cum si-a creat Mickey Mouse propria realitate

Oamenii isi creeaza propria realitate. Oamenii isi creeaza propria realitate. Cat de des ai auzit asta? Daca te gandesti suficient de mult la un lucru il atragi in viata ta. Intentia puternic energizata facesa apara, intr-un mod miraculos, evenimentul. Ceea ce experimentezi acum este rezultatul gandurilor tale anterioare. Si tot asa. O multime de idei care par a se coagula intr-o teorie holisto-esoterico-spirituala.

Si absurda, pe deasupra! (da, asta este adaugarea mea)

Am auzit, de prea multe ori, ca oamenii traiesc intr-o realitate proprie si ca adevarurile sunt personale. Fiecare cu adevarul lui, nu-i asa? Sunt de acord ca exista o serie de adevaruri proprii si ca, deseori, oamenii percep si interpreteaza realitatea intr-un mod diferit. Insa de aici si pana la a afirma ca realitatea este profund subiectiva si, in plus, ca o mai si poti modela, in functie de capriciile personale, este un drum lung despre care sunt inclinat sa cred ca nu duce nicaieri si este o pierdere de timp sa te angajezi pe el.

Altfel spus, resping in mod ferm relativismul conceptiilor mai sus-mentionate (in care am crezut, nota bene!). Ele sunt fascinante prin confortul pe care il ofera iar pentru cei care le vand, si prin veniturile frumusele adiacente. Totusi, dincolo de acest impact emotional, cand sunt supuse testului realitatii cotidiene, nu rezista si se prabusesc precum un castel de nisip. Cum intentionez sa mai scriu despre ele m-am gandit la o ancora metaforica si, daca se poate, simpatica. Am gasit-o: le voi spune adevarurile lui Mickey Mouse. Fac astfel o trimitere la lumea fantastica a lui Walt Disney, din care am senzatia ca aceste teorii au alunecat, intr-un moment de neatentie al marelui creator.

Hai sa luam cazul unei persoane care isi creeaza propria realitate si se arunca de la etajul 10, convinsa ca poate sa zboare daca se concentreaza intr-un mod impecabil. Din pacate, se prabuseste si moare. Stiu ce vei spune: nu s-a concentrat suficient! De acord. Sa ne imaginam atunci un alt cetatean in deplinatatea facultatilor mentale care, de asemenea, se arunca de la etajul 10 in timp ce la sol 10.000 de oameni se concentreaza pentru el. Surpriza: nici el nu zboara si-l urmeaza pe primul in paradisul astral populat cu IQ-uri de limita.

Uneori realitatea, fir-ar ea a naibii, nu poate fi creata. Se incapataneaza sa ramana asa cum este! (in acest caz legea gravitatiei nu este suspendata, in ciuda uimitoarelor energii subtile focalizate de cele 10.000 de minti)

Ai remarcat cumva adepti infocati ai teoriilor de mai sus incercand, in mod repetat, lucruri despre care stiu ca sunt periculoase sau distructive? Probabil ca nu. Dincolo de ceea ce sustin, oamenii pot fi prudenti cand vine vorba de comportamente riscante. „Poate ca nu voi reusi sa creez realitatea dorita” e un gand salvator.

Din acest exemplu banal sper ca tragi si tu singura concluzie rezonabila, anume ca exista o realitate obiectiva de care e bine sa tinem cont, pentru a putea supravietui. Ceea ce credem despre lucruri, cum ne comportam in raport cu lucrurile si cum sunt, de fapt, lucrurile, iata trei aspecte ale realitatii care pot diferi destul de mult intre ele.

Adevarurile lui Mickey Mouse pot fi enuntate si se pot propaga intr-un seminar de weekend la munte, la un workshop tinut de o persoana recent iluminata sau inauntrul unor miscari spirituale (sau chiar scoli de psihoterapie). Ele fac sa vibreze partea de copil din noi, aceea care inca viseaza frumos si spera ca povestea pe care o traim va avea un final fericit. Cunosc foarte bine aceste sentimente. Dar la fel de bine stiu, acum, ca teoriile care ne livreaza secretele fericirii nesfarsite si speranta aranjarii pieselor realitatii intr-un fel care sa ne fie favorabil sunt doar cardurile de acces la un film de scurt-metraj, intr-o sala de cinema  protejata de prezenta unei lumini prea puternice, care ne-ar face constienti de umbrele de pe ecran (Platon, baiatule, ti-am inversat mitul!)

In loc de final: cum ai ajuns sa citesti acest articol? Poate l-ai atras inconstient in viata ta? Oh, aceasta nu e deloc o veste buna, inseamna ca o parte a sinelui tau este inclinata catre gandire critica si examinare a credintelor in raport cu standarde rationale. E o problema cu standardele astea, sa stii! Sunt precum ruletele bine executate: la fiecare masuratoare a unei laturi a camerei obtii acelasi rezultat. Ceea ce, intr-un fel, e destul de bine, deoarece mobila pe care intentionai sa o cumperi incape in camera. Sa apreciem si adevarurile obiective. Gratie lor, poti avea o camera armonios mobilata. La fel ca mintea care si-a reprezentat totul, in avans. Doar ca nu a creat realitatea, indoind in afara un stalp de rezistenta  al blocului. Ci a tinut cont de ea! Cu modestie.


Publicat

în

de către

Etichete: