astrologia, grafologia, numerologia si alte stiinte, la fel de exacte

Scrisul de mana. Vreau sa spun, sper ca mai scrii si tu, din cand in cand, pe hartie (nu doar prin intermediul unei tastaturi). Stiai ca e foarte periculos? Serios, scrisul tau poate fi examinat de un grafolog si cele mai ascunse trasaturi de personalitate, pe care incerci sa le maschezi cu mari eforturi, vor fi dezvaluite.

Ce poate fi mai natural decat a crede ca cineva care iti evalueaza scrisul isi poate da seama „cum esti de fapt”? In Statele Unite, bastionul pragmatismului pe aceasta planeta, o serie de banci angajeaza grafologi pentru selectia de personal. Doar nu-ti doresti, tu, cetatean american cu bunici din Porto Rico sau Strehaia, ca finantele tale sa fie in grija unui psihopat impulsiv, inclinat catre a fugi pentru totdeauna cu banii tai pe o insula mare si primitoare! (Insula Mare a Brailei, de exemplu) E nevoie de proceduri riguroase si de incredere in selectia de personal iar bancile americane exact asta fac, tocmai de aceea nu dau faliment (sau informatiile mele sunt gresite?)

Si europenii sunt la fel de avansati. Cele mai mari companii de pe batranul continent angajeaza si ele grafologi. Protectia intereselor clientilor pare a fi ceva planetar. Putem dormi linistiti, banii nostri sunt in siguranta. E adevarat, exista unele studii razlete (si complet neinteresante!) care afirma despre arta descifrarii personalitatii prin scris ca are o valoare apropiata de zero.

Extraordinar, cata obraznicie! Cum poate cineva ignora evidenta? Daca si corporatiile, modele de eficienta si rationalitate, folosesc grafologi, cum ar putea cineva sa mai pastreze unele dubii? Mai mult decat atat, sa scrie negru pe alb ca validitatea acestor evaluari este „virtual zero”? (concluzia unei meta-analize, pentru conformitate vezi Personality and Individual Differences, 1989, „Predictive validity of graphological inferences, Neter si Ben-Shakar)

Psihologi sceptici si inchisi la minte, nu-i asa? Absolut de acord, imi vine sa spun, le lipseste deschiderea mentala caracteristica persoanelor evoluate, capabile de intuitii la care oamenii de rand (psihologi cu capetele patrate) nu au acces. Cu toate acestea, unii psihologi candidati, nu peste mult timp, la diverse forme de ajutor social (din cauza dizabilitatilor) par a avea mici sclipiri de ingeniozitate. De pilda, intr-un studiu despre validitatea grafologiei, expertului i s-au prezentat mai multe stiluri de scris, fiind rugat sa le interpreteze. Nimic neobisnuit pana aici.

Insa acesti psihologi imorali nu joaca cinstit! Acelasi scris a fost prezentat expertului la intervale diferite, printre altele, spunandu-i-se ca e vorba de o alta persoana. Insa era aceeasi persoana (e ca si cum, daca acest articol ar fi scris de mana iar tu ai fi grafolog, ti s-ar arata primul paragraf si al patrulea ca si cum ar fi fost scrise de alti oameni) Acelasi scris si esantioane diferite! Ce a facut expertul?

A oferit interpretari diferite, nelegate intre ele! E ca si cum, analizand paragrafele 1 respectiv 4, ai spune ca (1) este tipic pentru o persoana constiincioasa, harnica si metodica iar (4) reflecta un individ dezorganizat, indisciplinat si lenes.

Daca te intereseaza si alte studii mai poti incerca Journal of Applied Psychology, 1989, Ben-Shakar, Bar-Hillel, Ben-Abba si Hug). Insa eu cred ca nu are sens. Daca bancile americane si companiile europene folosesc grafologi probabil stiu ele ceva. Sau poate nu? Poate irationalitatea are un asemenea grad de raspandire incat, uneori, pare normala? Poate suntem doar niste „maimute goale” (nu eu, nu eu am zis ci unul Desmond Morris!) incercand inca sa gandim corect sau nici macar atat, crezand pur si simplu ca, daca gandim, automat o facem si bine?

Am scris astazi despre grafologi si in mod intentionat nu ofer o mostra personala de scris (daca il analizeaza si descopera ca, in secret, ii admir pe expertii autoproclamati in evaluarea trasaturilor de personalitate?). As scrie, maine, despre petele de cerneala desi, sincer sa fiu, nu-mi vine (cunosc o serie de oameni care au investit intr-o formare de acest gen si ma tem ca ar putea vizita acest site). In plus, in fiecare an, sunt aplicate, in toata lumea, aproximativ 6 milioane de teste Rorschach. Da, ai citit bine, sase milioane! Cerneala sa fie! Daca se poate, eventual, si un strop de inteligenta.


Publicat

în

de către

Etichete: