Binet, Spearman, Thurstone, Cattell, Wechsler, Jensen, Murray si Carroll (nu sunt marcatorii din Chelsea:Arsenal 3-5, ieri)

In 2004, Plomin (unul din psihologii mei preferati, aproape necunoscut, am impresia, in Romania-poti face si tu un test:intreaba-i pe specialisti daca au auzit de el) si Spinath au publicat in Journal of Personality and Social Psychology un studiu remarcabil despre inteligenta. Daca te preocupa, cumva, problema heritabilitatii inteligentei (cat din IQ-ul copiilor se datoreaza genelor primite de la parinti, bunici etc.) acesta este unul din studiile care iti va raspunde la intrebari, intr-o maniera riguroasa (cu dovezi, vreau sa spun).

Reamintind, inca o data, ca nicio corelatie nu este cauzalitate, sa ne uitam putin la date:

  • Corelatia mediilor IQ pentru copii si parintii lor adoptivi este in jurul a .02 (adica aproape zero), prin urmare intre inteligenta ta, daca ai fost crescuta de parinti adoptivi, inca de la nastere, si inteligenta lor nu exista practic nicio legatura. Ofera-ti 15 minute din viata pentru a reflecta la asta.
  • Corelatia mediilor IQ pentru gemenii monozigoti (clone genetice) crescuti impreuna ajunge pana la r=.85 (unde „r” este coeficientul de corelatie, adica gradul in care 2 variabile sunt legate una de alta; in psihologie, corelatiile de la .60 in sus sunt considerate inalte)
  • Corelatiile scorurilor IQ pentru gemenii monozigoti crescuti separat (separati la nastere, deci neavand un mediu impartasit ci crescand in medii diferite) este in jurul a .76 (doar cu.09, prin urmare, mai mica decat pentru MZ crescuti impreuna)

Daca privesti in mod obiectiv aceste rezultate la ce concluzie ajungi? Ai putea evita, oare, ideea ca exista efecte genetice puternice asupra abilitatii intelectuale? (asa cum este masurata de testele IQ, si da, stiu, si aceste teste sunt controversate, tocmai de aceea voi reveni cu alte articole, cu atat mai mult cu cat ma fascineaza problema inteligentei, probabil pentru ca nu reusesc sa mai adaug cateva puncte, nu multe, acolo, un 10-20).

Nu poti evita aceasta concluzie, cu exceptia situatiilor in care, la randul tau, esti fascinata de struti. Gradul de conectare genetica este in mod pozitiv si semnificativ asociat cu marimea corelatiilor scorurilor IQ intre membrii familiilor.

De aici nu rezulta ca tu ai mostenit IQ-ul tatalui tau sau al mamei tale (am scris un articol special despre heritabilitate, reciteste-l daca ai uitat ce inseamna). Nici nu rezulta ca nu mai are sens sa imbunatatim mediile in care cresc copiii sau nepotii nostri. Rezulta doar ca ar fi o atitudine nepotrivita (stupida?) sa continuam a nega bazele biologice ale abilitatilor cognitive. Mintea care nu este separata de corp, mai stii? Fantezia sufletelor imateriale si nemuritoare, de asta iti amintesti? Si un pic de realitate aspra: mintea si corpul sunt unificate iar activitatea mentala nu este nimic altceva decat activitate a creierului sustinut, la randul lui, de intregul organism. Acesta este motivul pentru care, chiar acum, inchei articolul si ies cu bicicleta afara. Mai ales ca e si o zi minunata!

Plomin, R., & Spinath, F. M. (2004). Intelligence: Genetics, genes, and genomics. Journal of Personality and Social Psychology, 86, 112-129.

 


Publicat

în

de către

Etichete: