A, B, C…dar mai ales G

Tanarul psiholog Dorin Agapie, posesorul unei curiozitati pe care anii indelungati de scoala nu au reusit sa o distruga, a ajuns, inevitabil, si la motivele pentru care femeile fac sex (sau au relatii sexuale integrate inauntrul unor vieti de cuplu implinitoare, e mai frumos spus asa?) Iata ce a aflat:

„Why Women have Sex” by Cindy Meston & David Buss, 2010, Vintage Books.

 

De ce fac femeile sex? Pentru a trăi plăcerea orgasmului plus alte 236 de motive. Motive care variază de la „pentru că eram plictisită”, până la „este datoria mea să-mi fac soțul fericit” sau „este o modalitate prin care îmi manifest dragostea”. Cartea are la bază un studiu științific („Why humans have sex”) realizat de către cei doi autori și publicat în august 2007 în Archives of Sexual Behaviour. Autorii au extins cercetarea inițială: între iunie 2006 și aprilie 2009 au strâns testimoniale online ce cuprineau motivele din spatele actelor sexuale de la 1006 femei din America, Canada, Australia, câteva țări din Europa și Asia. Eșantionul cuprinde femei între 18 și 86 ani, cu diverse orientări sexuale, religii, cultură și situație materială. Evident, unele erau implicate într-o relație, altele nu.

Fiind o carte cu informații vaste, pentru fiecare capitol voi menționa (altfel de cum am făcut până acum) despre ce vei putea citi și poate câte ceva detaliat ce mi-a atras mie atenția în mod particular.

Capitolul 1 „What turns women on?”

În primul capitol vei putea afla explicațiile evoluționiste ce stau la baza atracției fizice între două persoane. De ce este înălțimea importantă pentru un bărbat (din perspectiva femeii), de ce un corp „bine lucrat” este mai atractiv, cum arată o față frumoasă sau ce anume din personalitatea cuiva (hint: umorul se află printre cele mai importante caracteristici, cel puțin la primele întâlniri) îți spune că este potrivit pentru o relație de lungă durată. Până și vocea este un criteriu pe care-l iau femeile în considerare când vine vorba de evaluat genele potrivite. Ai văzut un bărbat dansând bine? Și, te-a atras? Dar oare de ce? Doar pentru talentul său în a-și mișca corpul, sau asta cumva inspiră că-i un „vânător” mai bun?! (Ce timpuri îndepărtate, noi nu mai suntem vânători.) Da, nu mai suntem, dar avem ceva păstrat în noi care citește „codul de bare” afișat în comportament.

Cum miros femeile bărbații potriviți?

Genele responsabile pentru sistemul imunitar sunt localizate în cadrul MHC (the major histocompatibily complex) de pe cromozomul 6. Cu cât partenerul este mai diferit din punct de vedere al genelor MHC, cresc șansele să aibă și alte tipuri de gene diferite. Cu cât cresc aceste șanse (gene diferite) cu atât scad riscurile unui copil rezultat din inbreeding. Adică scad riscurile unor copii născuți cu malformații, retard mental sau alte probleme și cresc șansele de a avea un urmaș cu un sistem imunitar puternic.

Femeile au un nas puternic dezvoltat. Iar acuratețea olfactivă atinge maximul la ovulație. S-a descoperit că femeile apreciază mirosul unui bărbat în funcție de cât de asemănătore sau de diferite îi sunt genele MHC ale lui față de ale ei. Mai exact, cu cât sunt mai compatibili genetic între ei, cu atât mirosul bărbatului perceput de femeie este mai atractiv și invers. Și se extinde, astfel dacă partenerul tău îți este asemănător genetic, fanteziile tale care implică alți bărbați sunt mai frecvente, în special în perioada ta cea mai fertilă. Este posibil să-l înșeli mai des dacă nu l-ai mirosit bine de la început. Rata infidelității (din partea femeii) este de 50% în cadrul cuplurilor cu genele MHC asemănătoare în proporție de 50%.

Capitolul 2 „The pleasure of it.”

Dacă te-ai săturat de reviste de duzină sau site-uri cu articole lipsite de surse bibliografice, poți afla multe despre plăcerea rezultată în urma sexului. Deși nu este o carte de tip „self-help”, informațiile se pot prelua pentru îmbunătățirea vieții personale și împărtășirea acestora cu partenerul de cuplu. Cunoști numele fizicianului Ernst Grafenberg? Dar denumirea ”punctul G”. G-ul acela vine de la numele său, fiind cel care a descoperit această „comoară bine îngropată” în fiziologia organului sexual de la femei. Sunt redate chiar și câteva modalități care ajută la identificarea și stimularea acestei zone. În același capitol mai găsești informații despre excitația sexuală, despre orgasm și modificările fiziologice și psihologice ce au loc pre-orgasm, în timpul orgasmului și post-orgasm.

Capitolul 3 „The thing called love.”

Sexul se asociează (și) cu dragostea. Conectarea emoțională (pozitivă și autentică) cu altă persoană și faptul că te simți iubit/ă de o/un partener/ă sunt predictori pentru well-being în viață. Ce este dragostea? Vei găsi în acest capitol o teorie frumoasă, formulată de Robert Sternberg, ce explică dragostea și diferite forme de relație. Teoria triunghiulară a dragostei (aceasta este denumirea ei) cuprinde trei componente.

Intimitatea este „căldura” față de o altă persoană care provine din sentimente de apropiere și de conectivitate. Aceasta implică dorința de a da și de a primi suport emoțional și de a împărtăși celuilalt cele mai ascunse gânduri și experiențe.

Pasiunea se referă la sentimente romantice intense și dorința sexuală pentru altă persoană. Când pasiunea este reciprocă între parteneri, se dezvoltă în cuplu sentimente de împlinire și extaz.

Angajamentul presupune o parte rațională, deoarece implică luarea unor decizii cu privire la cât de stabilă dorești să fie, sau să nu fie, relația de cuplu.

Sternberg a identificat 7 „stiluri de iubire” bazate pe combinarea acestor trei componente. Dar înainte de a trasa concluzii pripite despre relația ta, trebuie să știi că nivelurile acestora se modifică în majoritatea relațiilor în funcție de durata relației și de circumstanțe. Nu este un tipar fix în care vei sta mereu și niciun tipar care fluctuează de la zi la zi. Cele 7 stiluri sunt:

Empty love – implică angajament fără intimitate și pasiune. Foolish love nu are intimitate, însă există pasiune și angajament. Liking love o poți asocia cu o prietenie foarte strână, deoarece punctul solid este prezența intimității, fără pasiune și angajament. Romantic love are lipsă de angajament, însă la cote înalte se află celelate două. Infantuation love este descrisă de pasiune ridicată, dar lipsă în angajament și intimitate. Companionate love este tipologia care descrie cel mai bine relațiile lungi în care pasiunea a dispărut (în timp), însă există intimitatea și angajamentul. Iar ultimul tip, Consummate love, este dragostea „perfectă” în care cele trei componente se îmbină și există un dozaj din fiecare.

Trecând mai departe de la teorie la creier, dragostea poate fi asociată uneori cu un drog. Fiind scanate (cu fMRI) creierele unor persoane îndrăgostite în timp ce priveau pozele iubiților și iubitelor, s-a observat o activitate ridicată în zonele responsabile sentimentelor de euforie și recompensă și activitate scăzută în zonele responsabile pentru sentimentele de supărare, frică și anxietate. Activitatea neuronală în acest caz este foarte asemănătoare cu cea care apare în urma utilizării drogurilor stimulante (uppers drugs) precum cocaina. Alte studii au arătat că atunci când există dragoste pasională sunt eliberate în cantități mari dopamina, noradrenalină și feniletilamina (sau PEA) care este considerată un „văr” al amfetaminei. Dragostea are de asemenea implicare în gândirea critică, mai exact în diminuarea activității zonelor responsabile gândirii critice. Acesta fiind un posibil motiv pentru care „ești amețit/ă” atunci când ești îndrăgostit/ă, sau o explicație la faptul că te lași condus/ă de intuiție când evaluezi calitățile partenerei/ului și renunți la gândirea rațională.

Alte subiecte dezbătute în acest capitol sunt legate de problemele clinice ce pot apărea în urma unei decepții în dragoste, legătura dintre sex și dragoste, dintre sex și conexiunea persoanelor implicate și transmitera potențialului de conexiune și dragoste din perspectivă evoluționistă.

Capitolul 4 „The thrill of conquest.”

Unele femei din cadrul studiului au motivat anumite partide sexuale prin dorința de a „câștiga” un partener bun. Acest capitol evaluează „braconajul de parteneri” ce implică „agățarea” unei persoane care este deja implicat într-o relație. Primul studiu care a avut acestă strategie în vedere a fost publicat în 2001 descoperind că 60% dintre bărbații americani și 53% dintre femeile din aceiași țară au recunoscut că au încercat să atragă o persoană implicată deja într-o altă relație. Jumătate din aceste încercări au reușit, jumătate au eșuat.

Capitolul 5 „The green-eyed desire”

Gelozia și ramificațiile ei. De la dorința de a provoca gelozia într-o persoană, văzută ca o motivație pentru o partidă de sex, până la divorț (adulterul este a doua cauză, după infertilitate) sau crimă.

Gelozia a fost privită ca o emoție imatură, un defect de caracter și un semn al unei stime de sine scăzute. Până recent așa gândeam și eu despre gelozie, însă luând în considerare și psihologia evoluționistă, am trecut de la condamnarea ei, la tolerare. Această emoție îndeplinește o funcție adaptativă, fiind activată de fiecare dată când o relație este pusă în pericol. Gelozia pune accentul pe amenințarea care apare în relație, alertează persoana în cauză, orientează atenția către sursa de „pericol” și motivează persoana în direcția unei acțiuni care să îndepărteze competiția.

Gelozia este modelată și de fundalul cultural. Dacă americanii nu sunt deranjați când partenerul îmbrățișează o altă persoană, ungurii privesc acest lucru ca un motiv serios de ceartă. Slovacii nu acceptă flirtul cu o persoană din exteriorul relației, însă fanteziile sexuale sau pupatul unei alte persoane nu trezește gelozie. Olandezii acceptă ca partenerii lor să se îmbrățișeze sau să danseze cu alte persoane însă fanteziile sexuale care implică persoane necunoscute nu sunt acceptate.

Dacă există riscul unei despărțiri sau chiar al unei crime, de ce doresc femeile să trezească acest sentiment în partenerii lor? Din trei motive. În primul rând, pentru a crește percepția partenerului cu privire la dezirabilitatea ei. În al doilea rând, răspunsul la o situație care stârnește gelozie este ca și cum ai da un test care-ți măsoară implicarea în relație. Al treilea motiv este de a crește angajamentul într-o relație. Un bărbat se dedică mai mult dacă vede că este „norocos” că are lângă el o femeie ce trezește inters și altora.

Capitolul 6 „A sense of duty”

În studiul care stă la baza cărții, trei motive principale au ieșit în evidență când privim sexul ca pe o obligație. Acestea sunt: dorința de a menține relația; au simțit că stă în datoria lor de partenere și pentru că este un lucru „drăguț” pe care să-l faci de dragul partenerului.

Alte aspecte care intră în capitol privesc incompatibilitățile dintre parteneri în poftele și nevoile lor sexuale. Nevoia sexuală la bărbați vs. nevoia sexuală la femei. Modificările care duc în timp la alungarea ”poftei sexuale” într-un cuplu. Sexul ca o modalitate de a rupe plictiseala.

Capitolul 7 „A sense of adventure”

De la datorie, trecem la curiozitate. Vei putea citi despre curiozitatea simplă care te motivează să faci sex doar pentru a vedea cum este o persoană în pat. Curiozitatea de a face sex cu genul sexual cu care nu ai avut astfel de relații și curiozitatea de a vedea dacă mărimea penisului la partener chiar contează. Cum se împletește cultura, religia și economia în valorizarea virginității. Sexul privit ca un test înainte de a te implica într-o relație de lungă durată. Practicarea sexului doar pentru a-ți dezvolta aceste abilități. Căutarea unor parteneri sexuali doar de dragul schimbării și tipare de personalitate care sunt predispuse în această direcție.

Capitolul 8 „Barted and Trade”

Unele femei sunt dispuse să facă sex pentru a obține ceva ce își doresc. Topul posesiunilor câștigate prin puterea sexului de către femei este ocupat de măririle de salariu, obținerea unui job, promovarea în ierarhie la locul de muncă, banii și drogurile.  Dar de ce în „economia sexului” puterea este deținută de către femei? De ce cazurile în care un bărbat face sex pentru a obține o mărire de salariu sunt mai puține? Sau de ce piața prostituției este reprezentată în mare parte de femei (90%) și de ce bărbații reprezintă clientela (99%) principală în această afacere?

Cea mai plauzibilă explicație evoluționistă din spatele acestui fapt stă în asimetriile fundamentale din biologia sistemului reproducător uman și în psihologia sexuală care a evoluat ca o consecință.

Femeile investesc cel mai mult efort și energie în sarcină. De altfel, celulele reproducătoare ale bărbațiilor sunt nelimitate, iar femeile se nasc cu un număr finit de ovule. Bărbații preferă varietatea partenerelor sexuale și tot ei sunt biasați cu o superpercepție sexuală. Adică au tendința de a percepe mai degrabă că o femeie este interesată sexual în urma unor informații ambigue (ca de exemplu un simplu zâmbet de politețe). Majoritatea bărbaților percep majoritatea femeilor ca cel puțin sexual atractative, însă majoritatea femeilor nu percepe că majoritatea bărbaților este atractivă sexual. Bărbații sunt mai predispuși să devină excitați sexual doar prin intermediul stimulării vizuale. Bărbații sunt mai puțin dispuși să tolereze perioade de abstinență sexuală și sunt mai dispuși să aibă un contact sexual indiferent de circumstanțe.

Înțelegând astfel economia sexuală și puterea mai mare a femeilor în această direcție poți citi în continuare despre prostituție și despre motivația care se află în spatele prieteniilor-cu-beneficii.

Doar un studiu a explorat cum se finalizează aceste relații bazate în mare parte pe sexul ocazional. Investigând 65 de studente și 60 de studenți care au avut astfel de relații, în 36% persoanele au rămas în continuare prieteni însă au încetat să mai facă sex. În 28% au rămas în acest gen de relație pentru o perioadă lungă de timp. Un procentaj de 26% a cunoscut o ruptură bruscă a relației, fără contact ulerior între persoane. Iar 10% din cei investigați au ales să transforme relația inițială bazată doar pe plăcerea sexuală într-o relație de cuplu.

Capitolul 9 „The Ego Boost”

Acest capitol parcurge idei ce cuprind imaginea corporală, imaginea socială și cum este ea modelată prin intermediul sexului. Cum unele persoane doresc să „umple” prin sex deficitul de atenție din copilărie și informații care împletesc puterea sexuală cu supunerea sexuală.

O mare parte din femei au fantezii sexuale ce implică supunerea fizică și psihologică. Patricia Hawley a studiat astfel de fantezii într-un eșantion de aproximativ 900 de femei. A descoperit că femeile cu astfel de „dorințe ascunse” sunt mai dominante, independente și au o stimă de stimă ridicată. Femeile care erau mai puțin puternice din punct de vedere social, aveau mai puține fantezii sexuale care implicau dominarea fizică. Hawley a concluzionat că tocmai astfel de dorințe sexuale reflectă mai degrabă puterea și nu slăbiciunea, deoarece bărbatul (sau bărbații?!) din fantezie este provocat de atractivitatea ei, fiind irezistibilă.

Capitolul 10 „The Dark-Side”

După cum spune și titlul, este parte întunecată a sexului. În studiul despre care am spus că stă la baza cărții, femeile au răspuns la motivarea sexului că au fost mințite, constrânse verbal, drogate sau forțate fizic. Acestea nu sunt motivații care duc la dorința unui contact sexual. Însă sunt motive (neplăcute) care stau la baza unor acte sexuale. În continuare vei putea citi despre decepția în relații și în contacte sexuale. Despre viol și abuzul sexual atât în afara relațiilor cât și în cadrul acestora.

Capitolul 11 „Sexual Medicine”

Cum poți folosi sexul în scopuri medicale? Pentru început trebuie să știi că este un analgezic perfect. Când organismul produce oxitocină, cantitatea mare de hormoni duce la eliberearea endorfinelor. Acestea sunt substanțe chimice naturale foarte asemănătoare morfinei, servind şi la diminuarea durerilor, inclusiv celor asociate cu crampele menstruale. Sexul are același efect precum Xanax sau Clonazapam, medicamente folosite în tratamentul anxietății. Dacă vrei să afli de ce bărbatul doarme mai rapid după orgasm acest fapt se datorează endorfinelor și prolactinei. Sexul influențează dispoziția și este un „program sportiv” bun deoarece arde calorii, crește rata metabolismului, tonifiază mușchii, sporește flexibilitatea, crește energia, ajută la balansarea colesterolului bun și al celui rău în direcția pozitivă, crește circulația sangvină în toate părțile corpului, inclusiv la creier, poate reduce riscul de a avea un atac de inimă, iar viața sexuală activă este o viață mai lungă (deoarece sexul prelungește speranța de viață).

 


Publicat

în

de către

Etichete: