un minut (de stiinta)

Raluca Vasiliu, psiholog pentru copii din Brasov, si-a rezervat mai mult de 59 de secunde pentru lectura unui autor putin cunoscut in Romania dar (pe cale de a deveni) faimos in Marea Britanie. Invatam sa tinem pasul, nu-i asa?

Pana sa citesc 59, cartile de self-help mi se pareau ca mancarea de tip fast-food: usor de gasit, usor de digerat dar toxice si nehranitoare in esenta lor. Cred ca asa credea si Richard Wiseman inainte sa stea de vorba cu o prietena, Sophie, o persoana mereu ocupata si mare consumatoare de carti de self-help.

In timpul pauzei de pranz Richard i-a demonstrat Sophiei cu vehementa de ce sfaturile de self-help nu functioneaza, ba chiar pot fi daunatoare. Sophie i-a cerut in schimb sa ii spuna ce anume functioneaza in materie de self-help. Dupa ce i-a ascultat prelegerea stufoasa cateva minute l-a intrerupt sfios, spunandu-i ca, oricat este de interesant ce spune el, totusi nu are timpul necesar pentru toata explicatia, ci ii trebuie solutii si tehnici clare, care pot fi aplicate intr-un timp foarte scurt. Cat de scurt? a intrebat Wiseman. Cam un minut, a spus ea.

Si uite asa lui Wiseman i-a venit ideea sa sa condenseze toate cercetarile stiintifice din domeniul self-help in tehnici simple, care pot fi aplicate in mai putin de 1 minut. Mai exact, in 59 de secunde.

Cartea are toate avantajele unei carti de dezvoltare personala: este extrem de usor de citit si extrem de practica. Singura diferenta intre ea si celelalte este ca toate sfaturile au in spate cercetari riguros realizate stiintific. O diferenta fundamentala, dealtfel.

Asadar, sa trecem la treaba si sa vedem repede repede cateva tehnici despre care ne vorbeste Richard (fiind o prescurtare a unei prescurtari, as putea numi recenzia mea 39).

Cum sa fii mai fericit

Daca te trezesti de dimineata si repeti de 20 de ori: sunt fericit, imi merge din ce in ce mai bine in fiecare zi, ar fi bine sa renunti sa mai faci asta. Cercetarile arata ca gandirea pozitiva nu numai ca nu functioneaza, dar, incercand sa suprime gandurile negative, nu face decat sa le intareasca. Se pare ca atunci cand spui: nu te gandi la o prajitura mare si roz, crema ei dulce si spumoasa iti vine in gand mult mai des, aproape obsesiv uneori.

In schimb, poti sa:

–          Sa tii un jurnal al recunostintei in care sa enumeri 3 aspecte ale vietii tale pentru care esti recunoscator.

–          Sa iti aduci aminte de cel mai interesant moment din viata ta

–          Sa te gandesti la o persoana de care te simti foarte apropiata si sa descrii in cateva cuvine de ce inseamna asa de mult pentru tine

–          Sa scrii 3 lucruri din ultima saptamana care au mers bine.

–          Invata sa oferi. Atunci cand oferim un lucru sau cand ajutam pe cineva, in creierul nostru se activeaza doua regiuni arhaice, care de obicei sunt active cand ne sunt satisfacute cele mai de baza nevoi. Chiar daca acum nu mai suntem constienti de acest lucru, nevoia de a oferi face parte din categoria nevoilor de baza, pentru ca suntem fiinte profund sociale.

–          Daca ai bani, cheltuie-i mai bine pe experiente (sa mergi la un film, intr-o excursie, la un suc, etc.) decat pe obiecte. Experientele sunt de obicei ocazii de a interactiona, asa ca placerea obtinuta in urma unei experiente este mult mai mare decat cea obtinuta dupa ce cumperi un obiect.

–          Gandeste-te mai putin la bani. Sarace sau bogate, persoanele materialiste sunt mai nefericite decat cele care nu pun mare pret pe bani sau obiecte.

–          Zambeste mai mult si vei deveni mai fericit. Un zambet mai lung de 30 de secunde are puterea de a ne imbunatati starea de spirit.

Daca simpla citire a acestor tehnici te-a facut mai fericit, sa trecem la subiectul urmator: cum sa ii convingem pe altii.

Persuasiunea

In primul rand, sa demolam un mit: acela ca, daca recompensezi pe cineva pentru o activitate pe care o face din placere, el va fi si mai convins in viitor sa faca respectivul lucru. In realitate, oferind recompense, transformam o activitate placuta de tipul jocului intr-o activitate obligatorie, de tipul muncii. Asa ca nu le oferiti copiilor bomboane pentru ca s-au jucat cu piesele lego, pentru ca s-ar putea sa le distrugeti placerea de a construi.

–          Gandindu-se ca cel mai mult avem nevoie sa ii convingem pe ceilalti cand dam un interviu de angajare, cercetatorii au descoperit factorul cheie care asigura succesul in angajare: agreabilitatea. Chiar daca par interesati in primul rand de abilitatile pe care le ai, angajatorii cauta de fapt in mod inconstient o persoana prietenoasa si agreabila. Asa ca nu te stradui foarte mult sa pari competent ci asigura-te mai degraba ca te faci placut: pune angajatorului intrebari despre firma, dezvaluie cate ceva despre tine, nu te sfii sa spui la inceputul interviului o slabiciune de-a ta (se pare ca asta le place destul de mult angajatorilor, fiind un semn de sinceritate pentru ei) si lasa laudele pentru sfarsitul interviului. Astfel, iti cresti sansele sa fii angajat.

–          Tot legat de persuasiune, invata sa ceri mici favoruri celorlalti. Se pare ca atunci cand facem un favor cuiva tindem sa il vedem intr-o lumina mai pozitiva. Cerand ajutorul, impusti doi iepuri deodata: primesti ce ai nevoie si te faci mai placut de ceilalti.

Motivarea

Ca de obicei, trebuie la inceput sa mai demolam un mit. Daca te-ai obisnuit sa visezi cu ochii deschisi la viata fabuloasa pe care o vei avea cand vei fi bogat, frumos si destept, e timpul sa deschizi ochii. Tehnica vizualizarii nu numai ca nu te ajuta sa te motivezi, ba chiar te demotiveaza. Intr-adevar, cand visam cu ochii deschisi ne simtim bine pe moment, insa asta nu ne apropie cu nimic de scopul visat. De asemenea, tot efect demotivant are si faptul de a ne baza numai pe vointa, de a ne focusa pe dezavantajele situatiei actuale sau de a incerca sa ne suprimam fricile si gandurile negative. Iata in schimb ce functioneaza sa te motivezi mai bine:

–          Gandeste-te la scopul tau si planifica-l pas cu pas. Fiecare pas trebuie sa fie concret, bine incadrat in timp si sa stii ce mica recompensa iti vei oferi dupa ce il atingi.

–          Gandeste-te ce beneficii importante vei avea atingandu-ti scopul si ce beneficii vor avea cei din jurul tau

–          Spune-le celor din jur care este scopul tau. Chiar daca teama de esec este mai mare, angajamentul luat in public are o putere mai mare de motivare decat pastrarea unui scop secret.

La capitolul despre motivare vei mai gasi diferite tehnici de a slabi, care pot inlocui cu succes ineficienta dieta. Tot aici vei mai afla si de tehnica de planificare double-think, care este mai eficienta decat schemele traditionale de coaching.

Creativitatea

Sincera sa fiu, cel mai mult mi-a placut ca in cartea asta se demoleaza unele mituri larg raspandite. In ceea ce priveste creativitatea, mitul arhi-cunoscut este ca brainstorming-ul sau alte tehnici de creativitate de grup sunt mai productive decat creativitatea individuala. Acest lucru este fals pentru ca atunci cand suntem in grup brusc devenim mai putin motivati sa dam tot ce e mai bun din noi. Asa ca mult mai bine este sa gandesti intens si creativ din confortul casei decat in compania altora.

–          Daca insa trebuie sa creati ceva in grup, este mai indicat sa formezi grupuri cat mai mixte si in care persoanele sa nu se cunoasca intre ele. De asemenea este indicat sa ii relaxezi inainte de a fi creativi, pentru ca anxietatea este invers proportionala cu creativitatea.

–          Tot in acest capitol se vorbeste despre cateva idei simple si surprinzatoare, care au efect mare cand vine vorba de creativitate. Astfel, simpla prezenta a unei plante pe birou iti creste creativitatea cu 15%, faptul ca cineva apropie de tine foaia pe care sa scrii te face sa crezi ca sarcina este mai placuta si sa creezi mai mult, si faptul ca te-ai gandit inainte la un punker si nu la un profesor te ajuta sa fii mai nonconformist (gratie efectului de priming).

Atractia fizica

La sectiunea “Cum sa fii un cuceritor instant” nu se darama nici un mit, ci doar aflam ca cercetatorii se tin de prostii si dovedesc stiintific ca barbatii tind sa le ajute mai mult pe femeile cu sani mari decat pe cele cu sani mici. Tot ei te invata fel de fel de trucuri eficiente:

–          Pentru prima intalnire alege un loc aglomerat si zgomotos, pentru ca ritmul cardiac accelerat este asociat cu atractia fizica, si deci si sansele ca partenerul/partenera sa te considere mai atragator cresc

–          La prima intalnire evita subiectele stereotipe si plictisitoare ci dezvaluie mai mult despre tine. Cand vorbiti amandoi despre ce nu va place decat despre ce va place, si atractia dintre voi creste.

–          Daca cumva ai probleme cu kilogramele si esti femeie, infometeaza-ti barbatul. Se stie ca barbatii infometati prefera femeile mai grele, asadar sunt sanse mai mari sa fii pe placul lui.

–          Daca esti barbat, fa ceva astfel incat ea sa vada cum alte femei iti zambesc. Daca observa ca si alte femei sunt dragute cu tine, si ea te va gasi mai atractiv.

–          Cand nu stii sigur daca partenerul este atras de tine uita-te daca se joaca cu buzele: cand cineva isi suge buzele sau isi trece limba usor peste ele e un semn clar ca se simte atras de tine.

–          Cand vrei sa ceri ceva atinge mai intai usor persoana pe brat, si sansele ca ea sa accepte cererea cresc brusc

–          Opteaza pentru sporturi pe care ceilalti le considera atractive: daca esti barbat alege cataratul, sporturi extreme sau fotbalul iar daca esti femeie opteaza pentru gimnastica, aerobic sau yoga si evita culturismul.

–          Nu in ultimul rand, ai grija ce spui despre fostele tale relatii: se pare ca femeile pot sa aminteasca ca au mai avut relatii in trecut, dar sa nu fie mai mult de doua (altfel stii ce se spune despre tine). Daca esti barbat, e ok sa te intinzi pana la cifra 4, dincolo de aceasta cifra sansele tale scad tot mai mult.

Ei bine, gata cu discutiile despre sex, sa trecem la un cu totul alt subiect, care nu are nimic de-a face cu atractia fizica si sexul: viata de cuplu J

Cuplurile

Glumesc eu glumesc, dar se pare ca ingredientul cheie intr-o relatie functionala nu este neaparat pasiunea, ci cunoasterea reciproca dintre parteneri. De asemenea, Richard ne da si noua, celor implicati in relatii de cuplu, cateva sugestii despre cum sa mentinem flacara pasiunii treaza: sa evitam rutina, sa ne uitam unul in ochii celuilalt, macar unul din noi sa scrie intr-un jurnal ganduri despre relatie, si in general sa stim cum sa aplanam conflictele.

De asemenea el ne atrage atentia ca barbatii sunt niste insensibili, si ca de cele mai multe ori nu sunt romantici pentru ca nu considera ca activitatile pe care noi le consideram romantice (sa ne faca un masaj, sa ne prgateasca o baie calda, sa ne invite in oras, etc) sunt de fapt asa. Asa ca doamnelor, daca vreti ca partenerii vostri sa fie mai romantici asigurati-va mai intai ca operationalizati termenul.

De la cupluri se trece (nu neaparat in aceasta ordine) la parenting, stres si la cum sa luam decizii. Cum deja cred ca au trecut 39 de secunde de cand cititi ma voi opri aici, in speranta ca v-am incitat sa vedeti ce tehnici mai sunt pana la 59. Intre timp, pentru ca am folosit tehnicile de motivare din carte, am luat decizia sa scriu cate ceva despre parenting si pe blogul meu, www.psihologpentrucopii.ro Blog pe care, atingandu-va usor pe brat, va invit sa il vizitati.

 

 

 

 


Publicat

în

de către

Etichete: