16.000 de cuvinte pe zi (inclusiv noaptea)

Esti femeie? Sigur vorbesti mai mult decat mine! Tu folosesti 20.000 de cuvinte pe zi, eu folosesc doar 7.000 (e posibil sa vorbesc mult „in capul meu” insa nimeni nu poate numara asta). Toata lumea stie ca femeile vorbesc mai mult decat barbatii (chiar si animalele de companie stiu asta). Cifrele de mai sus au fost popularizate de o neuropsihiatra pe nume Louann Brizendine, autoarea unei carti (The Female Brain, 2006, Morgan Road Broadway Books), aflata chiar acum in zona piciorului meu stang (precizare pentru amatorii de simbolisme arhetipalo-jungian-excentrice)

Insa doamna absolventa a Yale School of Medicine si profesor la University of California, San Francisco nu preciza sursa acestor cifre. A fost nevoie de investigatia jurnalistului Martin Liberman de la Boston Globe pentru a se afla ca aceste date uimitoare (un raport aproape de 3:1) fusesera imprumutate dintr-o carte de self-help si nu dintr-un studiu stiintific. Eh, ce mai conteaza cand toata lumea stie ca asa este realitatea! (femeile vorbesc mult, mult mai mult, innebunitor de mult in raport cu barbatii)

Si daca nu e asa? Daca acesta e inca unul din miturile in care credem, cu naivitate? Nu voi intra, aici si acum, intr-o discutie mai elaborata despre coeficientul global d-Cohen, de care nu au auzit nici absolventii de psihologie cu 10 la licenta. Vreau doar sa-ti povestesc ce a facut un psiholog de la University of Arizona, ajutat de cativa colegi si, probabil, o serie de studenti de la studiile de master. Da, a ascultat conversatiile zilnice a 400 de studenti, asta a facut nenorocitul de securist. Studentii erau echipati cu device-uri care se activau la fiecare 12 minute si jumatate si inregistrau 30 de secunde din convorbire (pentru cine se intampla sa comunice exact atunci). Ah, am uitat sa precizez ca studentii au fost de acord sa le fie incalcata intimitatea in acest fel (spre bine stiintei si, mai ales, al relatiilor de cuplu)

Rezultatele sunt cumplite! Poate ar fi mai bine sa nu le afli, ce zici? Citind acest blog nu risti cumva sa ti se darame toate credintele intuitive si teoriile personale, neverificate? (si sa incepi o viata-in planul ideilor-noua) Curiosity killed the cat, maybe?

Femeile si barbatii, in medie, folosesc 16.000 de cuvinte pe zi.

Adica femeile nu vorbesc mai mult decat barbatii? Se pare ca nu, cel putin conform acestui studiu. Brizendine, care intre timp (2010) a publicat si The Male Brain (cu un paperback de doar 9 USD in 2011), a renuntat la cifrele din prima editie in editiile ulterioare ale cartii. Gandim la fel? Nicidecum! Vorbim la fel? Nu, nici asta! Insa e posibil sa vorbim la fel de mult. In ultimele minute, mai mult eu. Dar stiu ca vei recupera, daca nu cumva ai citit acest articol in timp ce vorbeai cu doua prietene, simultan, despre partenerii vostri introvertiti si necomunicativi.

Mehl, Matthias  et al.,2007, Are women really more talkative than men?,Science, 317, 82


Publicat

în

de către

Etichete: