- Scoala de psihologie - http://www.scoala-de-psihologie.ro -

despre cum au luptat preotii (si ingerii, probabil), secole in sir, pentru drepturile femeilor si, in cele din urma, au invins

Trag cu coada ochiului la calendar. 14 noiembrie (in curand). 2011. Insa daca am fi in 1917 iar tu ai fi femeie? (sau eu) Crezi ca ai avea dreptul sa votezi? Poate, privind de la 100 de ani distanta, inapoi, ti se pare o intrebare stupida! Cum adica sa nu poti vota? Barbatii nu au nimic in plus fata de femei din acest punct de vedere. E normal ca si unii si altii sa poata vota.

Nu si in 1917! Daca traiai in Canada, Statele Unite sau Anglia, erai o fiinta inferioara si, evident, nu aveai dreptul la vot. Aceste drepturi au fost acceptate in 1918 (Canada), 1920 (US), 1928 (UK). O lume minunata, nu-i asa? Protejata de Dumnezeu, sa nu uitam niciodata asta!

Bine, hai sa presupunem acum ca suntem in 1962 si vrei un salariu egal cu al colegului tau, deoarece desfasurati exact aceeasi munca. „Cata obraznicie! Nu te multumesti cu faptul ca poti sa votezi?” Da, in US abia in 1963 a fost semnat (de catre barbati!) Pactul pentru salarii egale (iar in 1972 scolile publice au fost impiedicate, in sfarsit, sa ofere programe educationale in functie de sexul elevilor). In aceeasi lume crestina orientata de valori sublime? Da!

Hai sa ne uitam acum la procentul de diplome acordate femeilor in cateva domenii, in 1973 respectiv 2003 (o evolutie pe 30 de ani):

2012, azi. Inca te mai consideri ghinionista? Sau, poate, povestea discriminarii inca nu s-a terminat ci doar a devenit mai subtila? Dar nu dispera, detasamentele de ingeri lucreaza pentru tine! Sau, de fapt, aceste schimbari sunt generate de oameni in carne si oase, intens constienti de nedreptatea sociala si suficient de curajosi pentru a-si parasi zona de confort?