pentru o femeie, riscul depresiei este de doua ori mai mare

Azi a fost o zi fara soare (prima dupa foarte mult timp). Si a plouat. Aceasta combinatie meteo m-a inspirat si m-am trezit cu urmatoarea idee: ce-ar fi sa initiez o categorie noua, dedicata depresiei? Nu stiu daca site-ul este vizitat mai mult de femei sau mai mult de barbati (dar am unele banuieli) insa, in prima situatie, articolele despre depresie ar putea fi folositoare deoarece, la femei, probabilitatea de a se confrunta cu o depresie este de doua ori mai mare decat la barbati (Nolen-Hoeksema, in studiile din 2002 si 2003, sugereaza ca o variabila cauzala ar putea fi tendinta mai mare a femeilor de a rumina, adica a analiza la nesfarsit motivele pentru care nu se simt bine).

Insa nu e vorba doar de asta. Organizatia Mondiala a Sanatatii (studiul din 2004 plus cercetarea lui Moussavi din 2007) estimeaza ca, nu peste mult timp, depresia va deveni a doua cauza generatoare de diminuare drastica a calitatii vietii si de moarte prematura in economiile avansate. Altfel spus, daca acum esti relativ tanara, ai sanse mult mai mari sa suferi (si chiar sa mori) din cauza unei depresii in raport cu toate celelalte boli (mai putin afectiunile cardiovasculare).

Aceste estimari sunt nelinistitoare dar si mai amenintatoare sunt datele deja sigure. In Statele Unite si Europa, din 100 de persoane, 17 vor suferi sigur de depresie candva, de-a lungul vietii (Hasin, 2005 si Edwards, 2008). Chiar in acest moment (si in orice alt an) din 100 de persoane 10 sufera de depresie.

Oare ce sa facem? Sa-l rugam pe Dumnezeu sa intervina pentru a ne scapa de aceasta calamitate? Este deja notorie indiferenta lui (poate pentru ca nu exista?) Sa ne imaginam ca un nivel superior de bunastare economica va fi salvator? Cercetarile arata un fenomen straniu: se intampla exact opusul! (voi reveni cu un articol separat) Sa inchidem ochii si sa murmuram, plini de optimism, ca acest lucru nu se va intampla noua sau copiilor nostri? (biasul invulnerabilitatii)

Sau sa fim constienti si sa ne pregatim, invatand sa avem (mai multa) grija de noi?

Nu trebuie sa deschizi aceasta categorie. Nu trebuie nici macar sa vizitezi acest site. Poate ti-ar prinde bine, totusi, sa inveti sa identifici simptomele depresiei. Este posibil ca cineva drag sa sufere de aceasta afectiune si el/ea sa nu-si dea seama. Stii ca unii barbati isi mascheaza depresia consumand alcool? Iar altii fiind violenti? Si altii consumand droguri? Stii ca o femeie, pentru a fi depresiva, nu trebuie neaparat sa nu se mai dea jos din pat (simptom foarte evident) ci ar putea sa-ti vorbeasca la infinit despre necazurile, problemele si frustrarile ei? (conditie necesara dar nu suficienta)

In SUA depresia a devenit ceva atat de obisnuit pentru psihoterapeuti incat, in limbajul lor colocvial, este numita „the common cold”. Insa psihoterapia nu vindeca depresia! Nu exista nicio forma de psihoterapie testata empiric (nu ma refer la scolile arogante care refuza sa se supuna cercetarii, pe principiul „eu sunt un tip foarte inteligent si nu e necesar sa ma testezi tu cu WAIS-IV”) care sa elimine complet posibilitatea recaderii. Uneori simptomele depresive sunt eliminate in proportie de 80-90%, asta inseamna cu o rata de succes extraordinara, insa a fi „simptom-free” nu e totuna cu a fi vindecat. Terapeutii onesti le spun asta clientilor lor (iar terapeutii mediocri nu detin aceasta cunoastere)

In raport cu anii ’50, in zilele noastre depresia este de 10 ori mai frecventa. Iar asta in conditiile in care GDP-ul (produsul national brut) a crescut foarte mult (cetatenii tarilor din economiile avansate, in medie, sunt mult mai bogati). Acum mai bine de 50 de ani primul episod depresiv era experimentat la 30 de ani. Azi depresia loveste la 15 ani (un motiv in plus pentru a-i trata cu intelegere pe adolescenti).

Formele moderate de depresie, numite si depresii normale, au devenit, in zilele noastre obisnuite. Insa a fi trist 2-3 zile nu este echivalent cu a fi depresiv. Ma voi referi la aceste clasificari (depresii usoare, moderate, severe) in viitor. Poate le vei gasi utile. De asemenea, ai putea aprecia unele informatii despre suicid (daca esti specialist ai asistat vreodata un client cu tentativa de sinucidere la activ? Sau, pentru a fi si mai provocator, iti doresti astfel de clienti/pacienti?). Rata de suicid in randul persoanelor cu depresie majora este de 3,4%. Asta inseamna ca cei mai multi nu se sinucid dar aproape toti se gandesc la asta. Pentru a trece la actiune mai este nevoie de un element esential. Ghici care este!

Nu vreau, pe de alta parte, ca lectura acestor articole sa fie, prin ea insasi, depresiva. In masura timpului disponibil, voi insera si cateva recomandari. Nu e o veste prea buna sa stii ca te-ai nascut cu o inclinatie depresiva insa e o veste grozava sa stii ca poti face foarte multe lucruri pentru a nu-i permite sa-ti domine viata.


Publicat

în

de către

Etichete: