depresia postpartum

Iti vine sa plangi din orice. Te simti obosita si dormi, sau incerci sa dormi, insa nu te poti odihni. Nu-ti place corpul tau desi un cuvant mai potrivit ar fi ca il urasti. Nu mai ai chef de nimic insa esti ingrijorata mai mereu. Mai mult, te simti vinovata fata de „el”.

Cine este „el”? Copilul, desigur! Bebelusul tau. Da, esti proaspata mama si, in plus, te-ai trezit cu ditamai tulburarea psihica: depresie postpartum.

Din 100 de mame 15 vor dezvolta in mod sigur acest tip de depresie (15%). Ea nu trebuie confundata cu psihoza postpartum, cu un risc de 1-2% (credinta ca bebelusul este posedat de diavol si dorinta de a-l ucide). Depresia postpartum se poate extinde chiar mai mult de un an. Este o boala a creierului, nu un esec moral sau efectul unei personalitati inadecvate (nepotrivite pentru rolul parental). Din pacate, simplul fapt de a fi femeie te predispune mai mult la depresie (de orice fel) decat apartenenta la celalalt sex: femeile sunt de doua ori mai predispuse la depresie decat barbatii.

Ce e de facut? Nu vreau sa ma refer in acest articol la ce poti si trebuie sa faci daca te confrunti deja cu aceasta tulburare de dispozitie ci, fidel unui principiu pe care il valorizez, anume ca „este mai bine sa previi decat sa tratezi”, punctez un element foarte important al stilului de viata (pentru care exista deja dovezi experimentale), anume exercitiul fizic inainte de a ramane insarcinata si, de asemenea, in timpul sarcinii.

Femeile aflate intr-o forma fizica buna („being fit”) au o incidenta mai redusa a depresiei. De ce sa te expui in mod irational unui risc real si sa nu incerci sa-l micsorezi? Si este atat de simplu: gaseste-ti timp pentru a realiza exercitii fizice, cel putin 3 zile pe saptamana, in fiecare din acestea cel putin 30-45 de minute!

Da, sa-ti misti fundul, la asta ma refer!

Psihiatrii si psihoterapeutii vor suferi, pentru ca vor avea mai putine paciente de tratat. De aceea am si pentru ei o recomandare, in cazul in care se confrunta cu probleme de dispozitie (anxietate/depresie) ca urmare a scadere clientelei: miscare! Preventiv.


Publicat

în

de către

Etichete: