Adam si Eva, pe vremea cand nu existau coaste

Mi-a venit o idee. Pentru ca am renuntat la cursul de „Psihologia cuplului si a familiei” de la anul 3-zi (articol scris in 2010), voi posta aici o parte din informatiile pe care, altfel, le-as fi transmis la curs ( oare peste 10 ani va mai exista invatamant la zi?). Astazi incepem cu Adam si Eva. De-a binelea.

Cu mult timp in urma, pe Pamant toate celulele sexuale aveau aceleasi dimensiuni. Era epoca izogametilor. Ei,nu exact aceleasi! Unele erau un pic mai mari decat altele. Embrionul provenit din cei mari era avantajat (exista o rezerva de hrana mai mare). Incepuse lupta! Cei mici au dezvoltat imediat o strategie, altfel dispareau. Strategia era elementara:sa fuzioneze cu cei mari,deci sa evite intalnirea sexuala cu cei asemenea lor (la fel de mici, deci neinteresanti). Insa cei mari nu erau mereu vis-a-vis. Trebuiau cautati. Asa au devenit cei mici mai mobili decat cei mari (care,fiind cautati, nu mai aveau motive sa se miste). Urmatorul pas a fost logic: celulele care produceau gameti mai mici, avand mai multa „materie” disponibila, au inceput sa produca mai multi. E simplu,nu? Mici,dar multi! Dincolo erau (mai) putini dar mari! Evident ca celulele mici si imobile nu au supravietuit (s-au imperecheat eventual cu alte celule mici,ceea ce le-a fost fatal)

Asa au aparut 2 strategii sexuale eficiente:

  1. Gametii mari „onesti”
  2. Gametii mici „oportunisti”

Cei de marime medie nu au rezistat pe „piata”. Nu erau nici suficient de mari, adica atragatori, nici suficient de mici, adica mobili. Au iesit din joc. Consecinta? Onestii au devenit tot mai mari (marimea era avantajul lor evolutiv). Afaceristii (strategie de mici investitii) au devenit tot mai mici si tot mai mobili.

Daca te-ai intrebat vreodata care este esenta masculinitatii respectiv feminitatii la nivel elementar, iata raspunsul: indivizii cu celule sexuale mari se numesc femele. Indivizii cu celule sexuale mici se numesc masculi. Asa este peste tot, in intrega lume vie (plante,animale,oameni). Gametii femelelor sunt putini si mari (de aceea sunt pretiosi). Se numesc ovule (o femeie se naste cu 400 de ovule,+/-) Gametii masculilor sunt mici si foarte numerosi. Se numesc spermatozoizi. (la o singura ejaculare un barbat elimina 250 de milioane). Compara si tu cifrele! Ele contin anumite invataminte (care vor naste comentarii, nu-i asa?). La oameni ovulul este de cateva ori mai mare decat spermatozoidul. Unele ciuperci, pe de alta parte, sunt mai conservatoare. Ele au ramas in faza de izogameti, adica de celule identice (oricine se poate imperechea cu oricine-un om inclinat spre promiscuitate sexuala,daca il faci „ciuperca”, nu cred ca se va supara!)

Ovulele vin pe filiatia „onesta”. Spermatozoizii au o ascendenta „exploatatoare”. Suna sexist? Chiar este!


Publicat

în

de către

Etichete: