curiozitati financiare

M-am interesat cat costa o nunta. Nu pentru mine, eu sprijin uniunea consensuala, fiind mai liberal (excesiv?) din fire. Si nu m-am interesat „la noi” ci „la ei” (ca sa nu uitam vreodata de psihologia sociala). Si deoarece, cum spunea un intelept din vechime, confiscat intre timp, „cine cauta, gaseste”, am aflat: costa, in medie, 20.000 USD (pentru ca „ei” sunt americanii, cel mai pasnic popor de pe glob).

20.000 de dolari!

Iti spun imediat ce inseamna asta. Mai trebuie sa stii ca, in fiecare an, in US, se casatoresc 2.3 milioane de cupluri (4,6 milioane de oameni). Prin urmare, sunt cheltuite 46 de miliarde de dolari, anual, numai cu nuntile. Ai auzit cumva de tari precum Slovenia, Bulgaria, Uruguay sau Letonia? Ele au un PIB mai mic de 46 mld USD (iar republica Kiribati, sau monarhie, ce-o fi, are un PIB  egal cu nuntile a 7.600 de cupluri iubitoare, demne urmase ale lui George, baiatul acela de pe bancnota de un dolar).

Excelent, avem, in fiecare an, 2.3 milioane de ritualuri sociale in care dragostea vesnica este sarbatorita (de fapt nu dragostea, ci angajamentul, insa nu vreau sa stric momentul-rima este involuntara si nepotrivit de amara). Insa stii ce este nostim? Dupa ce arunca (scuze, investesc!) 20.000 de verzisori, 47% din cupluri divorteaza!

Este aceasta o lume nebuna sau nu? Nu este si am si un argument in favoarea rationalitatii ei: 20.000 USD reprezinta o suma mai mare decat economiile de o viata ale unui american selectat la intamplare de pe strada. Da, ai citit bine: intr-o singura zi (hai, trei, sa fie ca-n povesti!) cuplul mediu american, proaspat casatorit, cheltuie economiile de o viata ale americanului mediu. Apoi aproape jumatate din acesti ilustri romantici divorteaza.

In niciun caz nu este o lume nebuna. Poate doar un pic smintita. Iar noi, noi nu, noi nu locuim in ea (ps: doreste cineva o rochie de mireasa nou-nouta?).


Publicat

în

de către

Etichete: