blend-a-funny-med

Articolul 98 (de pe blogul invizibil)

Tu si simpatica lighioana. Sau invers?  (in ordinea importantei, hihi!) Tu si ea sau ea si tu, nu conteaza, voi spune voi (pentru a intari spiritul de echipa) si o sarcina antipatica dar necesara (sau cel putina sa considera orice adult educat si mai ales un adult educat la facultatea de stomatologie)

Da, la spalatul pe dinti ma refer! (cum, si tu mai ai probleme din cand in cand?) Nu este o activitate naturala si sunt putine sanse ca, o data descoperita, sa reprezinte o poarta de intrare in flow (adica sa fie o activitate extraordinar de interesanta care sa te faca sa pierzi notiunea timpului)

Totusi, pare a fi important sa ne spalam pe dinti si ar putea fi in avantajul adorabilei vietati sa asimileze acest comportament si sa-l transforme intr-un obicei, realizat chiar si in absenta ta. Doar ca nu este atat de simplu din moment ce spalatul pe dinti, prin el insusi, nu are nimic atragator. Cum procedezi? (sau cum ai procedat?)

Da, in cele din urma cei mai multi copii ajung sa se spele pe dinti (oare?) insa cu ce costuri? (poti citi „nervi” in loc de „costuri”) Oare este posibil ca unii parinti sa fie mai eficienti decat altii? (hmm, ce mananca acesti parinti la micul dejun? =))) Si ce anume ii face mai eficienti? Ce metode folosesc?

Pana la a raspunde la intrebarile de mai sus da-mi voie sa-mi folosesc puterile paranormale, achizionate din timpurile in care stateam 30 de minute in cap, sperand ca asta ma va face mai intelept (nici acum nu stiu daca am gresit sau nu!) si sa-ti spun, fara sa te cunosc, la ce metode apelezi tu:

1. Comenzi autoritare: In clipa asta te duci si te speli pe dinti!
2. Cereri patetice: Hai, mami, te rog eu, spala-te pe dinti!
3. Avertismente si amenintari: Daca nu te speli pe dinti in seara aceasta nici eu nu-ti mai citesc povestea.
4. Mita: Daca te speli pe dinti astazi maine stam in parc mai mult decat stam de obicei.
5. Predici moralizatoare: Toti copiii cuminti se spala pe dinti. Vrei sa fii o fetita rea/un baietel rau?
6. Mini-slujbe religioase: Doamne-Doamne te vede si se bucura si va avea grija de tine!
7. Lauda greu de crezut: Esti minunata! Esti un copil extraordinar, sunt foarte mandra de tine!
8. Ridiculizare: Ma mir ca esti in stare sa tii furculita la masa. Te comporti ca un copil mic.
9. Exasperare tangenta cu implozia: De cate ori ti-am spus ca nu te poti urca in pat daca nu te-ai spalat pe dinti? Simt ca innebunesc cu tine!
10. Retragere victimizatoare: Eu renunt. Nu stiu ce sa ma fac cu tine.
11. Consolare amara: Nu-i nimic, tati, intr-o zi te vei spala pe dinti (daca vei mai avea).
12. Critica distructiva: Nu esti in stare de nimic, nici macar sa te speli pe dinti.
13. Uitare cvasi-senila: Ah, trebuia sa te speli pe dinti?
14. Interpretare psihopupu: Ai ramas blocat in stadiul oral, de aceea nu vrei sa te speli pe dinti.
15. Compasiune regresiva: Da, la fel ma simteam si eu in copilarie.
16. Diagnostic psihologic: Esti suparata pe mine astazi si ma pedepsesti refuzand sa te speli pe dinti. Stii cat de important este pentru mine.
17. Interventie filosofica de tip kantian: Trebuie sa te speli pe dinti. Oare ce ne-am face daca nimeni nu s-ar spala pe dinti?
18. Negare: Nu te-ai spalat pe dinti iar eu ma voi comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
19. Fantezie transgenerationala: Esti exact ca bunicul tau. Nici el nu se spala pe dinti. Spre ca ai mostenit de la el si alte lucruri mai bune.
20. Gandire magica: Te vizualizez spalandu-te pe dinti, din nou si din nou, si intr-o zi te vei spala.

Si mai am resurse creativ-paranormale dar ma tem sa nu te traumatizez. Probabil ai apelat si la alte metode din sfera motivatiei extrinseci (recompense si pedepse externe). Insa nu au functionat. Nu are rost (acum) sa ne intrebam de ce. Ar avea mai mult sens sa-ti propun ceva care functioneaza, corect?

Da, ar avea mai mult sens. Dar ai uitat ca am inclinatii sadice?

Adrian,

1 decembrie 2013

PS Ma roade vinovatia, deja! Nu foarte mult  dar suficient cat sa-ti ofer, sibilinic, una sau doua sugestii: Incearca sa oferi alegeri! Da dovada de empatie! Si, daca poti, foloseste un limbaj al autonomiei (daca nu-l cunosti te poti gandi la perechea lui polara, controlul) Nu, nu iti sugerez sa renunti. Ci sa fii (o persoana) flexibila si creativa!


Publicat

în

de către

Etichete: