de la a fi temporar depresiv la a fi bolnav si a solicita ajutor de specialitate

In acest articol voi prezenta simptomele care ii permit unui psiholog clinician sa puna (sau nu) diagnosticul de depresie majora (sau episod depresiv major). In felul acesta vreau sa te ajut sa faci diferenta intre „depresia” din limbajul comun („ieri am fost depresiva toata ziua”) si depresia clinica, asa cum este evaluata in „biblia” tulburarilor mentale, DSM-ul, ajuns acum la editia IV-TR. DSM-V este asteptat in 2013 dar nu se intrevad schimbari semnificative pentru tulburarea depresiva.

Din lista de 9 simptome, pentru a fi siguri de existenta unei depresii majore trebuie sa identificam cel putin 5. Dar mai exista o conditie: oricare ar fi combinatia de 5, cel putin unul din simptome trebuie sa se afle pe lista fie in pozitia (1), fie in pozitia (2). Cu alte cuvinte, exista doua simptome fundamentale (care nu pot lipsi simultan):

  1. Dispozitie depresiva in cea mai mare parte a zilei (daca subiectul/pacientul nu raporteaza singur aceste stari de tristete, observatiile pertinente facute de cei apropiati sunt la fel de valoroase)
  2. Interes si placere considerabil scazute (aproape nicio activitate nu mai este perceputa ca fiind placuta sau interesanta)

Aceste doua simptome, ca si restul de sapte (pentru a  avea, in total noua), trebuie sa dureze cel putin doua saptamani. Daca stii pe cineva care afirma despre sine ca este depresiv, insa observi ca este interesat de o serie de activitati (in mod natural), se bucura de ele si le cauta in mod activ, poti fi sigur(a) ca nu este. Ar putea avea momente depresive, ca noi toti, ar putea fi intr-o situatie dificila, sau chiar imposibila, dar depresie clinica nu are.

Urmatoarele simptome sunt:

  1. Pierdere semnificativa in greutate, evident, in afara unei diete (aminteste-ti cand te-a parasit iubitul tau si ti-a disparut apetitul timp de cateva zile, slabind corespunzator)
  2. Tulburari de somn, anume insomnie (extrem de frecventa) sau hipersomnie (somn excesiv, 10-12 ore)
  3. Agitatie psihomotorie sau lentoare (faci lucrurile cu incetinitorul si te mobilizezi foarte greu pentru a le realiza, iar adesea chiar renunti sa le mai faci)
  4. Lipsa de energie si stare cronica de oboseala
  5. Sentimente de lipsa de valoare (inferioritate) si vinovatie excesiva („totul e din cauza mea”)
  6. Scaderea capacitatii de concentrare si dificultati enorme de a lua o decizie (inclusiv decizii minore, de zi cu zi)
  7. Ideatie suicidara recurenta, meditatii constante asupra mortii (nu in sensul spiritual al termenului de meditatie ci in sensul de ganduri repetate, spontane)

Toate aceste simptome, pentru a vorbi de depresie majora, trebuie sa fie separate de tabloul unei tulburari maniaco-depresive, nu trebuie sa fie efectul unei conditii organice si trebuie sa genereze o deteriorare evidenta a functionarii sociale si profesionale. De asemenea, atunci cand sunt asociate cu moartea unei persoane dragi, simptomele sunt mai degraba asociate cu doliul si nu cu depresia clinica (nu ar fi straniu sa pierzi pe cineva foarte important si sa fii trist doar cateva zile si apoi sa-ti reiei viata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?).

Cred ca acum poti spune ca esti in posesia unui instrument puternic de diagnosticare a depresiei, astfel incat, daca observi simptomele (5 din 9) la cineva din jurul tau sa-i sugerezi sa apeleze la un specialist (psihiatru sau psihoterapeut) inainte ca depresia sa se adanceasca. Fara sa vreau sa te ametesc, mai merita sa stii ca exista o serie de indicatori non si paraverbali care pot fi folositori pentru diagnostic: voce stinsa, monotona, debit scazut, mimica putin expresiva, plans facil (adica ii dau lacrimile foarte repede), postura garbovita, cu umerii lasati, capul plecat, tinuta vestimentara mai putin ingrijita. Insa acestea nu sunt simptome ci doar indicii.

Insomnia, dispozitia trista, plansul si tulburarile de concentrare sunt cele mai frevente (in 9 cazuri din 10) iar lipsa de reactie la stimuli alta data placuti e primul semn de alerta („nu mai am chef de nimic, nu-mi mai place nimic”). Am spus ca dispui acum de o resursa precisa de identificare si nu m-am referit doar la cei din jur. E valabil si pentru tine.


Publicat

în

de către

Etichete: