cine te-a invatat sa fii discriminativa?

Din 5 americani unul fumeaza in mod regulat, ne informeaza CDC (Center for Disease Control). Din 2 copii unul este expus la fumul de tigara (secondhand smoke). Acest fenomen este posibil desi toata lumea stie despre fumat ca dauneaza grav sanatatii (companiile fiind obligate sa inscriptioneze acest mesaj pe pachetele de tigari).

A dauna grav sanatatii inseamna un risc mare si foarte mare de a dezvolta unul din urmatoarele tipuri de cancere: la plamani (in primul rand), al laringelui, al cavitatii bucale, esofagian, al vezicii urinare, al pancreasului, al sanilor, al stomacului, uterin. La aceste „binefaceri” uriase putem adauga unele mai modeste, de pilda impotenta, imbatranirea pielii, declansarea prematura a menopauzei, gingivitele cronice si, era sa uit, dementa.

Fumatul scurteaza viata, in medie, cu 8 ani.

Cunoscand efectele, macar la nivel general (adica fara a detine cifre, statistici etc.), cum se face ca oamenii (nu doar americanii, i-am dat exemplu pentru ca mi-a fost cel mai usor sa intru in posesia datelor) se comporta intr-un mod atat de stupid? (adica muncesc pentru a obtine venituri din care sa-si poata cumpara tigari cu ajutorul carora sa-si distruga sanatatea)

Sute de milioane de oameni, din tari cu niveluri diverse de dezvoltare economica, strict din acest punct de vedere, al fumatului, se comporta intr-un mod evident irational. Tu ce-ai putea intelege de aici? Eu, unul, inteleg ca, inainte de a fi fiinte rationale,inzestrate cu constiinta si capacitate de a alege, suntem fiinte irationale.

Acesta nu este un articol despre fumat ci despre educatie (cu o aplicatie directa in psihologie si psihoterapie, unde se intampla sa mai stiu cate ceva).

Iti propun sa te intrebi si, eventual, sa identifici un set de criterii care sa te ajute sa gasesti raspunsurile: Oare cei care acum ma invata (profesori/formatori) imi transmit propriile lor credinte gresite despre realitate?

Multi fumatori, desi se comporta irational in raport cu dovezile obiective (cunoasterea stiintifica a momentului), cred ca procedeaza corect. Ar putea fi o serie de profesori (si formatori) in aceeasi situatie? Si daca „da”, cum iti poti da seama? Cine te-a ajutat sa-ti dezvolti  capacitatea de discriminare? Cum stii ca ceea ce inveti acum are o baza solida in realitate, dincolo de entuziasmul sau credinta intensa a celui care preda? Oare peste 5 sau 10 ani te vei intreba de ce astazi nu ai fost mai atent, mai prudent, mai putin naiv?

Faptul ca in grupul in care te afli cei mai multi (sau toti, sumbra majoritate) cred acelasi lucru nu este o garantie a gradului de intemeiere a credintei. Milioane de fumatori cred ca obiceiul lor nu este, de fapt, chiar atat de periculos. Totusi, in fiecare an, intr-o tara, mor mai multi oameni din cauza fumatului decat din cauza accidentelor de masina, a crimelor, a sinuciderilor si a SIDA, la un loc. Nu exista o garantie in numere („asa de multi oameni nu pot gresi”). Mai degraba in logica si in argumente solide, conectate la realitate.


Publicat

în

de către

Etichete: