Ansari in spatiul cosmic (si gandirea morala pe Pamant)

Deoarece se apropie Sarbatorile (articol reluat de pe alt sit)  si,prin urmare nu este sanatos, conform gandirii colective, sa consideram fiecare zi a anului o posibila zi de sarbatoare, simt un impuls irezistibil sa abordez cateva teme etice. Pentru cei care au lipsit de la orele de filosofie, o alta pierdere de vreme in liceu, mentionez ca etica are de-a face cu raspunsul la intrebarea „Ce trebuie sa fac?”. Altfel spus, intr-o situatie X, ce anume trebuie sa fac pentru a aprecia actiunea mea intr-un sens pozitiv? (de pilda, sa fiu mandru de ea)

Si pentru ca etica nu are niciun haz daca nu se refera la ceva concret, iti voi face, in spiritul transparentei, o marturisire: Nu-mi place Anousheh Ansari (pe care nu o cunosc, nota bene!). „Vedeti, judeca oamenii, v-am spus eu!”, ai putea sopti in sinea ta de pe Facebook. As vrea sa fii mai atent(a): nu am spus despre Ansari ca este un om rau. Am spus ca nu-mi place. Si am apelat, miseleste, la un mecanism emotional, dar il reglez imediat: nu-mi place o anumita actiune a lui Ansari (pe care o voi descrie). Mai, dar stii cum, nu-mi place deloc, da’ deloc!

Ansari este o femeie nascuta in Iran, cu un an inaintea mea. A plecat in US, fiind adolescenta, si a studiat electrical engineering and computer science la o universitate buna. Spre deosebire de mine, a strans si cateva milioane bunicele. Este co-fondator la Prodea Systems (precizare  doar pentru IT-isti). Nimic in neregula pana aici.

Dar stii ce a facut Ansari? S-a dus in spatiu! Si ce daca? Eh, nu e ca si cum te-ai duce pana la Busteni, in weekend. Sa calatoresti in spatiu, mai ales daca nu esti astronaut, costa. Si Ansari nu este astronaut (dar s-a antrenat, merita mentionat!). Ea si-a cumparat calatoria in spatiu (a mers pe statia orbita Soyuz TMA-9). „Vreau sa-i inspir pe tineri sa-si urmeze visele”, a motivat ea gestul.

Foarte frumos, nu-i asa? Well, i don’t think so! Nu-mi place Ansari deoarece a platit 20 de milioane de dolari pentru 11 zile in spatiu. „Adrian, oamenii au dreptul sa faca ce doresc cu banii lor!”, aud deja comentarii din toate partile (de aceea am si suspendat comentariile de pe blog, mi-am dezvoltat facultatile telepatice, meditand intens pe Ajna Chakra plus o chakra secundara secreta, accesibila doar pe Internet).

Sunt de acord ca oamenii au dreptul de a face ce doresc cu banii lor (in limitele legii sau, cel mult, la marginea legii). Nu as contesta niciodata asta, libertatea fiind principala mea valoare (nu si Partidul National Liberal, din fericire!). Te provoc sa reflectezi asupra unui alt aspect, de natura etica, de aceea am si ales un exemplu concret:

Alegand sa plateasca 20 de milioane de dolari pentru 11 zile in spatiu, Ansari a procedat bine? (pentru cei care citesc in stare de transa: nu intreb daca Ansari este o persoana buna!). Cu alte cuvinte, a facut ceea ce trebuie? Are motive sa fie mandra de gestul ei sau are motive si mai puternice sa-i fie rusine de gestul ei? Si daca e impacata cu gestul ei, aceasta stare ar putea fi expresia unei disponibilitati mai modeste de a-si evalua decizia etica? (adica o incapacitate de a-si vedea actiunea dintr-o perspectiva mai larga) Poate si alti oameni se angajeaza in comportamente care li se par ok dar ar putea fi, la o examinare mai atenta, surprinzator de egoiste, lacome sau lipsite de empatie, doar ca nu sunt constienti de asta? Poate ca si tu, uneori? (eu, sigur, stau cu ochii pe mine!)

Vreau sa te las sa-ti gasesti propriul raspuns. Indraznesc doar sa-ti sugerez ca Ansari putea sa aleaga sa cheltuie altfel cele 20 de milioane de dolari. Daca iti amintesti un articol mai vechi si astepti cuminte 10 secunde, poti inregistra moartea a trei copii, in tarile subdezvoltate. Fireste, nu-i cunoastem pe acesti copii, ei traind la distante enorme de noi. Cumva, o inteleg pe Ansari. Din spatiu, dramele lor par si mai nesemnificative.

De aceea nu-mi place. Si nici tu nu-mi placi, uneori (iar pe mine m-am inclus deja la „tu”, avand obiceiul dialogului interior, cateodata facut public). Presimt ca nu vei citi cu bucurie articolele de acest gen din luna decembrie . Nici eu nu le-as citi, crede-ma! Insa a ignora aceste teme etice, de asemenea, nu mi se pare o solutie. Iar a le livra lui Mos Craciun imi pare o solutie si mai proasta.

p.s. Acesta nu este articolul „urmator”. Acela va fi (2). Folosim Z, multimea numerelor intregi.


Publicat

în

de către

Etichete: