mai fie valabile.

Chiar exista persoane capabile sa evalueze personalitatea prin metode neobisnuite (astrologie, numerologie, grafologie, diferite forme de dat in carti) sau prin citire directa, inclusiv de la distanta (doar ca e ceva extrem de rar, tu ai fost privilegiata astazi) iar acuzatiile care le sunt aduse, venind mai ales din partea unor asa-zisi specialisti, de fapt ignoranti invidiosi cu studii superioare, sunt nefondate. Pur si simplu exista metode secrete de cunoastere la care nu au acces decat anumite persoane, mai avansate din punct de vedere spiritual. Afirmatia ca profilele psihodiagnostice intocmite de ele sunt suficient de generale pentru a se potrivi tuturor este, oricine poate observa, vadit tendentioasa. La fel si opinia anumitor psihologi sociali, anume ca oamenii tind sa-si aminteasca ce li se potriveste, mai ales daca e flatant, si sa uite restul. Aceste pozitii ale „specialistilor” materialisti si reductionisti nu arata decat limitele lor tragice, pe care, deocamdata, nu le pot depasi. De fapt Viata este mult mai bogata si multe lucruri incredibile sunt, de fapt, posibile. Exista instrumente valide de cunoastere a personalitatii in afara psihologiei asa-zis stiintifice dar nu ele nu ajung decat in mana unor persoane deosebite, avand inca de la nastere anumite marcaje speciale. Nu e adevarat ca acesti oameni exploateaza credulitatea semenilor deoarece chiar ei sunt convinsi de ceea ce spun, adica sunt bine intentionati. Dar e adevarat ca aproape niciunul nu intelege teoria probabilitatilor si respinge statistica, o disciplina profund marginita si mincinoasa. In aspectele ei mai spirituale, Viata nu poate fi tratata prin mijloace matematice deoarece este mult deasupra lor, adica le transcede. Pe de alta parte, ma gandesc, Barnum chiar a existat si, cel putin uneori, e posibil sa aiba dreptate.


Publicat

în

de către

Etichete: