biasul retrospectiv

Ti s-a intamplat vreodata sa-i comunici lui X o anumita informatie si, dupa o vreme, acesta sa ti-o comunice la randul lui, fiind convins ca a obtinut-o pe cont propriu? Ai auzit pe cineva spunand, dupa ce un eveniment oarecare s-a intamplat „Eram sigur ca va fi asa” sau „Ma asteptam”?  Stii pe cineva care afirma ca a prezis rezultatul unui concurs sau al unor alegeri desi, in realitate, sustinuse contrariul? Mai aproape de bransa psihologiei, cunosti un specialist pentru care un eveniment din viata unui om nu i se pare deloc o surpriza, dupa ce s-a produs, desi inainte nu l-a anticipat?

Ai raspuns „da” la cel putin o intrebare? Stiam eu! Se numeste deformare cognitiva post-factum sau bias retrospectiv. Se intampla tot timpul. Oamenii au impresia ca detineau deja o informatie dupa ce ajung in posesia ei (dupa ce evenimentul s-a produs). Se pare ca noile cunostinte sunt proiectate in trecut de algoritmii de organizare a informatiilor in memorie. Un cercetator pe nume Fischhoff (1975) a evidentiat acest mecanism intr-un experiment memorabil:

5 grupe de studenti au citit un text despre razboiul din 1814 dintre britanici si trupele gurka din Nepal. Subiectilor din 4 grupe li s-a spus ca razboiul s-a incheiat diferit:

  1. Au invins nepalezii
  2. S-a ajuns intr-un impas
  3. S-a semnat un tratat de pace

Apoi studentii au fost intrebati : „Daca nu v-as fi dat solutia, judecand doar pe baza textului, cum ati fi crezut ca s-a terminat razboiul?” Indiferent de grupa si solutie (a cincea grupa era cea de control) subiectii au raspuns ca se asteptau, date fiind evenimentele istorice, la raspunsul oferit ulterior de profesor. Insa ei nu stiau un lucru. Toate cele 3 raspunsuri erau gresite.

Erai sigur, in sinea ta, ca va fi fata? Te asteptai la aceste subiecte de examen? Puteai sa juri ca va spune sau va face acel lucru? Ai stiut de la inceput ca relatia n-o sa mearga? Ai prevazut evolutia cursului valutar, desi n-ai spus nimanui? Stiai deja cine va castiga meciul? Sunt de acord, nu este autoflatare sau inducere deliberata in eroare a interlocutorului. Esti convins ca nu te inseli. Intuitia ta functioneaza. Sunt ultimul care as nega existenta intuitiei ca proces cognitiv suprarational (desi nu este studiata la facultate, asa cum sunt studiate gandirea sau reprezentarile). Insa intuitia nu este intotdeauna ceea ce pare. Este doar bias retrospectiv. Evident ca stiai asta.

 

 


Publicat

în

de către

Etichete: