te casatoresti dar nu te astepta sa fii mai fericita peste doi ani (pentru ca nu vei fi!)

Am publicat acest articol pe primul meu site (tu esti acum pe al doilea). Fidel experimentului ludic in desfasurare, inca nu am anuntat existenta acestui site, cu un numar de vizitatori cu un ordin de marime mai mic.

Richard Lucas este profesor asociat la Michigan State University si cercetator la German Insitute for Economic Research. Masoara diferite aspecte ale starii subiective de bine. Nu isi da cu parerea. Nu are intuitii. Nu are vise arhetipale. Este un om de stiinta: face masuratori. Poate ai vrea sa stii ce anume a aflat despre casatorie (mai ales daca te gandesti intens la acest eveniment), in urma unui studiu care a durat 15 ani, in Germania. Au fost intervievati 25.000 de oameni si, dintre ei, in acest urias interval, 1.761 s-au casatorit.

Lucas, R. E., Clark, A. E., Georgellis, Y., & Diener, E. (2003). Re-examining adaptation and the setpoint model of happiness: Reactions to changes in marital status. Journal of Personality and Social Psychology, 84, 527-539.

Daca urmeaza sa pleci in luna de miere poate nu e potrivit sa citesti acest articol pana la capat (totusi, inainte de a parasi pagina, pentru ca tin la starea ta de bine, te informez ca, in medie, persoanele casatorite sunt mai fericite decat cele necasatorite).Iata acum ce a descoperit Lucas:

La doi ani de la momentul casatoriei ea si el revin la nivelurile lor obisnuite de fericire.

Cu alte cuvinte, dupa ce te casatoresti, este foarte probabil sa te simti mai fericit dar nu mai mult de 2 ani. Dupa aceea revii in punctul din care ai plecat. De exemplu, daca, cu un an inainte de a te casatori, nivelul tau de fericire era 65 (pe o scala 0-100), dupa ce te casatoresti inregistreaza o crestere (75) insa in cel mult 2 ani revine la 65.

Atentie: aceste rezultate se refera la medii! Asta inseamna ca vor fi persoane, dar nu multe, care se vor stabiliza la 75 (lucky you, maybe?), vor mai fi unii care vor inregistra o scadere (65), ramanand acolo, dar cei mai multi, dupa ce fac saltul la 75 revin disciplinati la 65. Nicio cercetare nu poate spune din ce categorie faci parte tu! Statistic vorbind, insa, sansele de a reveni la nivelul tau obisnuit de fericire, dupa ce fabuloasa nunta ramane in urma, sunt mari. Evident ca, in acest caz, te poti intreba: la ce bun sa te casatoresti daca nivelul tau de fericire nu se stabilizeaza la un numar superior? (poti dezbate aceasta tema cu partenerul tau, in concediu)

Impactul casatoriei asupra starii de fericire este foarte slab.

De ce, cu toate acestea, persoanele casatorite sunt mai fericite decat cele necasatorite? (in medie, sper ca nu ai uitat!) Este o intrebare la care psihologia pozitiva (ramura a psihologiei profund interesata de starea de bine subiectiv) inca nu are un raspuns clar. S-ar putea ca persoanele mai fericite sa fie mai inclinate sa se casatoreasca. Adica: un (65) este mai probabil sa se casatoreasca decat un (60) sau, nu mai zic, un (45). La numaratoare vor iesi, bineinteles, mai multi oameni casatoriti fericiti (65). Dar ei erau fericiti si inainte!

O alta posibilitate ar fi asa-numita a treia variabila, adica o variabila care sa explice si fericirea si sansele crescute de casatorie. Te las pe tine sa te gandesti care ar putea fi. Un lucru e sigur: casatoria, asemenea altor circumstante de viata supuse schimbarilor  (casa, bunastarea materiala peste un anumit prag, starea de sanatate), modifica foarte putin (in medie!) nivelul satisfactiei generale cu propria viata. O realitate destul de contraintuitiva dar nu te-ai obisnuit sa-ti dau astfel de vesti?

Sper ca nu intelegi de aici ca te indemn sa divortezi (daca te-ai casatorit) sau iti sugerez sa refuzi statutul marital. Nicidecum! Doar iti recomand sa-ti calibrezi asteptarile si sa nu tanjesti dupa ceea ce mariajul nu-ti poate oferi (sa te faca mai fericit decat esti deja). Pentru ca, daca vei cadea in aceasta capcana, aproape sigur vei fi dezamagit. Putem naviga frumos prin realitate, stiind, gratie unor minti investigative si riguroase, ce este si ce nu este posibil. Putem fi fericiti, fara indoiala, dar nu in primul rand datorita circumstantelor favorabile de viata. Un rol foarte important il joaca intervalul genetic prestabilit (ceea ce unii numesc set point). Si un rol extraordinar e jucat de o serie de factori aflati sub controlul nostru (nu-i asa ca acum ti-ai dori sa-i enumar?). Circumstantele de viata (unde intra si casatoria) nu depasesc o pondere de 10%. Daca ar sti asta un numar impresionant de oameni s-ar putea relaxa, intelegand ca altele sunt directiile in care merita sa-si investeasca resursele daca vor sa fie mai fericiti. De astazi, poate si tu esti unul dintre ei.

Din punct de vedere al sporirii fericirii mariajul nu reprezinta aproape nimic. Richard Lucas si Ed Diener ne asigura de asta prin studii controlate. Doar pentru cei deosebit de sceptici:

Lucas, R. E. (2007). Adaptation and the set-point model of subjective well-being: Does happiness change after major life events? Current Directions in Psychological Science, 16, 75-80.

Diener, E., Lucas, R. E., & Scollon, C. N. (2006). Beyond the hedonic treadmill: Revisions to the adaptation theory of well-being. American Psychologist, 61, 305-314.




Publicat

în

de către

Etichete: