alerg, deci exist

Din cand in cand…alerg. De fapt, aproape in fiecare zi. Nu mult, 1-1.5 km. Pe zapada, in ultimul timp (articol din februarie 2012). As spune si „in frig”, dar nu l-am sesizat. Intentionez sa scriu un articol mai elaborat despre aceasta inclinatie ridicola mostenita de la stramosii mei extrem de indepartati (aceia din savana africana) dar m-am gandit ca, acum, ar fi o buna introducere la ideea de mai jos:

S-a acumulat deja un munte de dovezi referitoare la beneficiile exercitiului fizic. De la mintea capabila sa gandeasca mai limpede (nicio legatura cu primul paragraf) si pana la intarzierea proceselor asociate cu deteriorarea cognitiva, ca urmare a inaintarii in varsta, fara a uita de imbunatatirea calitatii somnului, o lista de recompese, fie imediate, fie pe termen lung, poate fi contemplata cu admiratie. Si, desigur, ulterior bifata. Care sa fie timpul optim alocat unui astfel de program, in cazul in care nu vrei sa participi la Olimpiada de la Londra?

20 de minute pe zi, 3 zile pe saptamana.

O nimica toata, nu-ti vine sa comentezi astfel? In loc sa stai 20 de minute in fotoliu, holbandu-te la ceea ce altadata era o cutie si acum e mai mult un dispozitiv extraplat, iti poti mobiliza corpul in diverse feluri (si sexul este o forma de exercitiu fizic, dar nu la el ma refer in aceasta mica pastila motivatoare).

Placandu-mi si statisticile, in ultimul timp, iata ce am aflat de curand: din 100 de americani 25 nu fac niciun fel de miscare (in sensul de „exercitiu fizic”). Blestemul societatii hiper-abundente, nu? La noi, in spatiul acesta magic vegheat de miorita cea plina de dopamina, lucrurile nu au cum sa fie identice. Desi, de zile bune de cand alerg prin cartier, nu am mai vazut pe nimeni facand ceva asemanator. Sunt un ciudat, inteleg, in sfarsit, cu mintea cea limpede. Poate e timpul sa-mi cumpar…some fancy get-out-of-the bed monotonous treadmill. Simt insa antecesorii, reuniti undeva prin trunchiul cerebral, protestand. Vor un pic de varietate. Asa ca nu o voi face. Am realizat ca nu e bine sa te pui de-a curmezisul logicii evolutioniste. Accept conditia de nonconformist. Tu, cand treci la evolutionism?


Publicat

în

de către

Etichete: