cand ai batut in lemn, ultima data?

Intentionez sa scriu mai multe articole despre gandirea magica si superstitii, nelipsite nici din spatiul universitar (de care m-am despartit, fara regrete). Cel de mai jos a aparut acum doua luni pe blogul de pe care (inca mai) teleportez ganduri.

In 1990 un anume Williams a publicat rezultatele unei cercetari desfasurate in 25 de tari. Oamenilor le era prezentata o trasatura psihologica si erau intrebati daca li se pare ca tinand mai mult de masculinitate sau de feminitate. Iata cum au ales aproape 2/3 dintre subiecti:

  • Masculinitate: aventuros, agresiv, dominator, indraznet, independent, fortand lucrurile, inflexibil, robust
  • Feminitate: afectuos, visator, sensibil, sentimental, submisiv, superstitios

Esti cumva de acord? Daca „da” afla ca operezi, fara sa stii, cu teoria biologica a genului, cunoscuta pentru caracterul ei reductionist (reduce totul la gene si hormoni) Daca esti in cautare de alternative iti recomand teoria schemei de gen, teoria invatarii sociale si, bineinteles, teoria psiahanlitica, in caz ca esti femeie si ti-ai depasit invidia de penis.

Acesta nu este un articol din seria fara final (poate Big Crunch) nature vs nurture. Retine doar ultimul atribut de la „feminitate”, uita de testicule si ovare si urmeaza-ma intr-o scurta povestire despre japonezi, pe care, din anumite puncte de vedere, ii admir.

Cei proaspat cutremurati, asemenea vecinilor chinezi, obisnuiesc sa asocieze anii cu animale si elemente. Te-ai gandit vreodata ca ai putea fi cocos (mai ales in relatia de cuplu), maimuta (nu prin mezalianta) sau sarpe ispititor? Si cum iti suna oaie de foc sau dragon de apa? Nu-i asa ca totul e interconectat? (daca nu vezi conexiunea dintre oaie si foc nu-i nimic, poate ca nici nu exista)

O data la 60 de ani avem anul Calului de Foc despre care japonezii cred ca nu aduce decat ghinion. Nu e bine sa te nasti intr-un astfel de an! Ultima data a fost in 1966 (l-am ratat la mustata!) si, daca aritmetica mea nu e biasata deja de varsta, va reveni in 2026 (mai avem putin, ai grija cu contraceptia in 2025!)

Dar sunt japonezii cu adevarat superstitiosi? Sau aceste idei circula fara ca cineva sa creada cu seriozitate in ele? Asta  s-a intrebat, fara sa glumeasca, Kanae Kaku, probabil fiind de-al locului. Fiind cercetator, nu s-a rezumat la intrebari si a facut cateva studii (adica niste oameni care nu aveau ce face cu banii i-au finantat investigatiile). Iata ce a aflat:

  1. In 1966, rata natalitatii, in Japonia, a scazut cu 24% (s-au nascut cu 500.000 de copii mai putin)
  2. In acelasi an, numarul de avorturi la cerere a crescut cu 20.000.
  3. Scaderi similare ale ratei natalitatii s-au inregisrtat la japonezii care traiau…in California!

Este superstitia periculoasa? Este bine sa facem trei pasi inapoi daca o pisica neagra ne taie calea? (mi se intampla frecvent, locuind intr-o zona cu o stranie densitate de pisici, cred ca teleportate de o civilizatie extraterestra sceptica) Bati in lemn, din cand in cand? (cum, nu stii de ce?-pentru a aduce la sentimente mai bune zeii copacilor!) Eviti sa ai relatii sexuale daca e Luna Plina? Preferi sa circuli cu metroul in zilele de vineri 13? Poate chiar ai refuzat sa cumperi o casa situata pe strada Ganditorului Critic la numarul 13?

Cu alte cuvinte, iti intemeiezi deciziile pe credinte neverificate dar larg impartasite de semenii tai? Te-ai gandit vreodata ca felul indraznet sau impulsiv de a actiona se datoreaza faptului ca te-ai nascut in zodia Berbecului? Sau ca nepotelul tau va muri tanar deoarece are linia vietii scurta? (sunt crud acum dar nu te mira, am un marcaj plutonian pe Ascendent!). Iata ce vreau sa spun, la adapostul unei intrebari inocente: superstitiile pot ucide! Irationalul de care nu suntem constienti si pe care il lasam sa infloreasca, transmitandu-l nestiutori copiilor sau studentilor nostri, pe termen lung modifica, in sens negativ, calitatea vietii. Exista tot soiul de supersitii, deoarece Vietii ii place varietatea, si toate au un numitor comun, mi se pare: ne este lene sa gandim! Facem prea multa economie cognitiva! Inca nu ne-am familiarizat cu resursele minunate din neocortex si revenim inca prea des la spatiul cunoscut al ideilor netestate dar sustinute de emotii puternice. Altfel spus, experimentam viata si nu reflectam suficient la ea. Uneori nu e periculos ba e chiar nostim (astrologia e un joc frumos daca nu o iei in serios si nu-l scoti pe Caragiale din buzunar-test de atentie: are ochelari sau nu pe bancnota?) Alteori, insa, superstitia distruge vieti si blocheaza destine. Daca vrei sa verifici citeste urmatoarele:

Kaku, K. (1975), Increased induced abortion rate in 1966, an aspect of Japanese folk supersition, Annals of Human Biology

Kaku, K. si Matsumoto, Y.S. (1966), Influence of a folk supersition on fertility of Japanese in California and Hawaii, American Journal of Public Health


Publicat

în

de către

Etichete: