despre limba si satisfactia sexuala

Crezi ca ar fi adecvat, intr-o zi de duminica de august (articol reluat, pentru echilibrul termic, si intr-o zi geroasa), cu o cromatica sufletesca inefabila, un articol sofisticat despre retele neuronale cu straturi ascunse multiple, in contextul unei discutii labirintice despre algoritmii genetici?

Nu trebuie sa raspunzi, fraza de mai sus a fost creata cu un alt scop. Din cele mai mult de 30 de cuvinte, cate dintre ele iti par a fi foarte rare in conversatiile zilnice? Trec saptamani in sir fara sa auzi cuvantul „algoritm”? Dar adjectivul „sofisticat”? Cat de des oamenii din jurul tau se refera la un comportament ca fiind „adecvat”? Si cand ai auzit ultima data pe cineva caraterizand o discutie drept „labirintica”?

Acesta este un articol despre relatii sexuale (nu si despre orgasm). Iti vine sa crezi sau laconicitatea (a nu se confunda cu „lacanicitatea”-termen inventat ad-hoc, cu trimitere la Lacan) ultimei afirmatii prefigureaza o dispozitie mentala predilect cinica? Ti se pare cumva ca vorbesc in dodii? (adica folosesc un stil excesiv de pretios)

Iata cateva date descoperite de cercetare (valabile pentru vorbitorii de limba engleza, dar cred ca putem extrapola):

  • Cele mai frecvente 100 de cuvinte acopera 60% din continutul unei conversatii
  • Cele mai frecvente 4.000 de cuvinte acopera 98% din continutul unei conversatii

Inainte de a discuta sensul acestor date uluitoare (in opinia mea inocenta si vag muribunda, i.e. deschisa catre schimbare) avansez o predictie: o ancheta sociologica realizata pe populatia acestui blog (in jur de 2.000-2.500 de persoane, lunar) nu va identifica printre ele niciun fotbalist (deoarece urmaresc emisiunile sportive, ma delectez infinit si etoxibenzenic-don’t ask!- cu platitudinile unor oameni care castiga, lunar, salariul meu la Universitate pe un numar elucubrant de mare de luni) dar va gasi cateva persoane cu doctorat (cel putin pe acelea pe care le stiu eu)

Vocabularul mediu al unui adult contine in jur de 60.000 de cuvinte. Cum doar 4.000 sunt folosite, constant, ne putem intreba ce rost au celelalte 56.000? La ce bun sa le inveti? (pana la 18 ani, copiii invata 18-20 de cuvinte pe zi, dupa calculele lui Geoffrey Miller, un psiholog care m-a fermecat si la adresa caruia imi vine sa fiu encomiastic)

Restul de 56.000 sunt bune pentru sex. (hi hi, ai dat recent peste o idee mai absurda decat asta?) Iata cum: exista o corelatie de 80% intre inteligenta generala si marimea vocabularului (vezi A. Jensen, 1998, The g factor, London:Praeger). Gemenii identici crescuti separat coreleaza in proportie de 75% la marimea vocabularului (efectele de mediu, prin urmare, au o contributie modesta) C a atare, un vocabular suficient de bogat este un indicator bun al inteligentei si functioneaza, in limbaj de specialitate, drept indicator de fitness (fitness mental, evident)

O femeie se uita la un barbat si nu are cum sa stie cat este de inteligent (pe cand un barbat se poate uita la o femeie intuind rezonabil cat este de fertila-vezi articole anterioare, daca le mai gasesti!) Inainte de a-i incredinta sanii si, mai ales, vaginul, cateva (multe!) conversatii sunt necesare. Studiile facute pe WAIS-R (un test de inteligenta) arat ca o persoana cu un IQ intre 80 si 90 nu intelege cuvinte precum „reluctant” sau „ponder” (ai anumite rezerve fata de aceste rezultate? Iti e dificil sa le cantaresti valoarea?)

Oamenii nu pot umbla cu testele de inteligenta la ei, din motive practice, iar oamenii preistorici sigur nu faceau evaluari de acest tip in constiinta lor (de care Julian Jaynes se indoieste). Nici nu este nevoie. Creierele noastre infereaza automat nivelurile de inteligenta prelucrand propozitiile interlocutorilor nostri ( nu ma refer aici, cum poate intelegi deja, la formele de inteligenta postulate de Howard Gardner). Cuvinte si structuri gramaticale, inainte de a elucida misterele intromisiunii (asa ca, daca vrei sa o seduci, o idee mai buna decat sa o plimbi cu un Audi A6 Limuzina, este sa ii vorbesti folosind mai mult de 4.000 de cuvinte, deloc emfatic dar elocvent si dezinvolt, pricepi, fratele meu?)

Strict pentru obiective legate de supravietuire nu sunt necesare prea multe cuvinte (revin:asculta-i pe fotbalisti, sunt deliciosi!) Este posibil ca selectia sexuala sa fi influentat decisiv evolutia limbajului si sa explice dimensiunile complet nepotrivite (sa zic „inadecvate”?) in raport cu necesitatile practice ale vietii de zi cu zi. Oricine poate supravietui cu doar 1.000 de cuvinte (daca voi spune, din nou, „fotbalistii” voi fi banuit de invidie ostila la adresa lor, deoarece au acces la femei foarte frumoase, insa aceasta atribuire e doar partial adevarata, cum as putea invidia o categorie extinsa de oameni din care doar cativa se pot mandri cu partenere excelent proportionate si IQ-uri controversate?)

Kanzi, celebra maimuta bonobo, acum in varsta de 31 de ani (nu glumesc!) nu a reusit sa invete mai mult de 200 de simboluri vizuale (si asta fiind neobisnuit de inteligenta). Primatele, in general, folosesc intre 5 si 20 de semnale. Doar noi, oamenii, ne permitem o comunicare luxurianta si, la prima vedere, inutila (asa-i, Mutule? Asa-i, Surdule?-linia de atac a Romaniei in meciul cu Franta)

Daca nu ai parte de prea mult sex ia-ti un dictionar de neologisme sau, si mai bine, citeste literatura de buna calitate (daca i-as spune unui profesor de literatura ca profesia lui, in ultima instanta, nu este o activitate orientata cultural ci sexual, oare m-ar banui de expunere non-liliputana la D.H. Lawrence?) Privesc nuantat psihologia evolutionista insa, in anumite cazuri, explicatiile ei imi par potrivite („adecvate”?). Poate ca marimea vocabularului, intr-adevar, este un fel de publicitate mascata facuta fitness-ului („iata ce inteligent(a) sunt!”, cu varianta „nu vorbeste cu mine, se inchide in el iar eu nu ma mai simt atrasa de el!”)

Nu stiu daca te-am convins, astazi, sa aloci jumatate din timpul alocat serialelor de la televizor unor carti bune sau, de ce nu, unor bloguri bune (de ce crezi ca a explodat aceasta forma de comunicare?). Eu ma intorc, deocamdata, la efectul Baldwin si posibilitatea de a seta conexiunile innascute prin invatare, trecandu-le in pozitia „dezactivat” sau „activat”. Hot topic, isn’t it?


Publicat

în

de către

Etichete: