data de nastere a primului neuron

Intentionez sa scriu un articol cu un public-tinta foarte bine definit: parinti tineri, foarte bine educati, dornici sa asigure proaspetilor coechipieri in cel mai interesant joc de pe planeta (a.k.a. odraslele) un excelent start in viata si sanse superioare de dezvoltare emotionala si cognitiva. Prin urmare, nobilele aspiratii sunt insotite de fapte: mediu stimulativ (imbogatit, desigur!), jucarii educationale, meditatii particulare, program zilnic („luni avem balet, marti teatru, miercuri germana etc), DVD-uri si, de ce nu, learning laptops, flash cards,Baby Einstein Classical Music Collection (ultimele doar USD 17 cu free-shipping, pe Amazon).

Insa pentru a intelege afirmatia nelinistitoare pe care urmeaza sa o fac e nevoie de o minima introducere. Introducere in ce? De pilda, ar merita sa ne reamintim, daca am stiut vreodata, ce fel de specie suntem noi, oamenii, si cum arata istoria noastra evolutionista. Fireste, cei care sarbatoresc Craciunul animati de un fior religios autentic sunt obligati de propria lor credinta sa respinga faptele pe care, un pic mai jos, le voi enumera. Vreau doar sa subliniez ca ele nu reprezinta „opinii” ci sunt rezultatul unor eforturi stiintifice pe cat de serioase, pe atat de putin cunoscute publicului larg.

Te-ai intrebat vreodata cine a fost strabunicul bunicului tau? Dar strabunicul lui? (strabunicul strabunicului bunicului, in caz ca te-am pierdut deja) Si tot asa, mergand mereu inapoi…chiar, mergand inapoi pana unde? Stii cand a aparut primul neuron? (si la cine?) Stii cand s-au dat jos din copaci stramosii nostri? (si au adoptat pozitia bipeda, mult mai economica) Hai sa o luam in ordine (dar nu chiar cu inceputul inceputului) si nu inainte de a preciza ca oamenii nu se trag din cimpanzei sau gorile (in ciuda anumitor evidente din viata publica), ci oamenii si cimpanzeii, similari genetic in proportiede 99%, au un stramos comun, acum 6 milioane de ani, anume o maimuta antropoida, cu o inaltime de aproape un metru (Ramapithecus).

  1. Australopithecus Este un om-maimuta care petrece inca mult timp in copaci dar are deja soldurile si picioarele pozitionate pentru mers. Nu traieste mai mult de 15-20 de ani si nu are limbaj. Vaneaza cu ciomege si, nefiind pretentios, mananca precum un vegetarian mai radical din zilele noastre. Daca vrei si un nume pentru acesti hominizi, iata unul: Lucy!
  2. Homo erectus Este primul membru al genului „Homo”. A aparut in joc acum 2 milioane de ani. Are unelte cu ajutorul carora poate taia carnea (priveste taierea unui porc, zilele acestea, daca ai unele nostalgii). A descoperit deja focul si e capabil sa depoziteze hrana (sa-si faca provizii). Creierul lui e de doua ori mai mare decat al lui Lucy (Lucia sau Lucian, pentru compatriotii mei-only teasiiing!)
  3. Homo sapiens Este primul hominid care paraseste tinuturile natale (Africa, mai precis) si ajunge in Europa, unde fie ii omoara pe Neanderthalieni, fara remuscari, fie ii lasa fara hrana, fiind mult mai inteligent („frate, frate, dar toata zmeura asta e a mea, la fel nucile si animalele din padure”). Aparitia lui este estimata undeva in jurul a 250.000 de ani i.e.n iar creierul de 1.300 centimetri cubi se pare ca dateaza de acum 150.000 de ani.
  4. Homo sapiens Nu e nicio greseala, vreau doar sa punctez un moment important in evolutia antecesorilor nostri, de acum aproximativ 40.000 de ani, in timpul ultimei glaciatiuni. Au aparut artele, mortii au inceput a fi ingropati si fiintele supranaturale  populeaza deja firavele minti din acele timpuri. Comunitatile devin stabile si, undeva spre 10.000 de ani i.e.n, porneste la drum si civilizatia, odata cu agricultura si cresterea animalelor.

Poti uita tot ce ai citit pana aici dar merita sa retii un singur lucru: de acum 250.000 de ani si mai ales in ultimii 35.000 de ani creierele noastre nu s-au schimbat. Te rog, mai citeste inca o data ultima fraza si incearca sa reflectezi la ea. Ai putea avea o serie captivanta de insighturi si, cu siguranta, vei intelege mult mai usor articolul urmator. Daca esti deja parinte si ai investit o avere in jucarii sofisticate, spre bucuria inocenta a oamenilor din marketing si publicitate, nu mai zic a investitorilor, fiind convins ca i-ai oferit astfel un avantaj nepretuit bebelusului tau (sau prescolarului) si ai accelerat procesul de dezvoltare intelectuala, maximizandu-i sansele de a merge la Oxford sau Harvard (dar mai intai la Scoala britanica sau americana), vei regreta ca m-ai cunoscut (in termeni virtuali, desigur).

Vezi, sunt fair-play: iti spun ce te poate astepta daca avansezi cu lectura si iti ofer ocazia de a te retrage la timp, cu credintele (si iluziile) netulburate. Nu as crede niciodata ca te-am facut, de fapt, si mai curios, si astepti cu sufletul la gura articolul de saptamana viitoare despre jucariile „inteligente” care nu fac nicio diferenta, deoarece hominizii si maimutele antropoide protesteaza viguros.

Ah, era sa uit: primul neuron a aparut acum 600 de milioane de ani.

P.s. O proaspata absolventa de psihologie, mai bine informata, am impresia, decat o buna parte din profesorii ei, imi semnaleaza o estimare recenta, anume ca este posibil ca primul neuron sa fi aparut acum 700 de milioane de ani. Deoarece nu vreau sa-mi pun in cap cnidarienii (altfel fiinte lipsite de creier si chiar de sistem nervos) fac cuvenita rectificare.


Publicat

în

de către

Etichete: