imbatranesc deci sunt tot mai intelept

Daca tu si colegii tai ati fi fost testati la inceputul liceului si ati fi testati din nou cand sunteti pensionari si va reuniti pentru o ultima posibila intalnire (dupa 65 de ani nu mai pori fi sigur de nimic) oare clasamentul abilitatilor mentale ar fi neschimbat? Cu alte cuvinte, ce se intampla cu inteligenta in timp:se conserva sau scade? (psihologii exclud varianta cresterii semnificative) Memoria slabeste, intr-adevar, conditia fizica se degradeaza inca din tinerete, in lipsa antrenamentului, iar inteligenta…ei bine, problema asta nu e chiar usor de rezolvat (una din definitiile inteligentei este tocmai capacitatea de a rezolva probleme si a face fata unor situatii noi)

In anii 60 Cattell si Horn au facut un pic de lumina avand ideea de a separa inteligenta in fluida si cristalizata. Inteligenta fluida se refera la starea actuala a mintii noastre si seamana cu o fabrica unde poti vedea chiar acum felul in care sunt fabricate produsele. Un test faimos de masurare a inteligentei fluide il reprezinta Matricile Progresive Raven (SPM, CPM si APM). Cu un IQ intre 120 si 139 te situezi in categoria inteligentei superioare. Daca ai sub 90 e posibil sa nu intelegi continutul acestui blog. Inteligenta cristalizata seamana cu un depozit in care poti vedea ce s-a produs de-a lungul timpului dar in care nu se afla produsele foarte noi. Aceasta componenta pare a se conserva in timp. Te poti baza pe cunostintele stocate de-a lungul vremii. Ai acces la ele si le poti folosi cu usurinta. Insa exact aceasta abilitate se poate transforma intr-un obstacol daca teoriile, reprezentarile si modelele diferitelor aspecte ale realitatii au evoluat cu rapiditate (nimic altceva decat caracteristica lumii noastre postmoderne) Pentru a functiona pe deplin adaptat la realitatea mereu schimbatoare inteligenta fluida pare a fi mult mai utila, deci demna de a fi antrenata. Cu atat mai mult cu cat exact ea este aceea care intra in declin pe masura ce inaintam in varsta (daca am un vizitator >60 de ani il rog sa-mi semnaleze;intre timp pregatesc un premiu-oare pentru cine?)

Asa. Ce ziceam? Aha, ca abilitatile fluide tind sa se degradeze mai repede (afurisitul principiu nr.2 al termodinamicii, ostil structurilor complexe). Capacitatea de a realiza judecati rapide si  de a intelege materiale noi sau idei neobisnuite se diminueaza incet dar sigur incepand cu 30+ (atentie, nu la nivel de indivizi particulari ci la nivel de populatii. Deci tu ai o sansa sa scapi). Mai simplu spus, in timp ce volumul cunostintelor creste viteza de gandire scade. Cel putin dintr-o perspectiva inteligenta „imbatraneste”. De aceea ma intreb: oare cei in varsta sunt intelepti sau partial senili? Raspunde repede!


Publicat

în

de către

Etichete: