alcov, alcovuri

Dupa ce s-a aliat cu studentii americani (vezi precedenta recenzie), Catalina Tincu exploreaza acum motivele pentru care femeile fac sex. Pun pariu ca sunt cateva pe care nu le stii, chiar daca esti femeie. Cu atat mai mult daca esti barbat:

Cindy Meston & David Buss, Why Women Have Sex: Understanding Sexual Motivations from Adventure to Revenge (and Everything in Between), Vintage Books, London, 2010.

 

Why Women Have Sex: o altă carte al cărei coautor este – alături de Cindy Meston – David Buss, deja cunoscut vizitatorilor site-ului Şcoala de psihologie. Cei doi sunt profesori la University of Texas (Austin), unde Cindy Meston, psiholog clinician, conduce şi un Laborator de Psihofiziologie Sexuală. Despre Buss, să mai menţionez că este unul dintre fondatorii psihologiei evoluţioniste, prin urmare, cartea purtând şi ea amprenta acestui fapt?

Pornind de la un articol ştiinţific apărut în august 2007 în Archives of Sexual Behavior (publicaţie a International Academy of Sex Research), în care cei doi prezentau un studiu despre sexualitatea umană (intitulat Why Humans Have Sex) şi care s-a bucurat de un interes neaşteptat, cei doi cercetători au dezvoltat datele obţinute despre comportamentul sexual feminin într-un nou studiu (pe un eşantion de peste 1000 de femei), prezentat în această carte, pe care o recomand oricui doreşte să înţeleagă ceva mai mult despre controversatul domeniu al sexualităţii feminine – pe cât de neînţeles, pe atât de blamat; pe cât de interesant, pe atât de tabuizat; pe cât de complex, pe atât de… natural, până la urmă.

Aş spune, de fapt, că lectura cărţii este utilă celor care se pregătesc pentru domeniul consilierii psihologice şi al psihoterapiei, pentru a înţelege mai bine gama largă de motive care stau la baza diverselor comportamente ale sexului aşa-zis „frumos” sau „slab”. Dar nu numai! Limbajul nu este unul foarte specializat, din contră, este accesibil, deci poate fi înţeles şi de cei cu studii în alt domeniu decât acela al psihologiei.

Aşadar, de ce fac femeile sex? Din… sute de motive. Chiar aşa! Conform studiului, există peste 200 de motive. Plăcere, milă, teamă, răzbunare, aventură, sănătate, nevoie de conexiune emoţională, dorinţă de experienţă spirituală, curiozitate, simţ al datoriei, sentiment al puterii / supunerii, dorinţă de a experimenta sexualitatea etc. reprezintă tot atâtea pârghii care pun în mişcare arsenalul femeii în lupta sa pentru atingerea scopului: cucerirea partenerului pentru sex.

Cartea este „împănată” cu mărturisiri ale femeilor care au participat la studiu, ceea ce ajută unei înţelegeri mai „de aproape”, aş spune, a experienţei sexuale trăite de persoana în cauză, a motivaţiei care a condus-o într-acolo. Acestea provin din mai multe registre, unele vesele, altele triste, unele mai directe, altele mai voalate, iar altele cu totul particulare.

Iată ce destăinuieşte o participantă:

„Am făcut sex cu câţiva băieţi deoarece mi-a fost milă de ei. Aceştia erau virgini şi îmi părea rău că până atunci nu făcuseră niciodată sex, aşa că am făcut sex cu ei. Am simţit că le fac o mare favoare, pe care nimeni altcineva nu le-o făcuse vreodată. Am simţit că am putere asupra lor, ca şi cum ei erau slabi, iar eu aveam controlul. Asta mi-a sporit încrederea de a fi profesoară în situaţia respectivă şi m-a făcut să mă simt mai dezirabilă.” (heterosexuală, 25 de ani)

Altcineva povesteşte cum s-a răzbunat pe soţul ei pentru că o înşelase:

„Soţul meu m-a înşelat acum câţiva ani. Mă îngrăşasem destul de mult după ce am născut-o pe fiica noastră şi mă simţeam lipsită de valoare. Dar în doar şase luni am slăbit şi l-am înşelat cu cel mai bun prieten al lui, astfel încât am avut aceeaşi satisfacţie pe care a avut-o el când m-a înşelat.” (predominant heterosexuală, 27 de ani)

Subiectul cărţii este tratat ca o „monografie a sexualităţii feminine” – dacă o pot numi astfel –, în care ne putem mişca pe mai multe paliere şi în mai multe direcţii, de fiecare dată având impresia (sau poate chiar certitudinea) că suntem nişte exploratori care descoperă câte ceva din tainele universului feminin, în care sexul este mijloc şi scop totodată. Este o lume pestriţă, în care sexul poate să devină de multe ori… monedă de schimb (pentru diverse servicii, pentru o cină deosebită, pentru a obţine o avansare în carieră, fie ea şi academică ş.a.).

Însă, dincolo de toate acestea, Meston şi Buss prezintă şi avantajele vieţii sexuale, între care importanţa rolului pe care îl joacă în planul sănătăţii. De exemplu, în cazul durerilor de cap, se pare că în timpul activităţii sexuale „se întâmplă ceva terapeutic”: eliberarea de endorfine alungă durerea. Într-un studiu pe 58 de femei care sufereau de migrenă, acestea se angajau într-un act sexual în timp ce aveau dureri de cap. Mai mult de jumătate au raportat cel puţin o ameliorare datorată orgasmului şi doar trei femei au descoperit că prin orgasm li se accentuează durerile. O altă concluzie a studiilor din acest domeniu se referă la beneficiile activităţii sexuale în timpul menstruaţiei: ajută în cazul durerilor menstruale, scurtează perioada ciclului menstrual, scade riscul endometriozei. Mai sunt şi alte beneficii ale vieţii sexuale asupra sănătăţii, mult mai interesante, însă ele pot fi aflate… din carte.

Dar probabil că unii vor dori să afle câte ceva despre legătura dintre sex şi dragoste. Nu, această temă nu lipseşte, dimpotrivă,  are un capitol al ei, din care înţelegem cum intimitatea, pasiunea, angajamentul îşi dau întâlnire şi colorează vieţile multor femei.

Într-un alt capitol însă avem ocazia să luăm contact şi cu o realitate mai puţin plăcută de pe tărâmul sexualităţii, dar pe care autorii nu au ocolit-o, deoarece o consideră importantă tocmai pentru persoanele care au fost nevoite să experimenteze astfel de lucruri. Este vorba despre ceea ce ei numesc „partea întunecată” a domeniului – decepţie, constrângere, pedeapsă, abuz, viol. Toate acestea au marcat şi marchează vieţile multor femei, pentru care sexul nu mai reprezintă o dimensiune plăcută a feminităţii, ci, dimpotrivă, o barieră în calea experimentării bucuriei de a fi femeie, o piedică în a primi şi a oferi plăcere.

Un aviz amatorilor de psihanaliză: în cazul în care sunteţi interesaţi de interpretări psihanalitice, „lăsaţi orice speranţă”, căci nu veţi găsi nici urmă de aşa ceva! Cartea oferă datele unui studiu mai degrabă descriptiv, bazat pe cele două sensuri ale „de ce”-ului, provenind direct din mărturiile femeilor care au acceptat să ne descopere câte ceva din viaţa lor intimă: un „de ce” cauzal şi unul final (probleme de gramatică? Explic îndată: unele comportamente, fie ele şi sexuale, sunt determinate de o cauză – acţionez din teamă, dintr-o anumită nevoie etc. –, pe când altele, de un scop urmărit – fac sex cu cineva pentru că vreau să obţin ceva: status, beneficii, răzbunare ş.a.m.d.). Dar aceste descrieri sunt întreţesute cu explicaţii ştiinţifice din biologie, psihofiziologie, neurobiologie , cu elemente de biochimie a creierului, alcătuind un suport pentru firescul ce stă la baza unor reacţii care ar putea fi etichetate de unii dintre noi ca nefireşti sau în afara realităţii. Sfera sexualităţii feminine este largă, iar cine doreşte o incursiune în tainele ei o poate face prin intermediul acestor ghizi, Meston şi Buss.

Şi încă un aviz, însă persoanelor religioase, de această dată, care cred că sexul ar fi un păcat: lăsaţi orice sfială! Renunţaţi puţin la ochelarii doctrinari şi întrebaţi-vă de ce ar fi rea o activitate care te face să te simţi bine atât pe tine, cât şi pe „aproapele”, fără a dăuna cuiva! Oare doar pentru că Dumnezeu nu are sex?! (Pentru această discuţie însă ne putem întâlni altundeva şi altădată, cu mare… plăcere.)

O ultimă menţiune: deşi conţinutul se referă la sexualitatea feminină, cartea poate fi citită cu interes şi de bărbaţi, mai ales de către aceia care se plâng că „nu înţeleg femeile”. Poate că a sosit momentul? (Dar nu garantez reuşita.)

Enjoy it!

 

 

 

 


Publicat

în

de către

Etichete: