despre o memorie…mmm, cum era…o memorie…

Tanara psihologa Raluca Vasiliu, stiind ca va veni o zi cand va intra in declin cognitiv, si-a luat unele masuri de siguranta:

How to develop a brilliant memory  Dominic O’Brien

 

Cine ar fi mai in masura sa scrie o carte despre memorie decat Dominic O”Brien, de 8 ori campion mondial la memorare? In 2002 el a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca a stiut sa reproduca corect o secventa de 2808 carti de joc (52 de pachete), dupa ce le-a vazut o singura data, cu doar 8 greseli (dintre care 4 le-a corectat imediat). Poate crezi si tu (asa cum am crezut si eu) ca tipul s-a nascut cu o memorie de elefant. Ei bine, el spune ca nu e asa, ba chiar afirma ca din cauza problemelor de invatare deabia a terminat cele 10 clase obligatorii. El afirma cu tarie ca memoria este un proces antrenabil si ne arata cateva din metodele lui (simple dealtfel) pe care le aplica cu tenacitate si obtine rezultate fabuloase.

Cartea cuprinde 52 de exercitii practice, de complexitate tot mai crescuta. Fiecare exercitiu este urmat de un test de memorie, in urma caruia reiese nivelul la care ai ajuns: incepator (untrained), practicant (improver) sau master. Sa ne lasam asadar ghidati de experti.

Dominic spune ca memorarea se bazeaza in principal pe 3 procese cheie. Acestea pot fi combinate si folosite la nivele tot mai complexe. Iata care sunt acestea:

1. Formarea de asocieri intre cuvinte. Mecanismul de la baza functionarii memoriei este chiar asocierea de cuvinte, numere, figuri, idei. In creierul nostru se formeaza permanent mii de asocieri, asa ca noi trebuie doar sa sprijinim acest proces natural. Intre oricare doua cuvinte se poate crea o asociere. Evident, fiecare om isi va forma propriile asocieri intre cuvinte.

Sarcina practica: Ca sa observi cat de dezvoltata este capacitatea ta de a face asocieri, scrie pe o hartie 20 de cuvinte aleatoare. Apoi, folosind metoda asocierilor, leaga-le intr-o poveste si apoi vezi cate cuvinte ai reusit sa retii. Pentru ca asocierile pe care le faci sa fie cat mai usor de memorat, fa-le cat mai neobisnuite si savuroase. Spre exemplu, daca trebuie sa asociezi cuvintele lampa, mohair si branza, gandeste-te la o lampa facuta din branza, care are un fir din mohair.

Daca ai reusit sa iti reamintesti mai mult de 8 cuvinte din lista de 20 esti deja la nivelul de improver, iar daca ai reusit sa memorezi peste 18 cuvinte esti la nivel de master.

2. Gasirea unei locatii pentru orice cuvant. Orice obiect, cuvant sau numar poate fi plasat intr-un anumit loc (imaginar, desigur). Faptul ca avem capacitatea de a gasi o locatie sau un punct de referinta pentru orice cuvant ne aduce o senzatie de ordine in viata.

Sarcina practica: Ca sa observi ca orice cuvant poate fi asociat cu un loc, incearca sa gasesti un loc pentru fiecare din urmatoarele cuvinte: sare, 16, elegant, scara, tata, ceas, august, furtuna.

3. Utilizarea imaginatiei. Imaginatia este combustibilul memoriei, ne spune Dominic. Imaginatia ne ajuta in special ca sa cream imagini noi, interesante, deci mai usor de retinut. De asemenea, cand ne imaginam anumite situatii, este important sa adaugam cat mai multe simturi: vaz, auz, miros, gust. De exemplu, daca trebuie sa tii minte sa pui un plic la posta imagineaza-ti ca maine vei duce  cu tine un plic gigantic, galben, care miroase a ciocolata, si din care se aude o muzica de fanfara.

Sarcina practica: Pune-ti imaginatia la incercare si gaseste o imagine cat mai ciudata care sa iti aduca aminte ca trebuie sa cumperi mancare pentru pesti si sa duci haine la spalatorie.

TEHNICI DE DEZVOLTARE A MEMORIEI

Daca citesti cartea, inainte sa treci propriu-zis la tehnicile de memorare, va trebui sa iti testezi memoria, ca sa stii la ce nivel esti. Testarea cuprinde 5 sarcini: memorarea de cuvinte, de secvente de numere, de forme, de numere in sistem binar si de carti de joc.

1. Tehnica vizualizarii si a observarii. Prin aceasta tehnica ne dezvoltam treptat capacitatea de a memora in detaliu forma obiectelor. Mai intai trebuie sa studiezi timp de 15-20 secunde un obiect, cat de bine poti. Apoi, inchizand ochii, incearca sa-ti aduci aminte cat mai clar forma, culoarea, etc. Cand nu mai ai in minte alte detalii deschide ochii si continua sa il observi, cu accent pe detalii. Repeta secventa observare-reprezentare pana cand ai in minte o imagine cat mai acurata a obiectului. La sfarsit deseneaza obiectul pe o foaie de hartie, si apoi retuseaza desenul.

2. Formarea de acronime. Acronimele sunt cuvinte formate din primele litere ale altor cuvinte(de exemplu, NATO). Ele ne ajuta sa tinem minte mai bine o insiruire de cuvinte (nu am stiut niciodata culorile curcubeului pana nu am auzit de ROGVAIV).

3. Acronimele extinse. Acestea presupun sa construiesti o propozitie, in care prima litere din fiecare cuvant reprezinta prima litera din cuvintele pe care trebuie sa le tii tu minte. De exemplu, ca sa retii ordinea celor 9 planete (sa spunem ca si saracul Pluto ar mai avea loc printre ele)- Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto, poti formula o propozitie de tipul Maine Voi Purta Marele Joben Si Un Nasture Portocaliu.  Evident, aceasta propozitie este mult mai usor de retinut decat insiruirea fara logica a unor nume.

4. Transformarea numerelor in propozitii

Aceasta tehnica ne foloseste cand trebuie sa tinem minte o insiruire de cifre (de exemplu codul PIN). Ea presupune formularea unei propozitii in care cuvintele au atatea litere cat insiruirea de cifre pe care trebuie sa o retii. De exemplu, daca codul tau PIN este 3556, poti sa il retii ajutandu-te de urmatoarea propozitie: Imi place acest articol (nimic subliminal aici ) 3 litere, 5 litere, 5 litere, 6 litere. Folosindu-se de aceasta tehnica japonezul Hiroyuki Goto a recitat 42195 din zecimalele lui pi! (daca credeai ca ai o memorie buna, mai gandeste-te o data).

5. Tehnica Corpului

Presupune sa asociezi cuvintele de memorat cu parti din corpul tau (nu mai mult de 10 cuvinte). Ca asocierile sa fie eficiente, trebuie sa fie cat mai neobisnuite. De exemplu, daca trebuie sa retii urmatoarea lista de cumparaturi: vopsea albastra, biscuiti pentru caine, ziar, lanterna, carte de colorat, pui, pasta de dinti, banana, sampon, baterii pentru ceas, poti face urmatoarea poveste-cadru: Imi bag varful piciorului in vopsea albastra, un caine imi sare la genunchi, am un ziar rulat in dreptul pulpei (va rog sa nu va ganditi la prostiiJ), o lumina ca de lanterna imi straluceste din buric, intr-o carte de colorat e desenata inima, un pui imi sta pe umar, am pasta de dinti in jurul gurii, nasul imi arata ca o banana, parul imi e plin de sampon, in mana am un ceas cu alarma.

Pentru ca aceasta tehnica sa functioneze este important sa stii de dinainte care sunt partile corpului folosite. Dominic ne sugereaza urmatoarele parti ale corpului: laba piciorului, genunchiul, pulpa, buricul, inima, umarul, palma, gura, nasul, parul.

6. Metoda calatoriei:

Asta este de departe metoda preferata a lui Dominic, si o aplica in carte in zeci de moduri, la un nivel tot mai complex. Ea presupune mai intai sa te gandesti la un drum intr-un loc familiar tie (in casa, drumul spre munca, etc). Drumul trebuie sa urmeze o ruta logica. Apoi, trebuie ca pe acest drum sa marchezi cateva puncte de referinta. Aceste puncte te vor ajuta sa stochezi cuvintele pe care trebuie sa le retii. Drumul nu trebuie sa se schimbe de fiecare data cand ai de retinut ceva, ci se poate pastra pentru sarcini de memorare diferite.

De exemplu, daca ai de retinut o lista de cumparaturi (dau un exemplu foarte simplu: servetele, uscator de par, hartie si spray pentru gandaci) poti folosi Metoda calatoriei imaginandu-ti ca mergi prin casa, cu punctele de referinta: hol, bucatarie, baie, sufragerie. Astfel, iti imaginezi cum mergi in holul care este tapetat cu servetele. Ele zboara si sunt luate pe sus de vantul care vine din bucatarie, unde este este un uscator imens de par. Pleci in baie si constati ca in loc de hartie igienica este un top de hartie A4. In sufragerie te asteapta pe canapea un gandac imens.

7. Metoda de retinere a numerelor: forma-numere.

Aceasta metoda presupune sa asociezi o forma pentru fiecare cifra, astfel incat sa poti face mai simplu asocieri. Astfel, 0 seamana cu o minge, 1 seamana cu un pix sau cu un ac, 2 e ca o lebada, 3 arata ca niste buze din profil sau ca o pereche de catuse desfacute, 4 seamana cu un catarg sau scaunel, 5 cu un calut de mare, 6 cu o trompa de elefant, 7 ca un bumerang, 8 e ca un om de zapada, iar 9 este ca un monoclu sau ca un balon legat cu ata. Inlocuind cifrele cu cuvinte, poti face asocieri si crea povesti cu sens, care sa cuprinda cuvintele respective.

8. Metoda de retinere a numerelor: cuvinte care rimeaza cu cifrele.

Aceasta metoda presupune sa inlocuiesti cifrele cu cuvinte care rimeaza si seamana cu ele: Cum in carte sunt date rimele in engleza, imi revine mie sarcina sa improvizez rimele in romana (evident, poti gasi si tu rime mai potrivite pentru tine).

Astfel, unu rimeaza cu nebunu, doi cu goi (ca sa nu zic altceva), trei-tei, patru-patul, cinci-opinci, sase-grase, sapte-soapte, opt-copt, noua-oua-ploua, zece-rece.

Sa luam un exemplu: daca avem de retinut numarul 325769, spui ca te urci intr-un tei ca sa ii vezi mai bine pe niste copii goi dar incaltati in opinci. Iti ciulesti urechea si auzi niste soapte, despre niste femei grase, care dorm pe un pat de oua. Ei bine, daca repeti de doua ori povestea vei retine clar numarul cel mare.

9. Metoda de retinere a numelor si fetelor

Foarte multi oameni intampina probleme cand trebuie sa retina nume, pentru ca numele nu ne descriu fetele. Ca sa contracaram acest lucru, Dominic ne propune urmatorul demers: mai intai cand vedem o persoana noua, sa ii spunem X, sa ii asociem un loc, unde ne-am astepta sa o gasim (la magazin, la biblioteca, in clasa, intr-o banca, etc). Apoi, cand ii auzi numele, te gandesti la altcineva care are acelasi nume cu al lui, sa spunem persoana Y. Urmatorul pas este sa iti imaginezi ca persoana la care te-ai gandit (Y) se afla in locul in care ai asociat persoana X. Astfel, se creeaza o conexiune X- loc-Y- numele.

De exemplu, sa zicem ca vezi un baiat care s-ar potrivi dupa fata cu locul biblioteca. Asociezi cu el locul numit biblioteca. Apoi aflii ca il cheama Mihai, si te gandesti la un Mihai cunoscut, sa zicem regele Mihai. Ei bine, acum formeaza-ti in minte imaginea regelui Mihai intr-o biblioteca. Conexiunile fiind facute, cand il vei vedea pe Mihai o sa iti vina imaginea regelui la biblioteca, asadar o sa iti aduci aminte care este numele lui.

10. Metoda de amintire a trecutului

Dominic ne spune ca este foarte folositor sa ne amintim trecutul, pentru ca ne intareste identitatea de sine. El recomanda ca in fiecare zi timp de minim 10 minute sa ne reamintim cate ceva din trecut. Ca sa iti reamintesti mai bine trecutul, este important sa incepi cu un loc din trecut, pe care sa te concentrezi. Incearca sa iti amintesti nu numai imagini de atunci ci si sunete, mirosuri, emotii si senzatii pe care le-ai experimentat atunci. Una dupa alta, amintirile vor iesi la suprafata.

11. Metoda de citire rapida

Ca sa citesti tot mai repede si sa intelegi ce citesti foloseste un pointer (sau degetul), ca sa urmaresti si sa pastrezi un ritm constant de citit. Mai intai monitorizeaza-ti viteza cu care citesti de obicei si apoi treptat mareste viteza de miscare a pointerului. De fiecare data cand maresti viteza de citire verifica sa vezi cat de mult ai inteles. Variaza viteza de mai multe ori si verifica puterea de intelegere, pana cand ajungi la proportia dorita de viteza si intelegere a textului.

12. Sistemul Dominic

Vreau sa termin aceasta prezentare cu Sistemul Dominic, care evident este elaborat de catre el. Cu ajutorul acestuia se pot retine siruri imense de numere. Principiul de baza este sa transformi fiecare numar de 2 cifre in persoane (pentru ca iti poti imagina cu usurinta persoanele in orice fel de situatii). Mai intai trebuie sa scrii pe o foaie de hartie toate numerele de la 0 la 99. Scrie in dreptul anumitor numere persoanele care se asociaza clar cu ele (de exemplu in dreptul lui 84 voi scrie clar numele meu, pentru ca sunt nascuta atunci, in dreptul lui 60 voi scrie numele mamei mele, etc.). Evident, nu toate numerele vor avea corespondent persoane. Asa ca urmatorul pas este sa convertesti cifrele in litere (el da ca model A=1, B=2, C=3 D=4 E=5 S=6 G=7 H=8 I=9 O=0). Ei bine, acum in dreptul fiecarui numar de 2 cifre ai 2 litere. Aceste litere pot reprezenta initialele unor nume, ale unor persoane pe care le cunosti.

Daca reusesti sa ai cate un nume (personaj) asociat cu fiecare din cele 99 de numere, si cate o actiune pe care o efectueaza aceste personaje, deja ti-ai construit sistemul Dominic. Tot ce trebuie in continuare sa faci este sa il memorezi, si apoi orice numar din lumea asta se poate imparti in secvente de cate 2 cifre, adica intr-o insiruire de oameni asociati intre ei prin diferite actiuni.

Daca, prin metoda calatoriei, asezi acesti oameni pe un drum imaginat de tine, iti va fi foarte usor sa ii asezi in ordine. In teorie. Practic, sistemul este destul de greu de facut si iti ia ceva timp sa il memorezi (eu sincer am abandonat proiectul dupa primele 20 de numere).

 

Oare am uitat ceva? J Sigur ca da. Dominic vorbeste despre cateva conditii ca memorarea sa se desfasoare in conditii cat mai bune. Astfel, avand in vedere ca atunci cand memoram ceva in creierul nostru se produc mai ales unde Alfa si Teta, e important sa ne aflam intr- un mediu ambiant linistit, sa ne relaxam inchizand ochii si amintindu-ne ceva frumos, sa reproducem informatia memorata cu ochii inchisi si sa facem cateva exercitii fizice ca sa ne umplem creierul cu oxigen.

Tot el spune si de felul in care trebuiesc facute repetitiile. El spune ca prima repetitie trebuie sa aiba loc imediat dupa invatare. A doua va fi dupa 24 de ore, a treia dupa o saptamana, a patra dupa o luna si a cincia dupa 3 luni.

Sper ca o sa aplicati macar 3 tehnici din cele de mai sus, iar daca v-am incitat sa cititi toata cartea si credeti ca puteti sa tineti pasul cu exercitiile propuse in carte, va recomand cu incredere cartea lui…. aaaa, cum il chema pe autor?

 


Publicat

în

de către

Etichete: