probabilitatea de a ploua, maine (in savana africana)

Sex. Mmmm! (cu colega aceea inaccesibila, de la Marketing sau cu tanarul care aduce pizza, incercand astfel sa-si plateasca taxele la o super-facultate privata) Dar stii ce inseamna sex frecvent si pasional (adica neprotejat) cu necunoscuti (ea) si necunoscute (el)?

Risc de a fi infectat cu virusul HIV (sa presupunem ca suntem in America, in Romania neexistand acest pericol). Si atunci, fiind o persoana in cele din urma rezonabila, nu ar fi potrivit un test? Exact asta ai facut, ai mers la o verificare de rutina. Un test destul de bun: e capabil sa identifice purtatorii virusului cu o acuratete de 95% si, de asemenea, ii identifica pe non-purtatori cu acelasi procent de acuratete.

Te-ai dus plin de sperante si te intorci cu ganduri de sinucidere: ai iesit pozitiv!

Mai departe, te rog, citeste cu multa atentie: vreau sa-ti arat cum lipsa de intelegere a teoriei probabilitatilor poate genera cosmaruri. Nu-ti face griji, aproape toti oamenii au dificultati enorme in a intelege probabilitatile (eu sunt printre ei si incerc sa ma tratez) iar cand spun „aproape toti oamenii” spun si 95 de doctori americani dintr-o suta (americani, da, din aceia ca in „Dr. House”), care au esuat la testul de mai sus (interpretarea lui corecta)

Sa revenim: ai iesit pozitiv si acuratetea testului este de 95%, prin urmare exista 95% sanse sa ai virusul. Oare de ce complic lucrurile, probabil te intrebi, totul e foarte simplu! Nu e! Mediteaza putin la afirmatia mea, pe care urmeaza sa o demonstrez intr-un articol urmator, dupa ce las un pic sa creasca suspansul:

Daca ai iesit pozitiv sansele de a avea virusul sunt extrem de mici!

What? Da, am scris bine. Daca esti american si testul arata, negru pe alb, ca ai virusul („test pozitiv”), eu iti spun ca sunt sanse foarte mari sa nu il ai, de fapt! (si nu pentru ca analizele sunt gresite sau cineva ti-a incurcat proba cu a unei vedete porno) Cu alte cuvinte, la o acuratete de 95%, un test pozitiv (yours, by the way) este cu o probabilitate foarte mare un fals-pozitiv. De fapt esti sanatos insa, pentru ca nici tu nici doctorul tau nu intelegeti calculul probabilistic (nici eu, dar mi-am luat meditatoare, cu servicii sexuale din pacate neincluse) crezi ca esti bolnav (bolnava, pentru vizitatoarele corecte si erecte politic)

Nu suntem programati evolutionist sa intelegem probabilitatile.

Dimpotriva, suntem programati pentru judecati subiective, eventual pentru rezonanta empatica (tineri terapeuti, ati ciulit urechile?), poate, unii dintre noi, si pentru aprecieri estetice. Nu ne nastem cu o atitudine stiintifica si e nevoie de un consum exagerat de glucoza pentru a o dobandi. Am sentimentul (gut feeling, q.e.d) ca cei mai multi oameni nu acced niciodata la o astfel de atitudine, pur si simplu din cauza disciplinei mentale necesare (poate de aceea planeta noastra arata astazi asa?) Desigur, oamenii care iau decizii cu impact asupra altor oameni (sa-i includ aici si pe parinti sau doar pe politicieni?), prin irationalitatea de care nu sunt constienti ar putea fi cele mai mari pericole (si nu sugerez ca ar face asta in mod intentionat, nota pentru amatorii de teorii ale conspiratiei).

Cei mai multi suntem inocenti. In exercitiul de mai sus, credem ca rezultatul pozitiv la test este ca o condamnare la moarte lenta. Pare incredibil ca probabilitatea de a fi purtator, in conditiile unui test pozitiv, sa fie foarte mica. Si totusi asa este, cum iti voi explica intr-un articol urmator (desi nu garantez, e posibil sa creez aceasta situatie pentru a te motiva sa cauti un matematician care sa-ti arate de ce am dreptate) Si pentru a creste putin motivatia, hai sa presupunem ca nu e vorba de un test HIV in tara marului cu muscatura (Apple Inc., powered by Steve Jobs). Sa ne imaginam ca suntem in Romania, tu esti femeie si ti-ai facut o mamografie, cu o acuratete de 92% rezultat pozitiv daca ai cancer la san.

Rationamentul este acelasi. Frica ta este intr-o masura uriasa irationala. Desi ai iesit „pozitiv”, probabilitatea de a avea cancer la san este foarte mica. La o acuratete de 92%? Da! Stiu ca nu intelegi dar poti incepe sa te simti eliberata. Daca cineva (poate chiar eu) iti va explica ce inseamna probabilitate conditionata lumea va parea nu doar mai linistita (nu ai cancer desi erai convinsa de asta) ci si mai interesanta, deoarece face posibile astfel de enigme.


Publicat

în

de către

Etichete: