what some people think (and it’s driving some other people, let’s call them „therapists”, crazy)

Cateva mamici foarte constiente, in diferite feluri, mi-au cerut mai multe explicatii in legatura cu rezultatele studiilor de genetica comportamentala (in primul rand, cel potrivit caruia mediul impartasit joaca un rol foarte mic, sau niciunul, in modelarea personalitatii adulte). Voi reveni cu alte articole dar nu inainte de a le intreba, retoric, pe cele care au studii de specialitate, ce anume au invatat la cursurile de psihologia dezvoltarii si psihologia personalitatii.

Astazi vreau doar sa ofer un citat dintr-o carte a unui psiholog american pentru cei care practica psihoterapia si sunt convinsi ca evenimentele din copilarie pot avea un impact inalt asupra personalitatilor adultilor (sper ca citesti cu mintea prezenta: fraza de mai sus nu spune despre copii ca nu sunt influentati, pentru ca sunt, ci spune despre adulti ca nu mai sunt prizonierii acelor influente!). Citatul il poti gasi la pagina 231 in „What You Can Change…and What You Can’t”, subcapitolul „Do Childhood Events Influence Adult Personality?”:

„If your mother dies before you are eleven, you are somewhat more depressive in adulthood-but not a lot more depressive, and only if you are female, and only in about half the studies.” Care este, in acest caz, utilitatea travaliilor de doliu?

„A father’s dying had no measurable impact.” Nu este o greseala de tipar, te asigur.

„If your parents divorce, there is a slight disruptive effect on later childhood and adolescence. But the problems wane as children grow up, and they may not be detectable in adulthood.” Se potriveste, cumva, cu intelepciunea populara sau cu ceea ce ai invatat in  costisitoare sesiuni de formare?

Doar pentru a pastra un pic de mister nu voi dezvalui numele acestui psiholog. Iti spun totusi ca nu este un absolvent al unei facultati fantoma din Statele Unite (da, au si ei asa ceva, iti poti cumpara chiar o diploma de doctor!) iar cartea nu a aparut intr-un tiraj confidential, la o editura dintr-un orasel din Midwest. Se pare, chiar,ca domnul respectiv a adus unele mici contributii la dezvoltarea psihologiei ca stiinta. Altfel de ce ar fi fost ales, in 1998, cu cea mai larga majoritate din istorie, presedintele A.P.A? (American Psychological Association)


Publicat

în

de către

Etichete: