cateva carti (pentru cine a invins fascinatia televizorului)

Nici nu s-a uscat bine cerneala (virtuala) a ultimului articol si am primit deja solicitari pentru bibliografie. Cum nu am timpul fizic pentru a raspunde, personal, celor interesati (si bucurandu-ma pentru deschiderea lor catre psihologia pozitiva), ofer aici, poate si spre beneficiul altora, cateva indrumari de lectura:

  1. Martin Seligman-Flourish Este nou-nouta (aprilie 2011) si contine teoria revizuita asupra fericirii (prima teorie, din 2002, era „authentic happiness theory”, aceasta este „well-being theory”). Schimbarea a fost sugerata de o studenta la masterul de Psihologie Pozitiva Aplicata (acela de 50.000 USD), Senia Maymin, o absolventa  (in matematica!) magna cum laudae de la Harvard. Avand mintea deschisa, in ciuda varstei, Seligman a acceptat ca oamenii pot fi fericiti atunci cand urmaresc succesul de dragul succesului (Federer nu mai are nimic de demonstrat dar se antreneaza in continuare pentru ca ii place sa castige).
  2. Christopher Peterson si Martin Seligman-Character strengths and virtues Aparuta in 2004, este piesa de rezistenta a psihologiei pozitive. Contine, in 800 de pagini, o clasificare (nu o taxonomie) a celor 24 de trasaturi pozitive de caracter (traducerea mea), identificate dupa o cercetare indelungata a calitatilor valorizate de oameni de-a lungul timpului, asa cum se vad ele in modelele religioase, practicile spirituale dar si felicitarile de Craciun sau necrologuri. Este o carte scumpa (70 USD sau 55 pe Kindle) dar merita investitia.
  3. Christopher Peterson-A primer in positive psychology Doar 400 de pagini, din 2006 (Oxford University Press),e scrisa de unul din „parintii” psihologiei pozitive, fost psiholog clinician si profesor la University of Michigan, un om care, spre sfarsitul carierei, a indraznit sa-si schimbe identitatea profesionala si sa renunte la preocuparile de o viata legate de depresie si demoralizare. Ar putea fi cel mai bun „textbook” scris pana in prezent pe tema psihologiei pozitive.
  4. Ed Diener si Robert Diener Happiness-unlocking the mysteries of psychological wealth (2008) O carte scrisa de un gigant al cercetarii stiintifice a fericirii (autoritatea nr. 1 in materie de cercetare) impreuna cu fiul lui, alintat de cunoscatori cu apelativul „Indiana Jones” al psihologiei pozitive (pentru studiile sale asupra fericirii realizate in tari exotice).
  5. Barbara Fredrickson-Positivity (2009) „Daca exista un geniu in psihologia pozitiva atunci acesta este Barbara”, spune Seligman. Nu mai am alte comentarii. Totusi: Barbara este autoarea teoriei broaden and build, conform careia emotiile pozitive extind si consolideaza resursele personale (iar rezultatele dureaza adesea mult dupa ce emotia pozitiva a disparut)
  6. 6. Charles Snyder si Shane Lopez-Positive Psychology (2006) Un foarte bun manual pentru studenti, deschis  catre abordarile traditiilor spirituale orientale (un capitol despre „mindfulness”) si avand sugestii pentru exercitii practice.
  7. 7. Jonathan Haidt-The happiness hypothesis Se gaseste, tradusa, si in limba romana (2008, Ed. Amaltea) Si daca tot sunt la traduceri:
  8. 8. Martin Seligman-Fericirea autentica (Humanitas, 2007-editia originala in 2002) Contine prima teorie despre fericire, acum depasita sau, mai bine spus, imbogatita si transformata. Insa pentru cine nu are acces la cartile in engleza este un inceput foarte bun.
  9. 9. Martin Seligman-Optimismul se invata (Humanitas, 2004, original 1998) Nu este o carte in mod explicit dedicata psihologiei pozitive dar o pot incadra acolo, prin natura temei abordate.
  10. 10. Sonja Lyubomirski-Cum sa fii fericit (Amsta Publishing, 2010, original 2007)
  11. 11. Mihaly Csikszentmihalyi-Flux (psihologia fericirii) (Humanitas, 2008, cu o intarziere de 17 ani, adica original 1991)
  12. 12. Idem –Starea de flux (Curtea veche, 2006, original 1997)
  13. 13. Idem- Afaceri bune:leadership, flux si gandire pozitiva (Curtea veche, 2006, original 2003)
  14. 14. Idem-Creativity:flow and the psychology of discovery and invention (1997, HarperPerennial) O carte minunata despre creativitate bazata pe 100 de interviuri cu oameni creativi din diferite domenii. Si o propozitie incitanta asezata la inceputul cartii: „We share 98 percent of our genetic makeup with chimpanzees”. Ai observat, sper, ca am incheiat capitolul traduceri:
  15. 15. David Lykken-Happiness (1999) Obligatorie, in opinia mea, fiind scrisa de unul din cercetatorii implicati in faimoasele studii pe gemeni de la Minnesota. Profesor emerit, a murit in 2006.
  16. 16. Richard Layard-Happiness (2006) Nu sunt incantat de ea (poate pentru ca autorul e economist) insa daca tot o am iar Positive Psychology Center de la Penn University o recomanda…
  17. 17. Daniel Gilbert-Stumbling on happiness (2006) Nu e propriu-zis de psihologie pozitiva dar e tradusa la noi („In cautarea fericirii”, Curtea veche, 2009) si figureaza pe lista PCC

Acestea sunt doar cartile din biblioteca mea. Mai exista o multime de carti de psihologie pozitiva („The optimistic child” e deja pe lista mea de achizitii: ma atrage in primul rand faptul ca Martin Seligman, autorul, are 7 copii-eu nu am decat copii simbolici, preluati direct din adolescenta- si ii creste in sistemul „homeschooling”, adaptand programa la calitatile fiecarui copil) si, cu siguranta, viitorul va aduce multe altele. Insa, daca a aparut si la tine o scanteie, poti incepe cu ceva din lista de mai sus.

 


Publicat

în

de către

Etichete: