rame, viermi si alte animalute frumusele

Presimt ca nu te intereseaza un articol despre viermi. Da, viermi, creaturile acelea scarboase. Absolut scarboase. Dezgustatoare. Ti se face greata numai cand te gandesti la unul. Nu mai zic de 10, 100 sau 10.000, misunand in jurul unui cadavru (ghici al cui?)

Esti inca aici? Sa-ti spun cateva lucruri despre C. elegans. Este un vierme cu lungimea de un milimetru. Exista in doua categorii: masculi si hermafroditi (toti viermii de orientare feminista au fost, se pare, supusi unor procese incorecte politic de extinctie). Cand se auto-insemineaza, hermafroditul produce 300 de oua. Daca accepta o relatie sexuala cu un mascul productivitatea ii creste la 1.000 de oua. Pentru a-ti face o idee: in populatia generala, la 10.000 de hermafroditi exista 5 masculi (nu cred ca se simt singuri).

Dar nu asta doream sa impartasesc cu tine. Nici faptul ca acest vierme este primul organism multicelular cu genomul cartografiat complet (1998, cu mici adaugiri in 2002). Ci numarul de neuroni de care dispune simpatica scarbosenie. Iti las un pic de timp pentru a avansa si tu un numar (foloseste intuitia!)

Si acum rezultatul: are exact 302 neuroni („esti un fel de C. elegans!”, i-ai putea spune cuiva pe care vrei sa-l insulti fara sa-si dea seama). Cand ai 302 neuroni fiecare conteaza. Iata in ce fel conteaza 8 dintre ei. Nu oricare, ci 8 neuroni cheie implicati in circuitul placerii (da, si viermii experimenteaza placerea!-sau cel putin asa putem infera, din moment ce au neuroni producatori de dopamina, asemanatori cu ai tai sau, mai bine zis, ai mei, precautie necesara in cazul vizitatorilor usor de suparat)

Viermii traiesc placerea atunci cand vaneaza si halesc bacterii (pe care le depisteaza dupa miros). „A trai placerea” se traduce astfel: cei 8 neuroni elibereaza dopamina. Si ce s-au gandit oamenii de stiinta lipsiti de empatie pentru minusculele taratoare dizgratioase? Sa observe comportamentul viermilor fata de bacterii daca le dezactiveaza cei 8 neuroni (nu spun cum, e ingrozitor!). Zis si facut.

Avand circuitul placerii dezactivat viermii au devenit indiferenti in raport cu bacteriile. Iti imaginezi? Trece o bacterie  super-sexy pe langa tine si tu nimic! Nu ti se…aprinde dorinta. Esti apatic (sau sa spun ca ai atins un inalt nivel de spiritualitate detasata?) De ce? Nu mai ai neuroni functionali (producatori de dopamina, subliniez, ceilalti sunt ok)

De cand exista astfel de viermi pe planeta? Sa tot fie sute de milioane de ani. Cu alte cuvinte, cam tot de atat timp viata a descoperit propriile ei placeri. Ai inteles ceva din acest articol? Enjoy!

Ps. C. Elegans a participat, dar fara consimtamant informat, la adjudecarea a 3 premii Nobel, in 2002, 2006 si 2008. Iar omul care a declansat totul se numeste Sydney Brenner, un evreu genial cu parinti veniti in Africa de Sud din tarile baltice.


Publicat

în

de către

Etichete: