de ce ma uit dupa blonde, fara sa vreau

Acest articol a fost scris in octombrie 2010. Din pacate, nu am evoluat prea mult de atunci. Inca mai intorc capul.

Am avut aseara un vis cu o suedeza. Nu sunt sigur daca era chiar suedeza (putea fi daneza sau norvegiana) dar in mod limpede (daca as putea spune asta cu referire la activitatea onirica) era blonda cu ochi albastri (nu am putut evalua inaltimea, probabil din cauza absentei indicatorilor binoculari). Am realizat impreuna cateva lucruri scandaloase, cum ar fi a mangaia un catel, in timp ce dezbateam cunoscuta problema daca are sau nu suflet, sau a privi cerul nocturn executand o aritmetica simpla (numararea stelelor onirice).

De fapt nu e chiar asa, am nevoie de un pretext pentru acest articol, deoarece singurul lucru pe care mi-l amintesc din visurile precedentei nopti este propria mea bicicleta, probabil sub influenta unei informatii care m-a impresionat (in fiecare vineri la sfarsitul fiecarei luni, biciclistii din Timisoara se intalnesc in fata catedralei si pleaca, apoi, la o plimbare prin oras, promovand, astfel, fara sa-si propuna explicit, mijloacele alternative de transport-am o simpatie evidenta pentru biciclisti in dauna soferilor)

Sa fie un stereotip blonda scandinava cu ochi albastri? Nicidecum, e ceva real si exista si o explicatie evolutionista in acest sens. Da, este un articol despre blonde! Sa incepem insa cu peroxidul, o combinatie de oxigen si hidrogen foarte cautata da femei. De ce? Deoarece respectiva licoare, un pic mai vascoasa decat apa, daca e diluata si amestecata cu hidroxid de amoniu, faciliteaza implinirea unei aspiratii prezente si active in mintea tuturor femeilor: aceea de a fi atragatoare.

Adica totul e o problema de chimie? Nu chiar: si de fizica! (si, pe aceasta baza, de biologie, psihologie etc.) Combinatia chimica mai sus mentionata permite parului sa devina blond. Si ce-i cu asta? Ce e asa grozav in a avea parul blond, die el in mod natural sau artificial? De ce sa te faca parul blond mai atragatoare?  Nu ai putea fi mai atragatoare gratie caracterului tau frumos sau abilitatilor culinare sau stapanirii dezinvolte a cuplului Heisenberg-Bohr?

Hai sa gandim impreuna! Cu trecerea timpului parul se inchide la culoare, corect? Prin urmare, o echivalare inconstienta pe care o realizeaza creierul nostru este bruneta=batrana si, invers, blonda=tanara. Hei, nu ma refer la creierul nostru actual, cum te-ai putut gandi la asa ceva, ci la creierul stramosilor nostri vanatori-culegatori. E vorba de ei, nu de noi? Desi, poate, cu voia ta, un pic si de noi?

Ce-si doreste barbatul ancestral? O femeie tanara. De ce tanara? Pentru ca, fiind tanara, sunt sanse mai mari sa fie sanatoasa si, fiind sanatoasa, sunt sanse mai mari pentru copilul facut impreuna cu ea sa supravietuiasca. Tineretea este un indicator al sanatatii, sper ca esti de acord cu asta. Barbatul ancestral (o bruta inculta, bineinteles) asculta si el, cuminte, de imperativul evolutionist al propagarii genelor si are suficienta minte pentru a-si cauta o partenera care sa-i maximizeze, prin propriile ei gene de calitate, succesul reproductiv.

Si acum sa reluam: barbatul cauta, hamesit (ham ham!), o femeia tanara iar femeile tinere au parul mai deschis, prin urmare namila primitiva este in cautarea unei femei blonde. Femeile au „remarcat” asta (ghilimelele indica faptul ca ma refer la mecanisme inconstiente) si, pentru ca au si ele puternice interese reproductive, adica isi doresc un partener, au inceput sa devina mai blonde. Just like that? Intocmai, si de la un timp, nu doar in mod natural, ci si in mod artificial. Ele nu au asteptat inventarea peroxidului in 1812 si au inceput sa se vopseasca (nu stiu cu ce) cu mult inainte (exista dovezi din perioada Renasterii si chiar din vremea romanilor).

„Cautati blonde?” „Ei bine, ne facem blonde!” Este un joc foarte interesant, de tipul cerere si oferta, si nu sunt cinic acum, o sensibilitate reciproca a sexelor si o fascinanata cooperare, mai ales aceea din planul inconstient.

Ce facem insa cu prejudecata inteligentei mai scazute a blondelor? Chiar sunt blondele proaste? Da, sunt! Presimt ca majoritatea vizitatorilor mei, pe care ii presupun sofisticati si posesori de fibra morala, vor inchide acum blogul, profund indignati-iar cei mai paranoici vor spune „aha, s-a dat in vileag!”

Ok, am invata sa accept pierderea si, oricum, a fost o relatie, pentru mine, stimulativa. Da, repet, blondele sunt proaste (nu a fost o greseala de tastare) Dar nu proaste ci „proaste”! Am datoria sa ma explic, stiu, si ma achit de ea mintenas:

Cum ti se pare o adolescenta de 14-16 ani din punct de vedere al experientei de viata? Poate ca nu ai folosi atributul de „proasta” insa, daca esti o persoana realista, admiti, cred, ca este o tanara neexperimentata, inca naiva, si este ok sa fie asa (nu are cum, la acea varsta, sa fie altfel). Dar o tanara de 20 de ani? Un pic mai experimentata, evident, fara a se putea compara cu o femeie matura de 35 sau 40 de ani.

Cand sunt femeile la cel mai inalt nivel de fertilitate? (ma refer in primul rand la mediul ancestral dar informatia e la fel de valabila si in zilele noastre) La 15-20 de ani! Ce femei cauta huidumele cu creier de 1500 centimetri cubi? Femei tinere si, daca se poate, blonde! Dar cum sunt femeile tinere? Neexperimentate, normal! (n-au „trecut” prin viata) Si ce inseamna ca o femeie este blonda? Ca este tanara. Si cum am stabilit ca sunt tinerele? Vezi randul de mai sus? Deci cum sunt blondele? Ai inteles sau mai trebuie sa-ti spun o data, altfel? (nu e superioritate dezgustator-inginereasca, doar te tachinez putin, cu drag)

Si acum sa revenim la oile noastre scandinave, non-becaliene si foarte onirice sau nici macar, fiind imaginatie dirijata (dar nu in sens jungian). La scandinavi e cam frig asa ca oamenii se imbraca bine. Rezulta ca avem corpuri (de scandinavi) acoperite. Intr-un climat calduros este mai usor pentru barbati sa-si dea seama ce femei sunt tinere, adica au mai multi indici disponibili deoarece corpul este mai expus. Ce te faci, insa, daca esti un barbat suedez? (nu existau state pe vremea aceea, acum scriu retrospectiv) la ce te uiti? Care e principalul indicator? Sigur, aceasta este o intrebare fungiforma pluricelulara neotravitoare (cu ciuperci, pentru cine detesta biologia)

Barbatii „suedezi” aveau nevoie sa vada par blond. Si femeile” suedeze” ce-au facut, in sute de mii de ani? Au devenit mai blonde decat corespondentele lor din climatele mai calduroase! Pentru ca si-au propus? Nu, pur si simplu, genele femeilor blonde au avut mai mult succes si s-au reprodus mai bine decat restul genelor si astfel, in peninsula Scandinavica, din punct de vedere statistic, sunt mai multe blonde. Barbatii sunt multumiti, la fel si consoartele lor iar viata merge inainte (intr-o directie necunoscuta, imi place mereu sa precizez asta).

Cum spuneam, insa, intre timp s-a descoperit peroxidul. Si mai e o corelatie a parului blond, cu nivelul de estrogen, dar despre asta poate scriu altadata. Acum as da o raita pana la Blue Air,  curios cat mai costa un bilet pana la Stockholm. Desi, in zilele noastre, „suedezele” pot fi intalnite si pe continent. De asemenea, in reverii sau in vis. Recomand, totusi, realitatea. Dilema mea este: cu peroxid sau fara?


Publicat

în

de către

Etichete: