efectul James Dean

Fie Jeni! (nu te speria, sunt reziduuri dintr-o alta viata, populata cu inceputuri de tipul „fie o functie f(x)” sau „fie o dreapta d”). Ii spun Jeni, ca sa sune mai neaos, dar in realitate a fost Jen (numele unei femei din experimentul lui Ed Diener-de retinut, Jen este un personaj fictiv).

Toata viata Jeni a fost foarte fericita. Prin „toata viata” intelegem 30 de ani (sau 60, in experimentul cu alt grup de subiecti). Nu a fost casatorita, nu a avut copii, a muncit cu placere, a calatorit, s-a bucurat de relatii minunate de prietenie. Ah, si a murit brusc, la 30 de ani (respectiv la 60), intr-un accident oribil.

Intrebare (si pentru tine): Cat de dezirabila iti pare a fi intreaga viata a lui Jeni, evaluata global?

Si a doua, daca ma pot baza pe bunavointa ta: Cat de multa fericire sau nefericire crezi ca a experimentat Jeni de-a lungul vietii? Daca doresti un ajutor la prima, intreaba-te daca tu ai dori sa traiesti o astfel de viata sau daca este o viata pe care o doresti pentru copilul tau!

Si acum rezultatele:

In ceea ce se cheama „between-subjects experiment” (subiecti diferiti expusi la versiuni diferite) dublarea vietii lui Jeni (de la 30 la 60) nu a influentat in niun fel dezirabilitatea vietii. Adica, lunga sau scurta, viata ei a fost evaluata ca fiind la fel de dezirabila (La fel ti se pare si tie? Nu conteaza lungimea vietii? „Prefer sa traiesc clipa?”). Nici judecatile participantilor la experiment referitoare la gradul de (ne)fericire nu au fost diferite.

Vrei sa meditezi putin la ele? Nu ti se par un pic ciudate? Oare 30 de ani de fericire sunt identici cu 60 de ani de fericire? E acelasi lucru sa mergi in concediu (zilele acestea, in Maldive sau Seychelles) 3 zile respectiv 6 zile, 12 zile sau chiar 3 saptamani? (pe banii companiei, emotionata de eforturile tale profesionale)

Sau hai sa ne gandim invers: e acelasi lucru ca o durere de masea sa te tina o zi respectiv trei zile? Sa ai un cos dezgustator pe fata 3 zile respectiv 3 saptamani? Sa fii prinsa intr-un travaliu (de nastere, nu de doliu) cateva ore respectiv cateva zile? Ah, probabil subiectii lui Diener erau tineri si neexperimentati (sau studenti americani drogati, la ce altceva ne putem astepta?). Insa acelasi pattern al raspunsurilor a aparut la prietenii lor mai in varsta si la parintii lor.

Si nu am terminat. Experimentul mai are o parte. Dar si maine este o zi. Desi absurditatea mintilor noastre nu are nevoie de calendar.

End Effects of Rated Life Quality: The James Dean Effect

Ed Diener, Derrick Wirtz and Shigehiro Oishi

Psychological Science
Vol. 12, No. 2 (Mar., 2001), pp. 124-128
(article consists of 5 pages)

Published by: Sage Publications, Inc. on behalf of the Association for Psychological Science

 

 

 


Publicat

în

de către

Etichete: