copii cu (mari) probleme scolare

Lui Poincare, inainte de a se afla despre el ca este un geniu al matematicii, i s-a masurat inteligenta cu faimosul test Binet (la vremea aceea). A fost calificat drept „debil mintal”. In scoala, profesorii l-au evaluat pe Edison ca submediocru. Timpul nu le-a dat dreptate. Edison a inregistrat oficial 1093 de inventii.

Albert Einstein a fost exmatriculat din liceu si nu a intrat la facultate din prima incercare. In copilarie era dislexic. A inceput sa vorbeasca fluent abia pe la 7 ani. Parintii sai deja credeau ca nu va mai vorbi niciodata. La 25 de ani, dupa ce a terminat studiile universitare, a gasit cu chiu cu vai o slujba plictisitoare la un birou de patente. Un an mai tarziu a publicat teoria relativitatii.

Jean Cocteau si-a ratat bacalaureatul de 4 ori. In scoala era incapabil sa retina ceva. Singurele note mari erau la gimnastica si desen. La 16 ani devine amantul unei actrite. Ce a devenit? Romancier, regizor de film, pictor. Poate nu intamplator, primul lui mare film a fost „Frumoasa si Bestia”.

John Lennon se plictisea ingrozitor la scoala. Evident ca era un elev slab. A picat examenele? Bineinteles! Insa acasa citea foarte mult, scria poezii, inventa cantece. La 17 ani si-a facut prima trupa. Trupa a evoluat si a devenit… (nici daca te-ai nascut dupa Revolutie nu ai nicio scuza daca nu-i stii numele!)

Si Walt Disney a fost un elev foarte slab. Dar stii ce facea? Desena tot timpul! Cand un profesor i-a cerut sa deseneze flori el le-a facut cu fata si maini.

Nu vreau sa sugerez ca toti elevii slabi sunt genii ascunse. Nici nu insinuez ca elevii sau studentii foarte buni sunt de fapt niste tocilari. Vreau doar sa spun ca geniul nu pare a avea o relatie grozava cu scoala. In plus, scoala nu pare a fi pregatita pentru a recunoaste si a incuraja unicitatea. Poate ca nu toti copiii sunt genii insa cu siguranta sunt unici, adica au ceva numai al lor, ceva ce s-ar putea manifesta mult mai usor daca ar fi identificat si incurajat. Ii putem spune potential personal, filon creativ sau akena. Acestea sunt doar etichete lingvistice. In spatele lor sta o realitate incantatoare. Oare cine este dispus si doritor sa o trezeasca?


Publicat

în

de către

Etichete: