efecte secundare

Poate ca dupa un articol despre sex (vezi precedentul) ar merita sa urmeze unul despre depresie? Mai exact, cum ar fi sa meditam impreuna, in postura lotusului, desigur, la inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei? (SSRI, pentru initiati) Sa ne amintim, sau sa facem cunostinta, cu Citalopram, Escitalopram, Fluoxetina, Fluvoxamina, Paroxetina sau Sertralina! (a nu se confunda cu antidepresivele triciclice, da? Nici cu cele tetraciclice! Nici cu inhibitorii monoaminoxidazei!)

Presimt ca ai disparut deja de pe blog. Regretabil, ce era mai interesant abia acum urmeaza: N-methyl-3-phenyl-propan-1-amine. Sau: 1-(3-dimethylaminopropyl)-1-(4-flurophenyl)-1,3-dihydroisibenzofuran-5-carbonitrile. Mmm, simti euforia? Asa este, prima formula se refera la Prozac iar a doua la Celexa. Prozac, trebuie sa fi auzit numele acesta! A fost lansat pe piata la mijlocul anilor ’90 de americanii de la Eli Lily si se vinde, in acest moment, la mai bine de 15 ani de la aparitie, ca painea calda (vanzarile ajung la 2 miliarde de dolari anual). Doar pentru a nu supara concurenta, trebuie sa mentionez medicamente similare, aparute si ele in 1997 respectiv 1999: Seroxat (fabricat de GlaxoSmithKline, pe care ii vedeam, intr-o vreme, aproape zilnic-fiind vecin cu ei, nu te gandi la altceva) si Zoloft (fabricat de Pfizer). Daca tot am ajuns in acest punct nu rezist sa nu impartasesc urmatoarea informatie: conform unor estimari, industria farmaceutica investeste in cercetare 11% din profituri. Foarte nobil, nu-i asa? (in marketing investeste de trei ori mai mult dar nu-ti bate capul cu asta, traim intr-o lume frumoasa, monitorizata, cu atentie usor anxioasa, de insusi Tatal lui Mos Craciun).

Daca ai trecut cu bine si de acest paragraf, mai ramane sa mentionez ca SSRI dau reactii adverse (nu doar ele, normal, toate medicamentele antidepresive se intrec in a genera efecte secundare neplacute). Hai sa trecem cateva in revista: greata, somnolenta, uscaciunea mucoasei bucale, cefalee, anorexie, inapetenta, anxietate, efecte extrapiramidale (Hosni, baiatule, vor sa te spanzure, stii, dupa ce ce ai condus Egiptul timp de 30 de ani-te tachinez, nu la piramidele acelea ma refer!), hipotensiune ortostatica, constipatie, iritabilitate, ameteala, varsaturi. Doar citindu-le, nu simti si tu un impuls irezistibil sa ti le procuri cat mai repede? (de fapt nu e nimic amuzant, persoanele care sufera de depresie accepta aceste reactii adverse pentru a se elibera de suferinte mult mai intense-dupa ce am respins mult timp interventiile psihiatrice m-am vindecat de naivitate si recunosc, astazi, ca, in anumite cazuri, medicatia antidepresiva prescrisa cu discernamant este cea mai buna sansa pentru un suferind de a duce o viata relativ normala).

Acesta este un articol (tot) despre probabilitati.

Hai zi ca nu te asteptai! Ne stim de-atata amar de vreme, stii ca sunt un pic imprevizibil. Iata cum, aici si acum: cateva din efectele secundare ale Prozacului au legatura cu problemele sexuale. De pilda, iti dispare complet interesul sexual: intre Angelina si cartea de telefon (format vechi) o preferi pe a doua (idem Brad si Pagini Aurii). Sau este conservat interesul sexual dar instalatia, ma-ntelegi, da rateuri (pierzi minunatie de erectie). Sa ne uitam la cifre:

Exista 30-50% sanse sa dezvolti o problema sexuala (daca iei Prozac).

Nu e nicio gluma, aceasta informatie iti este oferita, cu buna credinta, de medicul psihiatru, in baza studiilor. Insa ce inseamna ea? Tu cum o interpretezi? Daca esti un pacient depresiv si ti se spune asta (si e adevrat, repet, n-am inventat nimic de dragul explicatiei didactice sau, mai grav, al teasing-ului) ce intelegi din ea?

Iti las timp la dispozitie. Te poti consulta cu cei apropiati, mai ales daca urmeaza sa mergi la o petrecere (si poti da vina pe mine). Poti chiar intreba un psihiatru sau o studenta la medicina (sau, pe aeroport, unul din doctorii care pleaca pentru totdeauna spre alte zari, in care se va simti mai putin umilit si, eventual, apreciat mai mult). Cum adica 30-50% sanse? Ce inseamna asta pentru tine? Sigur, ar fi fost de dorit sa inveti despre aceste lucruri undeva prin liceu, fructificand timpul pierdut cu subiecte (materii?) spectaculos de inutile. Te-ar ajuta mai mult in viata de zi cu zi sa interpretezi corect numerele (informatiile statistice), cum sper sa-ti demonstrez in aceasta serie de articole. Poate ai prins ideea cu falsul-pozitiv (aminteste-ti de ea cand vei face prima mamografie-nu peste mult timp voi scrie un articol numai despre acest subiect, unul care te va face sa te infiori, chiar barbat fiind).

Gandeste si intreba-i si pe cei din jur (poate ca ei, cu gandirea, stii si tu, ceva mai usor, mai lin, mai lent-nu ardeleneste, ma omoara cititorii mei din Cluj!). Dorele, probleme cu scularea? (incredibil, cat de vulgar pot fi!) Totusi, cine se scoala de dimineata (in sensul de a i se lumina mintea mai devreme), departe ajunge (in cursa evolutionista). Da, toata lumea termina cursa, iar unii pretind chiar ca vor beneficia de inca una, doar ca, in acel caz, vesnica. Mai vedem. Deocamdata, p-acilisa, daca iei Prozac si sunt 30-50% sanse sa dezvolti o problema sexuala, e cazul sa te ingrijorezi?


Publicat

în

de către

Etichete: