smardoiala pe 127 cm si rezolutie 1024 ori 768 pixeli

Daca ai acum intre 25 si 45 de ani iti imaginezi cum va fi lumea cand vei avea dublul varstei tale? Cu alte cuvinte, in ce fel de lume vom trai cand copiii nostri (sau nepotii) de astazi vor fi deja adulti? Daca e sa raspund la aceasta intrebare tinand cont de cercetarile psihologiei sociale si fara a lua in calcul forme noi de interventie sociala, predictiile sunt sumbre:

Nu mai exista nicio indoiala, astazi, ca televiziunea reprezinta un factor puternic de socializare a copiilor. De asemenea, nu mai e un mister pentru nimeni ca violenta (in diferite forme) abunda in programele TV (cel putin 60%, conform studiilor).

Ce invata copiii urmarind violenta de la televizor?

Nu trebuie sa fii Albert Bandura pentru a raspunde la aceasta intrebare. Totusi, in cazul in care esti tentat sa crezi, din motive care au legatura cu structura ta de personalitate (inclusiv tendinte hiper-agresive) sau sunt asociate cu factori situationali, de exemplu circumstantele copilariei tale, ca violenta TV „nu e, dom’le, chiar asa de periculoasa”, merita sa cunosti rezultatele unor studii pe termen lung, rezultate care sprijina atributul de „sumbru” de mai sus:

Cu cat copiii observa mai multa violenta la televizor, cu atat vor manifesta mai multa violenta in comportament atunci cand vor deveni adolescenti si tineri adulti.

O lume minunata, in curand? Desigur, desigur, mai ales daca vine si Iisus si ne da o mana de ajutor (asa cum a promis). Dar eu nu m-as baza pe asta. Prichindeii care stau acum cu nasul in televizor, savurand pocnete, lovituri, raniri si alte varietati delicioase de agresivitate, maine vor fi cetateni cu dreptul de a solicita un permis de port-arma sau macar de a ne administra una peste bot, daca protestam cand schimba benzile fara a semnaliza.

Psihologia sociala nu are nicio valoare fara decidenti politici, fara oameni dispusi sa conceapa si sa implementeze programe sociale conectate la realitate. Si fara decidenti nu la fel de puternici, dar capabili sa manuiasca o stampila de vot.

Eron, L. D., Huesmann, L. R., Lefkowitz, M. M., & Walder, L. D. (1972). Does television violence cause aggression? AMERICAN PSYCHOLOGIST, 27, 253-63.

Naturalistic studies of aggressive behavior: Aggressive stimuli, victim visibility, and horn honking.

Turner, Charles W.; Layton, John F.; Simons, Lynn S.

Journal of Personality and Social Psychology, Vol 31(6), Jun 1975, 1098-1107.

 


Publicat

în

de către

Etichete: